Деякі зовсім прості за своїм походженням страви через певний час займають гідне місце серед золотого фонду рецептів Високої Кухні. Однією с таких страв є традиційний угорський суп-гуляш з чипетке, який спершу був лише повсякденною стравою закарпатських бокорашів та трансільванських пастухів. Традиційно його готують з використанням яловичини чи телятини (можливе додавання й інших видів м’яса, але дуже зрідка). Страва виходить наваристою та густою, з гострим смаком та незрівнянним ароматом. Для цього супу потрібні самі прості та розповсюджені продукти. Якщо ви хочете познайомитися в угорською кухнею на смак, скористайтеся моїм покроково оформленим рецептом з фото та приготуйте цю пікантну угорську першу страву.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Борошно, Вода, Зелена цибуля, Зелень петрушки, Індичка, Картопля, Кмин, Коріння, Морква, Паприка, Пекучий червоний перець, Перець чорний мелений, Помідори, Рослинна олія, Сало копчене, Сіль, Томатна паста, Цибуля, Часник, Яйце
Кухня: Угорська кухня
Як я вже казала, у класичному варіанті потрібно готувати суп на яловичині, але я пропоную покласти філе індички. Воно за смаком дуже нагадує молоду телятину, а от готується в рази швидше. Ще потрібні наступні овочі: цибуля, морква, картопля, баклажани, болгарський перець та томати, а ще – часник та пряні коріння. Якщо свіжих корінчиків або якихось з овочів у вас немає в наявності, можна використати сушені. Потрібно лише заздалегідь їх розмочити.
Як приготувати суп-гуляш по-угорськи
Для початку, нарізаємо середніми кубиками цибулю та моркву, коріння селери та петрушки.
Ставимо на вогонь казан. Традиційно засмажка для угорського гуляшу робиться на копченому салі, однак, замінимо його на рослинну олію, щоб уникнути зайвого навантаження на печінку. Розігріваємо олію та смажимо підготовлені овочі й коріння до м’якості.
В цей час нарізаємо філе порційними шматочками, розміром з волоський горіх. Пасеровані овочі зміщуємо під стінки казану, а в центр викладаємо шматочки індички. Обсмажуємо в розпеченому жиру м’ясо, періодично перемішуємо, поки воно не зарум’яниться з усіх сторін.
Зазвичай, такий компонент як часник під час приготування додають у страву на останніх хвилинах, однак угорський гуляш – рідкісний виняток із правил. Тож дрібненько нарізаємо часник та відправляємо в розпечений жир смажитися до золотистого відтінку. За цей час як раз аромат часнику втратить різкість.
Після часнику в засмажку додаємо спеції: паприку, кмин, улюблені пряні трави та спеції для м’яса.
Болгарський перець – обов’язковий компонент угорського гуляшу, а от баклажани до страви додають лише в закарпатському регіоні. Тож в казан із супом відправляємо заздалегідь розмочені сушені баклажани та перець.
Очищуємо картоплю та нарізаємо великими шматочками. Викладаємо в казан та додаємо окропу. Додаємо солі за смаком. Накриваємо кришкою та залишаємо гуляш тушкуватися приблизно на 20-25 хвилин на повільному вогні.
Після цього, перемішуємо компоненти супу-гуляшу та додаємо останній – порізані часточками томати. Можна замінити свіжі помідори томатним соком чи розведеною пастою. Знову накриваємо кришкою та тушкуємо ще 5-10 хвилин.
В цей час готуємо прісне тісто. Змішуємо яйце, пару столових ложок води, щіпку солі та борошно в такій кількості, щоб отримати консистенцію трохи м’якшу за пельменне тісто. Далі, відщипуємо від основної маси невеличкі шматочки (розміром з квасолину) та розплескуємо їх в тонкі коржики.
Отримані галушки, на Угорщині їх називають чипетке, закладаємо в суп-гуляш та варимо приблизно 5 хвилин.
Наваристий, густий та запашний гуляш по-угорськи розкладаємо по глибоких тарілках, додаємо мелений перчик (чорний і гострий червоний) та подрібнену свіжу зелень (петрушку і зелене перо цибулі). Залишається просто насолодитись смаком!
Угорський суп-гуляш – відео-рецепти
Автор відео більш детально розкриває всі секрети приготування традиційної угорської страви.
У цьому відео-рецепті автор готує свій суп-гуляш без чипетке. Дізнайтесь подробиці.
Зваріть і ви класичний суп-гуляш в домашніх умовах та насолоджуйтесь смаком угорської кухні.