Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі та інших овочів

Супи-креми, супи-пюре – це одні з найцікавіших та самобутніх страв вишуканої французької кухні. Але у нас вони найчастіше вживаються у зв’язку з дитячим, дієтичним або лікувальним харчуванням. Та сьогодні ми зламаємо звичні стереотипи, приготуємо овочевий суп-пюре із зелених овочів та назвемо його «Смарагдовий». Такий суп легкий, дуже корисний та смачний, з ніжною текстурою. Його можна їсти дітям та дорослим, хворим та здоровим людям, прихильникам вегетаріанства та любителям м’ясного. Допоможе приготувати суп-пюре покроковий рецепт з розповіддю та фото.

Щоб колір супу повністю відповідав назві «Смарагдовий», ми візьмемо овочі в основному зеленого кольору. Найкраще таку страву готувати влітку, коли великий вибір свіжих овочів, але можна дістати з морозильної камери власні овочеві заготовки або купити в магазині. А ще багато господинь сушить зелень, вона теж знадобиться.

Зеленого кольору супові колір нададуть зелена спаржева квасоля, заморожені броколі та пюре зі шпинату. Якщо у Вас знайдеться свіжа чи заморожена стеблова селера, це прекрасно. Якщо нема, згодиться і сушена. Головне — не вкинути її в суп багато, адже аромат та смак селери дуже сильний і тому багатьом не подобається. Також нам потрібно взяти жменьку сушеного кабачка, трохи болгарського перцю (чудово, якщо він зелений) та обов’язковий компонент будь-якого французького супу: суміш білого коріння. Це коріння пастернаку, селери, петрушки та біла частинка стебла цибулі-порею. Ну, і елементарно: ріпчаста цибуля, морква та картопля, їх можна купити свіжими у будь-яку пору року. Всі перераховані вище компоненти для овочевого супу-пюре на фото.

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Спочатку зваримо суп тільки на воді з додаванням рослинної олії, тобто повністю пісний та вегетаріанський варіант. А при бажанні додати «скоромне» можна перед подачею до столу. Отже, ми підготували усі компоненти для страви, час готувати.

Як приготувати суп-пюре із зелених овочів

Наливаємо у товстостінну каструлю трохи рослинної олії, вона повинно нагрітися. Далі викладаємо дрібно нашатковану ріпчасту цибулю. До золотистого кольору обсмажувати її не треба, тільки до напівпрозорості. Це потрібно для того, щоб цибуля у супі була м’якою та не перебивала аромат інших овочів. Тепер додаємо у каструлю суміш білого коріння та селеру, обсмажуємо кілька хвилин, щоб вони розкрили свої аромати.

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Як тільки цибуля стане рум’яною, у засмажку вливаємо окріп та починаємо складати «суповий букет». Всипаємо сушені овочі (у нас буде болгарський перець та кабачки), вони потроху розмокнуть в окропі та почнуть варитися.

Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі і інших овочів

Через п’ять хвилин, як вода добре закипить, додаємо нарізану на середні кубики картоплю та очищену цілу морквину.

Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі і інших овочів

Чекаємо, доки знову закипить, накриваємо кришкою, робимо мінімальний вогонь, щоб суп тільки трохи булькав та варимо до напівготовності картоплі.

Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі і інших овочів

Картопля майже готова, робимо сильний вогонь та додаємо заморожені овочі. Спершу закладаємо броколі, потім спаржеву квасолю, шпинат іде останнім. Картопля майже зварилася, знову включаємо сильне нагрівання і починаємо закидати морожені овочі (не розморожуємо, а вкидаємо льодяними!)

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Знову накриваємо кришкою, робимо малий вогонь, кип’ятимо п’ять хвилин.

Набір інгредієнтів для супу відповідає французькій кухні, тож замість звичайної солі візьмемо суміш морської солі з прованськими травами. Пікантні нотки розмарина, орегано, базиліка, та майорану надають страві приголомшливого аромату. А щоб трохи підкислити суп, візьмемо не томат (він не підходить за кольором), а заморожений ревінь. Якщо його немає, скористаємося соком лимону.

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Зверніть увагу, кислоту ми додамо, коли овочі, що містять крохмаль, уже зваряться, інакше вони будуть твердуватими. У нас це картопля, морква та броколі.

Коли суп знову закипить, дістаємо моркву, перевіряємо, чи вона дійшла до стану «альденте», охолоджуємо її та кришимо на дрібні кубики.

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Нехай супчик покипить ще хвилин п’ять на мінімальному вогні, щоб усі овочі та прянощі обмінялися ароматами. Тепер блендером перебиваємо гарячу овочеву юшку на легкий суп-пюре. Хочу зауважити, що моркву ми витягли для того, щоб вона не зіпсувала кольору страви, адже якщо її подрібнити разом із зеленими овочами, суп буде не чудового смарагдового кольору, а сумного болотного.

Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі і інших овочів

Вегетаріанців і тих, хто дотримується посту, можна запрошувати до столу. Суп готовий, залишилось розлити його у тарілки, поклавши зверху порізану морквину та притрусивши зеленню.

Для тих, що любить ситну їжу, на дно тарілки кладемо гарненьку порцію дрібно порізаного вареного м’яса.

Зелений суп-пюре з брокколі, шпинату, спаржевої квасолі і інших овочів з м'ясом

А зверху наливаємо ароматний та густий смарагдовий суп, додамо сметани та свіжої зелені.

Овочевий суп-пюре із зелених овочів

Обов’язково спробуйте зварити суп-пюре «Смарагдовий» зі спаржевої квасолі, шпинату та інших компонентів, що в рецепті. Якщо його приготувати правильно, то це не просто дієтична чи дитяча страва, а справжня насолода для гурманів!