Як відомо, Багата різдвяна кутя готується до вечері на Святвечір напередодні дня, коли святкують народження Христа. Зауважте, що кутя на Різдво, як і узвар – це одна з головних страв. Саме вона відкриває вечерю з появою першої зірки, а після завершення Святої Вечері кутю залишають на найпочеснішому місці в будинку – на покутті.
Наші предки ставили свою обрядову солодку кашу під іконами, як знак уваги до душ померлих предків. Дітки, на знак поваги, носили її перед святковою вечерею хресним та близьким родичам.
Кутя на Різдво, як і всі традиційні 12 страв, готується пісна. Така солодка обрядова каша у слов’янських народів називалась по різному. Можна зустріти кутя, куцця, куця, кутья, сочиво, коливо. Традиційно варити її прийнято з цільного зерна пшениці або ячменю, з рису або пшона, гречки, перловки, булгура і, навіть, з гороху і сочевиці. На відміну від Щедрої куті (таку готують на Старий Новий рік) і Голодної (варять напередодні Водохреща), різдвяну кутю здобрюють маком, горіхами і медом, а при приготуванні всіх інгредієнтів використовується тільки вода. Іноді використовують і вже готовий узвар.
Як правильно приготувати кутю на Різдво і як красиво прикрасити її перед подачею ми сьогодні дізнаємося від досвідчених кулінарок. Вони вже не один рік готують її до різдвяної вечері на Святвечір по своїх улюблених і перевірених домашніх сімейних рецептах. Свій кулінарний досвід вони із задоволенням передають всім нам, знімаючи покроковий відео-рецепт і розміщаючи його на ютубі – популярному інтернет сервісі. За це ми всім авторкам надзвичайно вдячні. 🙂 Ну що ж, давайте разом дізнаємося всі секрети і правила приготування смачної куті на Різдво.
Зміст
Багата кутя з пшениці
Перший рецепт куті з пшениці традиційний. Добре відварені зерна пшениці з’єднуємо з маком, горіхами і родзинками. Солодкість страві додає мед. Як варити кутю з пшениці на Різдво правильно, нам розповість Ольга Матвєй. Переконайтесь, що покроковий відео-рецепт – шикарний сучасний спосіб ділитися своїм досвідом. На ютуб-каналі авторки ви знайдете ще багато корисних відео з рецептами різних смачних страв. А зараз – класична різдвяна кутя від Ольги Матвєй.
Цей рецепт куті знадобиться в разі, якщо вам потрібно приготувати пшеничну кутю без меду. Автора цієї страви знайдете на ютуб-каналі Вкусняшки.
Автор наступного відео-рецепту Алена Стихарева, а її кулінарний канал на ютубі називається “Хозяюшка”. Вона покаже як готувати кутю не тільки з вже перелічених раніше традиційних інгредієнтів. Адже, крім родзинок, в різдвяну обрядову кашу вона додає курагу і цукати. Як правильно варити на Різдво смачну розсипчасту кутю з цукатами дивіться у відео.
Пшенична кутя з халвою
Зауважу лише, що на думку авторки рецепту, це сама смачна різдвяна кутя і унікального смаку їй надає саме халва. Готуймо дивовижно смачне та унікальне на смак сочиво разом з чарівною авторкою.
Різдвяна кутя з рису з родзинками
Запропонований Оленою (автор каналу “Добрые рецепты”) рецепт куті з рису крім традиційних складових доповнений мигдальними горіхами і курагою. Всі тонкощі і подробиці про те, як зварити кутю з рису на Різдво правильно, як завжди, демонструє відео-рецепт. 🙂
Кутя з перловки
У цьому рецепті, варити перлову кашу будемо класичним способом. “Як?” – запитаєте ви. Та дуже просто. 🙂 Як правильно зварити перловку для куті, підготувати решту інгредієнтів, зібрати і красиво прикрасити кутю на Святвечір нам розповість, та й покаже теж, автор ютуб каналу FooDee – чарівна Аліна.
Автор цього рецепта – Юлія Дейнеко – в своєму відео описує приготування куті з перловки в термосі. Повинна відзначити, що за таким же принципом можна приготувати смачну страву до різдвяного столу і з гречки або сочевиці.
Кутя з булгура
Перший варіант приготування цього різновида солодкого медового сочива з крупи булгур з родзинками і горіхами.
Автор наступного відео розповість як правильно приготувати різдвяне сочиво з каші булгур, додавши до вже перерахованих вище складових мак і чорнослив.
Кутя в мультиварці
На сучасній кухні господині багато страв готують з використанням мультиварки. Для користувачів цього сучасного кухонного пристосування наступні два відео.
Перший – традиційна розсипчаста різдвяна кутя з рису в мультиварці. Автор готує своє рисове сочиво без горіхів, тільки з родзинками і цукатами.
Наступний відео-рецепт демонструє як готується в мультиварці класична кутя з пшениці. Правильно зварене сочиво з пшениці на Різдво доповнюють маком, медом, горіхами і родзинками.
Різдвяна рідка кутя
Класичне приготування різдвяного сочива передбачає не тільки варіант у вигляді густої каші. Багато хто любить куштувати цю різдвяну страву в рідкому вигляді. Як зробити рідку кутю показує автор наступного відео. Зауважу тільки, що крім запропонованого автором способу, розвести вже готове густе різдвяне сочиво можна медовою водою або узваром.
Ось і всі відео-рецепти куті на Різдво, які ми відібрали для розкриття дуже важливого для відповідальних господинь та/або для газдинь-початківців питання: як приготувати кутю на Різдво правильно і смачно. Дуже сподіваємося, що ви отримали вичерпні відповіді на всі свої питання. 🙂 Якщо раптом у вас залишилися не до кінця зрозумілі моменти, то задавайте свої питання в коментарях у нас на сайті або безпосередньо автору конкретного відео на авторському каналі. Знайти будь-якого автора дуже просто. Адже на кожному відео в нижньому правому куті є червоний значок “YouTube”. Вам потрібно просто натиснути на нього і ви потрапите на авторський ютуб-канал. Під відео, що з’явиться можете сміло задати своє питання.
Дивіться також:
- Святий Вечір та Різдво – історія і традиції
- Красиві листівки з Різдвом Христовим
- Вітальні листівки з Новим роком та Різдвом
Гарного всім Різдва і смачної куті! 🙂