Картопляна запіканка з грибами під сметанною підливою

Хочу запропонувати Вам спробувати приготувати сьогодні за дуже простим рецептом мою улюблену картопляну запіканку з грибами. До столу я її завжди подаю зі сметанною підливкою, тож запіканка не сухувата після запікання в духовці, а соковита та ніжна. До опису додаю покроково зроблені фото, вони допоможуть краще зрозуміти тонкощі приготування.

Для 4 порцій картопляної запіканки Вам знадобляться:

  • гриби відварені – 100 гр.;
  • картопляне пюре (без молока) – 400 гр.;
  • сир твердий – 100 гр.;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сметана (25%) – 50 гр.;
  • борошно пшеничне – 1 ст. л.;
  • вода – ½ ст.

Як готувати картопляну запіканку з грибами в духовці

Нарізаємо відварені гриби середніми шматочками, щоб при запіканні вони не перетворились у паштетну масу. Додаємо до них яйце, добре перемішуємо.

Картопляна запіканка з грибами

Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, викладаємо у неї гриби з яйцем та розрівнюємо перший шар страви.

Картопляна запіканка з грибами

Далі викладаємо заздалегідь приготоване густе картопляне пюре. Важливо, що коли будете товкти картоплю, не додавати молоко, а тільки вершкове масло. Пюре викладаємо на гриби товстим шаром.

Картопляна запіканка з грибами

Натираємо сир на тертці з широкими плоскими отворами, далі рівним шаром викладаємо на картопляне пюре.

Картопляна запіканка з грибами

Жоден шар підсолювати не потрібно, адже гриби та пюре готувалися вже з сіллю.

Нагріваємо духовку до 180 градусів та ставимо форму запікатися всього на 20 хвилин, адже усі компоненти для запіканки повністю готові.

Поки страва запікається, приготуємо підливу зі сметани. На суху невелику сковороду насипаємо борошно, обсмажуємо його до золотавого кольору, вливаємо трошки води, додаємо сметану, солимо та перчимо. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння, кип’ятимо кілька хвилин та вимикаємо вогонь. Смачна сметанна підлива для нашої запіканки готова!

Апетитній картопляній запіканці з грибами потрібно дати трохи охолонути, тільки тоді нарізаємо на порційні шматки.

Картопляна запіканка з грибами

Порції смачної страви заливаємо сметанною підливою, за бажанням посипаємо свіжою зеленню та подаємо до столу.

Картопляна запіканка з грибами