Бездріжджове прісне тісто здобне і просте – приготування прісного тіста

Бездріжджове прісне тісто – одне із самих простих різновидів тіста, що відомо людству вже багато віків. Його класичний склад максимально простий: вода, сіль та борошно, при чому, останній компонент може бути не лише звичне нам пшеничне борошно, а ще й рисове, кукурудзяне, житнє та багато інших, залежно від  національних особливостей страви.
З прісного тіста ще в прадавні часи люди готували прості коржі, що запікалися прямо на розпеченому камінні від вогнища. З плином часу склад прісного тіста, втім як і багатьох інших страв, значно змінювався. Завдяки додаванню яєць, молока та масла було отримано здобне прісне тісто.

Сьогодні пропоную вашій увазі кілька базових рецептів приготування прісного тіста для різних видів страв. Процес приготування кожного з видів наочно проілюструють покроково відзняті фото.

Як замісити прісне тісто для мантів, пельменів, шурпи, лагмана

Якщо ви плануєте готувати з прісного тіста страви з начинкою, обов’язково необхідно приготувати еластичне та міцне тісто, що буде тримати форму та не розвалиться під час теплової обробки (варіння або смаження).

При традиційному ручному способі замішування тіста необхідно просіяти гіркою борошно, на вершині зробити поглиблення, в яке додати яйце та сіль, влити порцію води, трохи горілки та поступово замісити тісто. В сучасному світі в багатьох господарок на кухні знайдеться такий пристрій, як хлібопічка, що допоможе зекономити час ти сили.

Для базового складу еластичного прісного тіста необхідно взяти:

  • 200 мл води (кімнатної температури);
  • 1 куряче яйце;
  • 0,5 ч.л. солі;
  • 1 ст.л. рослинної олії;
  • 2 ст.л. горілки;
  • 500 грам борошна пшеничного в/г.

Бездріжджове прісне тісто

Згідно стандартної інструкції до хлібопічки в чашу спочатку додають всі рідкі компоненти тіста, потім закладаються сухі.

Здобне прісне тісто

На відміну від дріжджового тіста, в яке необхідно додавати обов’язково просіяне борошно, у випадку з прісним, процес просіювання можна пропустити. Звісно за умови використання якісного, чистого продукту.

Здобне прісне тісто

Важливий момент: коли прісне тісто тільки но вимішане, воно не готове для подальшої роботи, його обов’язково необхідно витримати в прохолодному місці (навіть у холодильнику) близько години, попередньо загорнувши у плівку. Це необхідно для дозрівання клейковини, яка надає потрібну нам еластичність.

Здобне прісне тісто

З тіста за наведеним рецептом найкраще виходить ліпити пельмені

Прісне тісто для пельменів, мантів, самси

та манти. Воно підходить, також, для приготування лагмана або шурпи.

Прісне тісто для пельменів, мантів, самси

Вироби з цього тіста легко ліпляться та відмінно тримають форму, не розпадаються під час приготування на пару або варіння у воді.

Прісне тісто для пельменів, мантів, самси

Прісне тісто для чебуреків, смажених пиріжків і коржів

З прісного тіста можна готувати і випічку смажену на сковороді – пиріжки, чебуреки чи хрусткі індійські коржі. В такому випадку, до базових складових додають трохи цукру (буквально чайну ложку). Завдяки цьому, готові вироби стають більш хрусткими та пухирчатими і під час смаження набувають апетитного рум’янцю.

Прісне тісто для чебуреків, пиріжків і коржів

Як приготувати витяжне тісто

З прісного тіста також готують витяжне тісто з якого випікають листкові вироби. Витяжний варіант тіста передбачає розкочування його качалкою з подальшим розтягуванням вручну до, майже, прозорого стану. Лише після витягування до тіста додають начинку та формують вироби. В такий спосіб готують знамениті віденські штруделі, східну пахлаву та італійську лазанью, а також менш відомі, але не менш смачні болгарську баницю та турецький бурек.

Для якісного розтягування тісто повинно бути максимально еластичним, задля чого, замість однієї ложки горілки в тісто кладуть ложку салатного оцту (наприклад, яблучного чи виноградного) чи соку лимона. Витяжне тісто повинно дозрівати на холоді не менш ніж годину.

витяжний тісто

Як зробити прісне листкове тісто

З листковим варіантом прісного тіста доведеться трохи повозитися, але результат того вартий. До того ж, завдяки додаванню незначної кількості вершкового масла, калорійність готової випічки з такого тіста не дуже висока.

Отже, для листкового варіанту беремо дозріле прісне тісто, приготоване за базовим рецептом, та ділимо на чотири рівні частини.

Прісне листкове тісто

Одну порцію розкочуємо в максимально тонкий пласт, при цьому, намагаємося придати йому прямокутну форму.

Прісне листкове тісто

На тісто наносимо тонкий шар розм’якшеного вершкового масла або рослинну олію. Для зручності можна скористатися спеціальним пластиковим шпателем, що дасть змогу зробити нанесений шар масла ледь помітним. Завдяки мінімальній кількості масла сформуються шари тіста, а от калорійність значно не збільшиться.

Прісне листкове тісто

Далі, скручуємо тісто щільним рулетом та повторюємо маніпуляції з іншими порціями.

Прісне листкове тісто

Кожен сформований рулет вкриваємо харчовою плівкою та на 30 хвилин відправляємо до холодильника. Якщо ж ви не плануєте робити випічку одразу, а робите тісто «про запас», то відправляєте рулет на зберігання до морозильної камери.

Прісне листкове тісто

В подальшому цей варіант прісного листкового тіста з низьким вмістом жиру можна використати для приготування різноманітних пиріжків, узбецької самси чи слойок з різними начинками.

Прісне листкове тісто

Як ви могли переконатися, з прісного тіста можна готувати самі різноманітні страви. Варіації базового рецепта прісного тіста можна знайти в більшості кухонь різних країн світу зі своїми домішками та національними особливостями. Сподіваюсь даний рецепт буде вам корисний, а правильно приготоване прісне тісто стане основою багатьох смачних страв на вашому столі.

Бездріжджове прісне тісто – відео-рецепти

Як правильно замісити прісне здобне тісто для пирогів та пиріжків  на маслі демонструє автор відео.

Ще один відео-рецепт, який хочу тут запропонувати – ідеальне бездріжджове пісне тісто на олії, яке підходить для будь-якої випічки.

З цього відео дізнаєтесь про 2 способи, як приготувати бездріжджове листкове тісто. Якщо дотримуватись порад автора, то у вас вийде класичне листкове тісто та швидке.