Традиційні обрядові 12 страв на Святу Вечерю (Святвечір, Святий Вечір або Різдвяну Вечерю) у православних і греко-католиків містять тільки смачні, але пісні різдвяні рецепти. Святвечір, як відомо, святкується в ніч перед Різдвом з 6 на 7 січня (з 24 на 25 грудня по новому стилю, саме в цей час сьогодні відзначається, так зване, католицьке Різдво). М’ясні страви ставляться на різдвяний стіл тільки після настання Різдва, а саме, 7 січня. Сьогодні розглянемо основні традиційні прості та смачні пісні страви на Святвечір. Дізнавшись, які святкові обрядові страви готували на Різдво Христове наші предки вирішимо, що приготувати на різдвяну вечерю у себе вдома, які святвечірні страви обрати і яке цікаве та оригінальне, але одночасно і традиційне різдвяне меню 2021 скласти.
Перш ніж розглянути основні традиційні страви на Різдво, потрібно відповісти на прості, але важливі питання:
- скільки страв має бути на Святвечір;
- чому на Різдво готують 12 страв.
Якщо друге питання дає логічну відповідь на перше запитання, то варіантів відповідей на друге запитання два: по числу апостолів у Ісуса Христа та/або по кількості місяців у році. Ну а тепер, будемо з’ясовувати, які традиційні святкові пісні страви мають бути на різдвяному столі на Святвечір.
Зміст
- 1 Різдвяна кутя
- 2 Що печуть на Святвечір
- 3 Пісні салати на Святу Вечерю
- 4 Маринування і соління – овочі, гриби, риба
- 5 Пісний різдвяний суп – смачний і простий
- 6 Пісні вареники на різдвяний стіл
- 7 Риба на Різдво – смажена або запечена в духовці
- 8 Капуста тушкована з грибами – солянка або капусняк
- 9 Квасоля, горох або боби
- 10 Пісні голубці
- 11 Узвар із сухофруктів
- 12 Печені яблука – пісній десерт на Святий Вечір
Різдвяна кутя
Ця страва головна на святвечірньому столі та є символом єднання з Богом і з душами померлих предків. Вона символізує достаток та можливість очищення. Склад різдвяної куті, теж, символічний: зернятка пшениці – символ відродження життя; мак – це зв’язок наших душ із душами померлих; мед – символ насолоди земним життям і радість від народження Христа.
Кутя очолює всі традиційні обрядові різдвяні рецепти. З цієї страви починають трапезу і її залишають на столі після закінчення вечері, як знак поваги до душ померлих предків. Кутю готують в період зимових свят тричі і називають по різному:
- в ніч перед Різдвом – Багата кутя;
- в ніч напередодні Старого Нового року – Щедра кутя;
- напередодні Хрещення – Голодна кутя.
Різдвяну кутю, в залежності від регіону, традиційно готували з різних зернових. Цю смачну обрядову кашу можна варити з цілих зерен пшениці, рису, ячменю, перловки, також, можна зустріти рецепти куті з пшона. До добре розварених зерен додають мед (в разі потреби мед можна замінити цукром), розмелений або розварений мак, подрібнені горіхи, розпарені родзинки і/або інші сухофрукти. Всі інгредієнти добре перемішуються і настоюються. В наш час швидко, легко і просто можна зварити кутю в мультиварці. Про те, як смачно і правильно варити кутю на Різдво, кращі нові і традиційні рецепти куті на Святвечір знайдете за посиланням.
Тут же пропонуємо з відео програми «Все буде смачно» дізнатися від Алли Ковальчук 5 секретів ідеальної куті. Бонусом до пшеничного сочива йдуть рецепти узвару та різдвяних бобальок з маком. Пропонуємо до перегляду простий, дуже смачний і докладний покроковий відео-рецепт.
Що печуть на Святвечір
Наступні традиційні страви на Різдво це випічка. До свята господині завжди пекли домашній хліб, калачі, часникові чи солодкі пампушки, пісні пироги та пиріжки з рибою, капустою, грибами, картоплею, сиром, яблуками чи повидлом. Пісна випічка клалась на святковому столі на самому почесному місці, як символ даної Богом чоловічої енергії, сили і здоров’я не тільки для окремої людині, але і для всього роду. Прості і цікаві покроково оформлені рецепти з фото такої пісної різдвяної випічки знайдете, перейшовши по розставлених вище посиланнях.
Якщо вирішите спекти часникові пампушки до борщу з пісного дріжджового тіста, то можете використати відео-рецепт з ютубу авторства каналу Смачна Країна від журналіста та телеведучого Костянтина Грубича. Така проста, але смачна та ароматна випічка шикарно доповнить пісний український борщ.
А якщо вирішите приготувати смачні, легкі та м’які, наче пух, пісні пончики на десерт, то обов’язково зверніть увагу на цей відео-рецепт від YouTube-каналу OksanaVision.
Кращі святкові рецепти пісної різдвяної випічки дивіться за посиланням.
Пісні салати на Святу Вечерю
Як мінімум однією з 12 різдвяних страв повинен бути пісний салат. При бажанні, можна приготувати і кілька таких легких і смачних салатиків. Рецепти як по інгредієнтам, так і по способу приготування, можуть бути найрізноманітніші. Готують прості та смачні пісні салати на різдвяну вечерю з квасолею і кальмарами, з грибами та рибою, з крабовими паличками і з рибних консервів, буряка, капусти, з консервованою кукурудзою або горшком та інші овочеві салати. Всі підходящі до цього випадку інгредієнти і не перерахуєш. Численні пісні заправки для таких страв готують, насамперед, на основі рослинної олії, з’єднаної з різними ароматними і пікантними спеціями. У вас, напевно, є і свої улюблені рецепти пісних салатів, але, якщо хочете що-небудь свіже і нове, то спробуйте зробити, наприклад, цей пісний салат з квасолею, грибами та сухариками.
Найвідоміший пісний салат – класичний вінегрет. Він має дуже багато варіантів приготування. Крім традиційних рецептів (з огірками і квашеною капустою) можна зробити вінегрет з оселедцем або з оливками. Новий незвичайний покроковий рецепт з фото можете вибрати у нас на сайті за посиланням вище.
Улюблений багатьма господинями салат Шуба, якщо приготувати його без яєць і замінити класичний майонез на пісний, легко і просто може зайняти почесне місце в різдвяному меню. Хочете незвичайний і оригінальний пісний рецепт Шуби, можете приготувати вегетаріанську Шубу з норі. Крім того, оселедець можна замінити червоною рибою і сьомгу під шубою оформити в зйомній формі або у вигляді рулету.
А цей відео-рецепт допоможе вам приготувати відразу два дуже смачні пісні салати. В обох рецептах основа – відварена в мундирах картопля. У першому випадку картопля по’єднується з квашеною капустою, а в другому – з квасолею і маринованими грибами. Заправка – пікантна, оригінальна і дуже цікава.
Більше про те, які пісні салати на Різдво можна приготувати дізнайтесь за посиланням.
А за цим посиланням оберіть до свого святкового пісного меню на Святвечір чи Новий рік кращі пісні святкові закуски.
Маринування і соління – овочі, гриби, риба
Розмірковуючи над тим, що їдять на Різдво, не можна обійти увагою такі холодні пісні закуски як соління. У кожній родині влітку-восени роблять смачні заготовки хрустких огірків, яскравих соковитих помідорів, вітамінної та апетитною капусти, лісових грибочків … і багато ще з чого. Тому, така холодна закуска, для більшості, не проблема. Але, навіть, якщо ви з якоїсь причини і не зробили свого часу подібних закаток, не поспішайте засмучуватися. Багато чого можна приготувати у домашніх умовах прямо перед святом дуже швидко.
Наш простий покроковий рецепт з фото допоможе вам легко і просто зробити, для початку, мариновані гриби швидкого приготування.
Цей швидкий і дуже смачний вітамінний салат з капусти, моркви, буряка та інших свіжих овочів з успіхом замінить відсутню квашену капусту.
В якості незвичайних холодних рибних закусок можна приготувати маринованого морського окуня.
Або слабосолену горбушу швидкого приготування. Горбуша солена під сьомгу з’явиться на вашому столі, якщо використовуєте цей простий і покроково оформлений рецепт з фото.
Перейшовши за посиланням Домашнє засолювання риби, ви легко і просто зможете приготувати в домашніх умовах оригінальну мариновану щуку, смачного соленого оселедця або мариновану скумбрію.
Пісний різдвяний суп – смачний і простий
Однією з 12 традиційних страв на Різдво має бути пісна перша страва. Такий пісний суп служить символом гармонії, невибагливості та скромності. Це може бути пісний буряковий борщ з вушками або класичний пісний борщ з часниковими пампушками, смачний грибний суп з рисом і овочами або капусняк, капустниця або, попросту, суп з капустою.
Не знаєте як правильно приготувати буряковий пісний борщ з вушками? Зварити цей, не зовсім простий, але дуже смачний різдвяний суп вам допоможе відео-рецепт від ютуб-каналу Домашній ресторан. Зауважу тільки, що начинка у вушках може бути не тільки грибною. Гриби в начинці легко можна замінити картоплею або тушкованою капустою.
Якщо вирішили включити в своє святкове меню на Різдво пісний капусняк з грибами, то рекомендую зварити його, використовуючи відео-рецепт з ютубу від Масляна™. Перед переглядом відео зауважу, що якщо не хочете готувати капусняк з пшоном, то просто замініть його рисом. Якщо ж не маєте сушених білих грибів, то їх можуть замінити бюджетні та доступні печериці. Звичайно ж, різдвяний капусняк матиме вже не той смак і аромат, але теж буде дуже смачно.
Пісні вареники на різдвяний стіл
Розмірковуючи про те, які страви готувати на Святу Вечерю, обов’язково потрібно згадати про вареники – символ достатку сім’ї та продовження роду. Це була одна з головних святкових страв, що їли на Різдво наші предки. Популярними вареники є не тільки в більшості слов’янських країн, але і, наприклад, в китайській та італійської кухнях. За старих часів готували їх тільки до важливих свят.
Тому, не оминіть вареники з картоплею та грибами при складанні свого меню на Різдво.
На пісні вареники тісто замішують без яєць, а начинки готують на рослинній олії. Начинка для вареників на Різдво може бути проста – просто з картоплі, грибів або капусти. З відео-рецепту Irina Belaja дізнаєтесь не тільки як приготувати пісні вареники з картоплею, але і як замісити заварне пісне тісто.
Якщо потрібна смачна капустяна начинка для вареників, то дивіться відео і впевнено повторюйте цей покроковий рецепт в домашніх умовах.
Але зауважу, так як Різдво велике свято, то готуючись до нього, господині віддають перевагу більш складним змішаним начинкам і готують, наприклад, вареники з грибами і картоплею або з капустою та грибами.
Автор каналу IrinaCooking на Ютубі в своєму відео-рецепті докладно і покроково показує всі етапи приготування:
- як замісити пісне тісто на вареники;
- як приготувати два види начинки – картопля з грибами та гарбуз з цибулею+зелень;
- як правильно зварити та подати їх на святковий пісний стіл.
Якщо вам потрібна така інформація, то дивіться відео, а якщо не потрібна, то йдемо далі.
Пісні вареники до столу можна подати просто з піджаркою із цибулі, а можна приготувати пісну грибну підливу або мачанку. Всі подробиці приготування пісної грибної підливи демонструє автор Kozakova Natalja в своєму рецепті. Якщо відео не іде на сайті, то як завжди, переходьте за посиланням та дивіться на ютубі.
Риба на Різдво – смажена або запечена в духовці
Якщо хочете накрити стіл на Святвечір правильно, то не забудьте до складу різдвяного меню включити смачну смажену рибу або ароматну і ніжну рибку запечену в духовці. Риба в різдвяній символіці має два значення – жіноче начало і символ Христа. По-грецьки ім’я Христа, пишеться як ІХТІОС, що одночасно означає «риба». Тому, пісні страви на Святий Вечір обов’язково повинні бути і рибні.
У багатьох країнах популярною і традиційної гарячої закускою виступає різдвяний короп. Рецептів його приготування існує дуже багато. Я вибрала і ризикну запропонувати два. Перший відео-рецепт із західної України. Чарівна авторка ютуб-канала PicantecookingViktoriyaPopin покаже як готують коропа на Різдво на Хмельччині.
Другий простий та цікавий рецепт із Чехії. Автор, а вірніше, автори запікають коропа в духовці в пиві. З відео заодно дізнаєтеся, як приготувати відомий у всьому світі традиційний чеський брамборовий салат. Запропонований рецепт різдвяного запеченого коропа по-чеськи дуже смачний.
Капуста тушкована з грибами – солянка або капусняк
Традиційні святкові Святвечірні страви не можуть обійтись без, так званої, солянки. А рецепти з капусти в різдвяне меню, як і всі інші розглянуті тут страви, увійшли не дарма. Пружний та тугий качан капусти символізує простоту і міцність. Як все листя надійно тримаються навколо міцної та надійної основи – качана, так і всі люди об’єднуються навколо Бога.
Назви, як і рецепти приготування, цієї різдвяної страви є різні. Готувати можна як зі свіжої, так і з квашеної капусти або з їх суміші. Гриби, теж, можна брати різні. Найвишуканіший варіант – білі гриби. Але, якщо у вас їх немає, то це не причина сильно засмучуватися. Сміливо можете використовувати будь-які інші лісові грибочки. Підійдуть і доступні сьогодні для всіх печериці або гливи. У будь-якому випадку, у вас вийде дуже смачна, ароматна та цікава гаряча святвечірня страва.
Перший варіант, який хочу запропонувати – свіжа тушкована капуста з грибами. Покроковий рецепт з фото допоможе швидко освоїти і повторити всі етапи приготування.
Наступний різдвяний рецепт – квашена капуста тушкована з грибами або пісна грибна солянка. Автор відео докладно демонструє всі етапи. Готова страва виходить дуже смачна та ідеально підходить до святкового столу на Різдвяну вечерю.
Квасоля, горох або боби
Різдвяні страви з бобових служать символом єдності роду, можливості відродитися після падіння, символом Божественної весни і відродження. А ще вважалося, що бобові, приносять достаток. Так що приготувати на різдвяну вечерю з квасолі або гороху? Які страви можна приготувати до Святої Вечері з бобових? До різдвяного столу можна відварити цілу квасолю і подати у вигляді теплого салату, або страви, яка сьогодні відома всім як лобіо. Подібним чином можна готувати як білу, так і червону квасолю.
Ще одна страва, яку можна зробити на Різдво і подавати на гаряче – це пюре з гороху або квасолі. В наш час, таке смачне горохове пюре досить швидко можна приготувати в мультиварці.
А ще з відвареної білої або червоної квасолі можна приготувати квасолевий паштет і використовувати його в холодних закусках як самостійну страву або для намазування на бутерброди. Покроковий рецепт з фото допоможе вам додати і такий варіант приготування бобових до свого різдвяного меню.
Нут, теж, з сімейства бобових. Тому, рекомендую приготувати запашний і смачний хумус, теж, свого роду пюре, але з нуту. Хоча, це і не традиційна різдвяна страва, але, якщо ви любите різноманітність, то він гідний бути на святковому столі на Різдво.
Пісні голубці
З давніх-давен, капустяні листочки служили символом продовження роду. Де діточок батьки і сьогодні знаходять? Правильно – в капусті. А голубці (як і голуби) символ любові Божественної, краси і сили.
Пісні голубці до святкового столу можна приготувати з найрізноманітнішими начинками. Є рецепти голубців з пшоном; перловкою; з гречкою, грибами і картоплею; з рисом і рибою та, навіть, з сирою картоплею.
Скориставшись відео-рецептом від Kozakova Natalja, ви легко та швидко зможете приготувати пісні голубки без риса, з сирою картоплею та гречкою.
А використовуючи відео-рецепт від Ольги Матвій, можете зробити традиційні та дуже смачні голубці з більш звичною начинкою – з рисом та грибами.
Узвар із сухофруктів
І так, що п’ють на Різдво? Традиційний напій на Святий Вечір, чи то на Святвечір, це узвар – простий, корисний, ароматний і дуже смачний компот із сухофруктів. Ще раз зауважу, що кутя та узвар – головні з усіх 12 страв, які готують на Різдво. У різдвяному меню, узвар – це символ життя, яке дароване Богом усім людям на Землі. Вода – основа традиційного напою – символ очищення як душі, так і тіла.
Як же варити узвар із сухофруктів? Приготування узвару має дуже багато варіантів. Вихідний склад продуктів, теж, може сильно відрізнятися: сушені груши з яблуками, чорнослив і курага, шипшина, вишня, родзинки … Вдалий варіант буде той, який вам більше припаде до смаку. Але, щоб зварити напій правильно і він був корисний, потрібно при приготуванні дотримуватися простих правил. Яких? Якщо цікаво, то дізнайтеся про них з відео-рецепта з ютуб-каналу Смачний діалог з Оленою Баженовой.
На цьому б можна було і зупинитися, але сьогодні рідко хто обходиться на кухні без мультиварки. Тому, рекомендую до перегляду ще й відео-рецепт від вже відомої вам Ольги Матвєй – різдвяний узвар в мультиварці.
Дивіться за посиланням кращі рецепти узвара на Різдво.
Печені яблука – пісній десерт на Святий Вечір
Яблука в різдвяному меню символізують зв’язок з предками, фортеця роду, символ любові і важливість жіночого начала. Тому, бажано, щоб у відібрані вами пісні страви на Різдво потрапили і запечені в духовці яблука.
І знову, рекомендую рецепт від чарівної Ольги Матвєй. Її дуже докладний покроковий рецепт рекомендує додавати в кожне яблучко маленький шматочок вершкового масла, але на Святвечір легко і просто можна обійтися і без нього. В іншому, рецепт простий і чудово підходить до пісного святкового столу на Святвечір. Але, коли будете запікати яблука не на Різдво, то обов’язково спробуйте приготувати так, як радить авторка.
І на завершення поста пропонуємо готове пісне меню на Різдво від Ольги Матвєй! Прислухайтеся до порад автора і ваше різдвяне меню на Святвечір буде унікальним, цікавим і дивно смачним.
Звичайно ж, на зібраних нами в цьому пості, традиційні різдвяні рецепти пісних страв не вичерпуються. На кулінарних сайтах в інтернеті, на ютубі вправні та досвідчені господині пропонують свої улюблені, перевірені і такі, що прижилися в їхніх сім’ях варіанти 12 різдвяних страв. І кожен варіант такої обрядової святкової страви, що готують на різдвяну вечерю, по своєму цікавий і, вже точно, унікальний. Тому, вивчайте, які страви готують і їдять інші, викладайте свої кращі та улюблені, прості та смачні, нові, цікаві та оригінальні різдвяні рецепти 2021.
Дивіться також: