Щоб приготувати цей смачний і ніжний мусовий торт з начинкою-компоте з смородини покритий дзеркальною глазур’ю в домашніх умовах вам знадобиться: час, терпіння і дотримання всіх рекомендацій, зазначених в рецепті. Покроково зроблені фото допоможуть не наробити помилок в процесі приготування. У підсумку, отримаєте гарний, ніжний і смачний домашній мусовий торт з компоте – фруктово-желейним прошарком, в якому шоколадний мус з фіалковим ароматом чудово гармонує з кислинкою смородинового компоте. Звертаю вашу увагу, що запропонований в рецепті фіалковий мус може бути як самостійним десертом, так і частиною великого, багатоярусного мусового торта. І ще, щоб не плутати тих, хто вирішить використати цей покроковий рецепт з фото, відразу хочу зазначити, що терміни “гляссаж” та “дзеркальна глазур”, які ви будете зустрічати в тексті, в рецепті означають одне і теж.
Інгредієнти: Вершки, Желатин, Молоко, Фіалковий сироп, Фіалковий цукор, Цукор, Шоколад білий, Шоколадна глазур
Складові:
- 1 порція гляссажа з білого шоколаду + 2 столові ложки гляссажа з чорного шоколаду.
Для фіалкового мусу:
- 180 мл молока (3,6% і вище);
- ½ столові ложки фіалкового сиропу;
- 200 грам білого шоколаду;
- 2 столові ложки або 50 грам цукру;
- 0,5 столові ложки фіалкового цукру;
- 200 мл 33% – 35% вершків;
- 8 грам желатину + 50 мл води.
Для смородинового компоте:
- 100 грам свіжої або замороженої смородини;
- 50 грам цукрового піску;
- 5 грам желатину + 30 мл води.
Зміст
Як приготувати мусовий торт з начинкою-компоте під дзеркальною глазур’ю
Як готувати смородинове компоте з желатином
Готувати цей цікавий десерт починаємо із ягідно-желейного прошарку – смородинового компоте. Для початку замочимо желатин. Далі, в сотейник кладемо смородину, всипаємо цукор і ставимо на слабкий вогонь, щоб вона рівномірно встигла з’єднатися з цукром. Як тільки цукор розплавився, пробиваємо всю масу занурювальним блендером і злегка уварюємо. Нам потрібно, щоб отримана маса не стікала з ложки, а повільно сповзала. Прибираємо з вогню і даємо їй охолонути хвилин 5-6. Після цього, вводимо желатин та перемішуємо компоте до тих пір, поки весь желатин не розійдеться. Форму (d=18 см) вистилає харчовою плівкою і заповнюємо смородиновим компоте. Спочатку охолоджуємо його при кімнатній температурі, а потім, прибираємо в морозилку до повного заморожування.
Як зробити фіалковий мус
Як завжди, починаємо з замочування желатину. Далі, в сотейник наливаємо молоко, фіалковий сироп, всипаємо білий і фіалковий цукор. Ставимо на вогонь, при постійному помішуванні доводимо молочну суміш до кипіння.
Остужаем молочну суміш до 60°С і опускаємо до неї шматочки білого шоколаду і желатин. Даємо час (1-2 хвилини), щоб шоколад нагрівся і став танути. Потім, перемішуємо все вінчиком, щоб з’єдналися всі інгредієнти в однорідну суміш. Тепер, охолоджуємо молочно-шоколадну масу до кімнатної температури (!).
Вливаємо охолоджені вершки в чашу і починаємо збивати на середній швидкості. Згодом, переходимо до високої швидкості і збиваємо до м’яких піків. Обсяг вершків, при правильному збиванні, збільшиться в два рази.
Збиті вершки з’єднуємо з молочно-шоколадною масою і перемішуємо вінчиком.
Як зібрати мусовий торт з компоте зі смородини
У силіконову форму наливаємо половину вершково-шоколадної маси. Потім, дістаємо з морозилки смородинове компоте, нарізаємо з нього плоскі шматочки розміром, меншим за діаметр силіконової форми, і вкладаємо їх середнім шаром на вершкову масу. Що з цього має вийти дивіться на фото.
Тепер, заливаємо другу половину вершкової маси до самого верху форми. Злегка трясемо і крутимо форму в різні боки, щоб вийшло зайве повітря і не утворилися повітряні дірки. Прибираємо силіконову форму з мусом в морозилку на всю ніч. Вміст повинен повністю заморозитися.
Як прикрасити мусовий торт дзеркальною глазур’ю
Заморожений мус дістаємо з морозилки, обережно витягуємо його з форми і встановлюємо на підставку в тарілці для глазурування.
Розігріваємо гляссаж (окремо білий, окремо темний) на водяній бані до 36°С. Тепер, ми працюємо швидко. Гляссаж з чорного шоколаду додаємо в білий. Буквально одним рух з’єднуємо білий і темний гляссаж. Не треба їх перемішувати повністю. Рівномірно виливаємо отриману суміш по колу над мусом. Гляссаж повинен покрити всю поверхню замороженого мусу, а залишки самі стечуть в тарілку.
Як тільки весь мус покрився гляссажем, беремо металеву спатулу (або ніж з великим лезом) та тримаємо його під струменем гарячої води. По низу прибираємо залишки глазурі гарячою і мокрою спатулою і відразу переносимо фіалковий мус зі смородиновим компоте в мармуровій глазурі на блюдо або на торт, для якого він призначений. Залишаємо його розморожуватись у холодильнику не менше ніж на 4-5 годин.
Звертаю вашу увагу, що запропонований сьогодні домашній мусовий торт з начинкою може виступати як самостійним десертом, так і стати частиною більш складного багаторівневого торта. Саме так я і поступила на цей раз, використавши приготований десерт для оформлення верхнього ярусу. Ось як смачний фіалковий мус зі смородиновим компоте, прикрашений мармуровою глазур’ю, виглядає в розрізі в композиції з першим ярусом. Ще один приклад використання муссового десерту, аналогічного запропонованому сьогодні, можете подивитися на сайті, перейшовши на рецепт торта Свічка.
Слід пам’ятати, що при розрізанні мусових десертів слід використовувати гарячий і мокрий ніж. При дотриманні цієї умови, ваш домашній муссовий торт буде не тільки дуже смачний, але ще і красивий в розрізі. Приємних всім частувань!