Мені дуже сподобався рецепт торта Алена Дюкаса і я вирішила приготувати його на таке чудове свято, як день народження. Всі рекомендації від Алена Дюкаса я постаралася передати в точності. Його рецепт використаний в основному торті, а маленький торт у вигляді прикраси, що розмістився зверху – це вже моє доопрацювання. Цей бісквітний торт на день народження вийшов красивий, смачний та повітряний, з невимовним у словах переходом смакових відчуттів від кави до ананасу і ванілі. Заради такого десерту варто трішки напруженіше попрацювати. І хоч запропонований мусовий торт і не простий у виконанні, але мій детальний рецепт з покроково зробленими фото допоможе вам зробити такий самий до дня народження своїм рідним чи друзям.
Інгредієнти: Білок, Борошно пшеничне, Ванілін, Ванільний цукор, Вершки, Вершкове масло, Вода, Желатин, Какао, Лимон, Молоко, Розчинна кава, Сир маскарпоне, Сіль, Темний шоколад, Цукор, Шоколад, Шоколад білий, Яйце
Нам знадобиться для приготування:
- по одній порції гляссажа з білого і темного шоколаду;
- 1 порція роялтіна .
Бісквіт I:
- 1 куряче яйце;
- 45 грам цукрового піску + 1/3 ч.ложки ванільного екстракту;
- 30 грам пшеничного борошна;
- 15 грам какао-порошку;
- 15 грам солодковершкового масла 72%.
Бісквіт II:
- 1 куряче яйце;
- 45 грам цукрового піску + 1/3 ч.ложки ванільного екстракту;
- 45 грам пшеничного борошна;
- 15 грам солодковершкового масла 72%.
Бісквіт III:
- 1 куряче яйце (велике Д-0);
- 45 грам цукрового піску + 1/3 ч.ложки ванільного екстракту;
- 50 грам пшеничного борошна;
- 20 грам гіркого шоколаду не менше 69%;
- 10 грам солодковершкового масла 72%.
Ананасове кулі:
- 1 банка (580 гр) консервованих ананасів;
- 35 мл свіжого соку лимона;
- 500 мл питної води;
- 20 грам желатину + 120 мл води;
- 220 грам цукру.
Вершковий крем:
- 1 банка (250 гр) вершкового сиру маскарпоне:
- 220 грам білого шоколаду;
- 180 грам 33% вершків + 10 грам ванільного цукру.
Вершковий і кавовий мус:
- 4 штуки курячих жовтків;
- 270 грам білого цукру;
- 4 білка;
- 15 грам желатину швидкорозчинного + 60 мл води;
- 80 грам білого шоколаду;
- 600 мл 33% вершків;
- 3 столові ложки води + 150 грам цукру (для меренги);
- 40 мл молока + 2,5 ч.ложки розчинної кави + 1 ч.ложка цукру.
Кавове просочення для коржів:
- 100 мл води;
- 3 ч. ложки розчинної кави;
- 60 грам цукру.
Зміст
Як приготувати бісквітний торт на день народження
Ананасове кулі
- Цей желейний прошарок починаємо готувати з того, що замочимо желатин.
- В кухлик всипаємо цукор, заливаємо його водою і відправляємо на вогонь.
- Тим часом, відкриваємо банку з ананасами і зціджуємо всю рідину. Вона нам не знадобиться.
- Як тільки сироп закипів, опускаємо в нього половину порції шматочків ананаса, вливаємо сік лимона і варимо при активному кипінні 2 хвилини.
- Потім, занурювальним блендером подрібнюємо ананаси до отримання пюреобразної маси. Блендер тримайте строго вертикально, щоб не розприскати гарячу суміш.
- Повертаємо ананасове пюре на вогонь, додаємо решту шматочків ананаса і кип’ятимо ще дві хвилини.
- Остужаем всю масу до температури 70 градусів і вводимо набряклий желатин. Помішуємо, поки желатин не розпуститься повністю.
Форму, в якій буде застигати ананасове кулі обертаємо плівкою, встановлюємо на дошку і виливаємо приготовану суміш. Прибираємо в морозилку до повного замерзання. Розмір моєї форми 21 х 23 см.
Як спекти бісквіт для торта на день народження
Включаємо режим для духовки 180 градусів. Випікати будем на середньому рівні. Бісквітів у нас три, пекти їх будемо по черзі.
Бісквіт I
- Розтоплюємо масло і залишаємо його охолоджуватись.
- Жовток з’єднуємо з ваніліном і цукром, перетираємо до появи білого кольору у жовтка і повного розчинення цукру.
- Борошно змішуємо з какао і просіюємо прямо в жовткову масу. Збиваємо.
4. Потім, додаємо тепле масло і перемішуємо тісто лопаткою.
5. В окремому посуді збиваємо білок з додаванням солі (на кінчику ножа) до середніх піків.
6. Лопаткою вмішуємо збиті білки в тісто. Виходить ось таке як на фото готове бісквітне тісто.
7. На деко, вкритому пергаментом, розрівнюємо перше шоколадне тісто. Висота розрівняного коржа має бути 5-6 мм. Випікаємо 7-9 хвилин.
Ось такий перший шоколадний бісквіт у мене вийшов.
Бісквіт II
Цей, вже білий корж, готується за тією ж схемою, що і попередній. Різниця лише в тому, що цього разу не треба додавати какао в борошно. Просто використовуємо одну муку без добавок і отримуємо такий як на фото білий бісквіт.
Бісквіт III
Третій корж готується за тією ж схемою, що і перші два. Тут є тільки одна відмінність. Какао-порошок цього разу не використовуємо, а розтоплюємо шоколад і з’єднуємо його з вершковим маслом на самому початку приготування. Решту етапів виконуємо так само, як описано в приготуванні Бісквіту I. Після випічки отримуємо ось такий корж.
Кожен корж я вирізала розміром 20 х 20 см.
Робочу частину дошки покриваємо плівкою, встановлюємо форму з бісквітом – I. Потім, готуємо кавове просочення – з’єднуємо всі зазначені для цього компоненти в кухлику і доводимо до кипіння. Рясно просочуємо ним перший корж.
Як зробити вершковий крем для торта
- Білий шоколад розтоплюємо.
- Беремо маскарпоне (сир повинен бути кімнатної температури) і збиваємо його пів хвилини міксером.
- Додаємо розтоплений білий шоколад і збиваємо їх до отримання єдиної консистенції.
- В окремому посуді збиваємо вершки разом з ванільним цукром до пишного стану.
- За допомогою ручного вінчика або лопатки вводимо вершки в шоколадно-сирну масу.
- Ділимо її на дві половини.
Продовжуємо формування торта. Першою половиною крему покриваємо просочений бісквіт I.
Дістаємо замерзле ананасове кулі і вирізаємо його трохи меншим розміром, ніж бісквіт (19 х 19 см). Розміщуємо кулі в крем, злегка натискаємо, щоб трохи втопити його в кремі.
Покриваємо кулі другою частиною вершкового крему з маскарпоне.
Кладемо наверх бісквіт III, просочуємо кавовим сиропом і прибираємо зібрану заготовку десерта в морозилку. Фото я зробила без останнього бісквітного шару, але це, сподіваюся, не ускладнить вам розуміння рецепта. ?
Як готувати вершковий і кавовий мус для торта
- Як завжди, починаємо роботу з замочування желатину.
- Далі, в сотейник вливаємо молоко, всипаємо кави з цукром і кип’ятимо одну хвилину. Даємо повністю охолонути і прибираємо в холодильник.
- Тепер, будемо готувати меренгу. Для початку, білки поміщаємо в діжу і готуємо міксер.
- У сотейник всипаємо цукор і вливаємо воду. Варимо карамель, поки вона не почне подавати ознаки потемніння. Тобто світлий колір вмісту стане переходити в карамельний і маса вже не буде схожа на воду. Зазвичай, це відбувається при температурі від 118 до 121 градуса.
5. Як тільки ви помітили перші зміни кольору у карамелі, тут же починаємо збивати білки до пишної маси.
6. Потім, не зупиняючи збивання білків, вливаємо до них тонкою цівкою гарячу карамель. Збиваємо меренгу до хороших і стійких піків, як показано на фото.
7. Тепер, беремо жовтки і цукор, змішуємо їх в каструлі і ставимо на середній (ближче до слабкого) вогонь. При постійному перемішуванні віночком добиваємося легкого загустіння. Жовтки повинні нагадувати сметану.
8. Даємо їм охолонути до температури 80 градусів і вводимо желатин, перемішуємо і охолоджуємо до 37-40 градусів.
9. Збиваємо вершки до м’яких піків.
10. Потім, з’єднуємо жовткову масу і меренгу до повного змішування, після цього вводимо збиті вершки.
11. Отже, вершковий мус готовий. Ми ділимо його на дві половинки і в одну з них додаємо молочно-кавовий сироп і ретельно перемішуємо.
12. Обидва муси ми поміщаємо в кондитерські мішки.
Продовжуємо оформляти торт. Дістаємо його з морозилки, встановлюємо форму на 1-1,5 см більше самого торта. Потім заповнюємо простір з боків вершковим мусом. Зверху наносимо тонкий шар кавового мусу і все покриваємо залишком вершкового мусу. Несемо в морозилку на ніч.
Далі, кавовий мус заливаємо в силіконову форму. Обрізки ананасового кулі ріжемо на шматочки і утоплюємо їх в мусі. З бісквіта – II вирізаємо потрібного розміру шматочки-основу і кладемо їх на кавовий мус. Заморожуємо разом з формою всю ніч. На фото нижче ви бачите вже заморожений мус без форми. Докладніший покроковий рецепт з фото приготування мусу в силіконової формі знайдете тут.
Готуємо гляссаж (посилання на покроковий рецепт в інгредієнтах) і покриваємо верхню частину мусового торта білим і темним гляссажем.
Як прикрасити торт на день народження
Покриваємо основний бісквітний торт темним гляссажем з додаванням білого і простягаємо спатулой по всій поверхні гляссажа. Розміщуємо його на форму-основу, на якій буде подаватись торт.
На центр основного торта встановлюємо малий мусовий торт-прикрасу.
Обробляємо нижній краї торта роялтіном і ставимо його в холодильник на 4-5 годин, щоб він рівномірно розморозився.
Смачний бісквітний торт на день народження з кавовим і вершковим мусом, ананасовим кулі під мармуровим гляссажем готовий.
Можна ставити свічки і вітати іменинника.
На цьому фото результати наших зусиль в розрізі.
Смачний бісквітний торт, приготовлений за цим рецептом на день народження, безсумнівно, справить на ваших гостей незабутнє враження. ?
Бісквітний торт на день народження – відео-рецепти
Пропоную ще декілька ідей, які допоможуть вам зробити не тільки смачний, але і гарно оформлений торт на день народження.
Цей красивий торт Екзотика виходить дивовижно смачний! Відео-рецепт від ютуб-каналу Natasha Parkhomenko. Святковий десерт за цим рецептом виходить дуже ніжний і м’який. В ньому гарно поєднуються кокосовий бісквіт, полуничне і ананасове компоте, масляний сирний крем і свіжі фрукти та ягоди.
Відео-рецепт від Lioka детально демонструє не тільки всі етапи приготування святкового торта, але і дає два варіанти, як прикрасити торта на день народження або на будь-яке інше свято. Навіть якщо ви не кондитер, то зможете приготуватися такий красивий і смачний десерт для себе чи своїх близьких. Адже, домашній торт завжди смачніше магазинного.
Наступний відео-рецепт від ютуб-канала “Готуємо вдома”. Торт Цифра – це сучасний тренд на день рождения. Адже, це просто відмінний подарунок будь-якому імениннику. За основу цього торта взят рецепт торта медовик і ніжний вершковий крем.
А це дуже дешевий і простий торт на день народження, який здивує гостей канала “Готуємо смачно cook delicious food”.
Ну і останній на сьогодні святковий десерт – це бісквітний шоколадний торт з безе від ютуб-каналу Irina Belaja. Він вам обов’язково сподобається. Адже, його готувати не важко і всі гості будуть просто в захваті.