Сьогодні хочу запропонувати на ваш суд традиційний рецепт української кухні – печеня з м’ясом та картоплею, приготовлена в горщиках. В результаті запікання страви в духовці отримуємо ніжне тушковане м’ясо з ароматною картоплею – дуже ситну та смачну другу страву.
Запікання складових в горщику дозволяє поєднати одночасно і першу, і другу страви. Ніжне м’ясо з картоплею в горщиках у насиченому бульйоні-підливі виходять дуже апетитними. Встояти перед такою смакотою неможливо! А скуштувавши хоч шматочком, жоден гість не вийде з-за столу голодним! М’ясна печеня в горщиках з картоплею підійде не тільки для повсякденного сімейного обіду. Таку гарячу страву можна сміливо подати і до святкового столу. Приготувати смачну українську страву вам допоможе мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Картопля, Лавровий лист, М'ясо, Морква, Паприка, Перець чорний горошком, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Цибуля ріпчаста
Кухня: Українська кухня
Для початку необхідно запастися потрібним продуктами:
- 300 грамів м’яса;
- 500 грамів картоплі;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- рослинна олія;
- 0,5 ч. ложки паприки;
- перець чорний мелений за смаком;
- 2 лаврових листочка;
- сіль.
Наведеної кількості продуктів достатньо для приготування двох порцій (горщиків). Для страви можна взяти свинину чи яловичину, але краще смакує печеня з більш жирним м’ясом. Однак, це не виключає використання для жаркого пісних шматків яловичини чи свинини.
Як приготувати м’ясо з картоплею в горщиках в духовці
Безпосередньому процесу запікання страви передує підготовка окремих компонентів. Для цього, м’ясо ретельно промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Овочі очищуємо та подрібнюємо для подальшого смаження. Приблизний розмір та форма нарізання показані на наступному фото.
Розігріваємо сковороду з олією та викладаємо шматочки приправленого перцем м’яса. Смажимо його до появи апетитної золотистої скоринки.
Після цього, на сковороду додаємо підготовлені овочі та продовжуємо смажити на повільному вогні. Готовність компонентів визначаємо за прозорістю цибулі.
Викладаємо вміст сковороди до горщиків. Засмажка займає, приблизно, третю частину об’єму.
Для наступного шару потрібно підготувати картоплю. Кубики очищеної картоплі посипаємо паприкою та перемішуємо.
Викладаємо картоплю в горщики, додаємо лавровий лист та солимо страву.
Залишається залити вміст горщиків бульйоном або простою гарячою водою. Підійде як м’ясний, так і овочевий бульйон. Доливаємо таку кількість рідини, щоб лише вкрити шматочки картоплі. Якщо додати занадто багато, в процесі запікання бульйон може розхлюпуватися по духовці.
Підготовлені ємності відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку та запікаємо страву в закритих кришками горщиках протягом години. Готова картопля з тушкованим м’ясом довгий час залишається гарячою, завдяки властивості глини зберігати тепло.
Для подачі печені до столу рекомендую використовувати ресторанний варіант – прямо в горщику на порційній тарілці. Сервірувати потрібно одночасно ложкою та виделкою, щоб гості мали змогу поласувати не лише шматочками печені, а й насиченим бульйоном, в якому томилося м’ясо з овочами!
М’ясна печеня з картоплею відмінно смакує з різними овочами, тому на додачу рекомендую подати соління, овочеві салати чи просто свіжі овочі. Готуйте з любов’ю та пригощайте рідних цією смачною стравою! Всім приємного апетиту!
Печеня в горщиках – відео-рецепти
Неймовірно смачна картопелька з соковитим м’ясом на ребрах і ароматами глиняних горщиків, стане вашою улюбленою стравою!
Спробуйте і цей варант приготування.
І останній відео-рецепт печені в горщиках найбільш вишуканий, з розширеною кількістю складових. До вже відомих нам інгредієнтів автор пропонує додати гриби та твердий сир. Отже, обов’язково спробуйте і цей варіант смачної запеченої у духовці страви.