Доволі банальна життєва історія стала причиною появи в нашій родині цієї страви. Звернулася до чоловіка з проханням порізати рибу на шматочки, щоб їх можна було посмажити. Він порізав рибу великими стейками. Такі товсті шматки риби смажити довелося б доволі довго. Ба більше, весь будинок буде смердіти смаженою рибою. Рішення прийнято було швидко – потрібно запекти товстолобика в духовці, попередньо просочивши соусом. Соус виготовила з наявних у холодильнику продуктів, що підходили до рибної страви. Вечерею були задоволені усі, адже риба була смачна та поживна. Так і з’явився у нашому меню запечений стейк товстолобика в лимонно-медовому соусі. Тепер риба, запечена у фользі великими стейками – улюблена в нашій родині рибна страва. Усі етапи приготування подані у рецепті, приправленому покроково зробленими фото.
Інгредієнти: Лимон, Мед, Перець чорний мелений, Прованські трави, Рослинна олія, Сіль, Товстолобик
Необхідний набір продуктів:
- 4 стейки товстолобика;
- 3 чайні ложки меду;
- третина лимону;
- 1 чайна ложка солі;
- половина чайної ложки прованських трав;
- третина чайної ложки перцю чорного меленого;
- 1 чайна ложка олії (без запаху).
Обираючи стейки товстолобика, варто перевіряти їх на свіжість та розмір. Товщина стейків має бути 1 см. Такі стейки швидко готуються і, при цьому, не втрачають соковитість.
Як приготувати стейки товстолобика в духовці у фользі
Обрані куски риби промити і покласти на обробну дошку. З обох боків притрусити їх перцем та сіллю. Після цього, збризнути соком лимону. Щоб стейки гарно промаринувалися, їх варто лишити на дошці на 15 хвилин.
Допоки риба маринується, можна зайнятися приготуванням лимонно-медового соусу. Взяти миску і в ній змішати рідкий мед, лимонний сік, олію та прованські трави. Якщо мед зацукрувався, його варто поставити до мікрохвильовки на 30 секунд.
На деко розгорнути фольгу для запікання і виготовити з неї формочки для стейків, врахувавши розмір рибних шматочків. Як видно на фото, кожен стейк помістився у свою саморобну форму для запікання. Змастивши форми олією, покласти шматки товстолобика, а зверху полити соусом.
Шкірку та мякоть лимона, що лишилися після того, як вичавили сік, порізати шматочками та викласти їх на рибу. Коли страва буде запікатися, лимон віддасть їй свій приємний аромат.
Деко, на якому розташовані стейки, розміщують у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів. Пекти рибу потрібно при такій температурі не більше 25 хвилин. На час випікання впливає вид духовки та розмір рибних шматків.
Як тільки риба буде готова, не потрібно її зразу ж витягати з фольги. Варто дати їй можливість трішки охолонути у формах.
Запечені стейки товстолобика мають стати золотистого кольору. В м’ясі риби будуть відчуватися нотки цитрусу та меду.
Запечений у духовці товстолобик за цим нескладним рецептом може перетворитися на улюблену рибну страву і для вашої родини.
Товстолобик в духовці – відео-рецепти
Про вдалі можливі варіанти запікання нашої сьогоднішньої риби дізнайтесь від кулінарних блогерів ютуба.
Як на мене, дуже простий та смачний спосіб запікання.
А це запікання у медово-гірчичному маринаді.
Обов’язково запечіть свою рибу у духовці з цибулею та сметаною так, як радить автор відео.
Скориставшись порадами наступного автора приготуйте в духовці товстолобика з овочами та картоплею.
Смачного всім!