Роялтін (La Royaltine) або фейетін (Feuilletine) – це французький рецепт хрусткої крихти (хлоп’їв чи то пластівців). Такий декор для торта чи інших десертів готують з тіста, яке дуже схоже на бісквітне. Ця прикраса для тортів має і таку назву – бісквітна або вафельная крихта. Як ви вже зрозуміли, кондитерські пластівці роялтін використовують для оформлення та прикраси різних кондитерських страв, тортів і десертів. Така хрустка крихта, також, застосовується у виготовленні цукерок і праліне. Кондитери-профі, найчастіше, купують її вже в готовому вигляді в великих упаковках масою 5-10 кілограм. Але ми, кондитери, які печуть для своєї сім’ї, маємо можливість зробити такий декор для тортів і інших десертів своїми руками. Мій докладний рецепт, покроково оформлений фото, дозволить і вам зробити такі пластівці роялтін в домашніх умовах. Це просто чудово, що ви зможете своїми руками робити оригінальні прикраси для своїх ласощів.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Ванілін, Вершкове масло, Какао масло, Яйце
Для роялтіна нам знадобиться:
- 35 грам розм’якшеного солодковершкового масла 72,5%;
- 35 грам дрібного цукрового піску або цукрової пудри;
- 35 грам білка;
- 1 крапля ванільної есенції або 1 грам ваніліну;
- 35 грам просіяного пшеничного борошна в/ґатунку;
- 20 грам какао-масла.
Як приготувати хрусткі пластівці роялтін своїми руками
Починаємо готувати нашу вафельну крихту – гарну їстівну прикрасу для тортів і десертів – з розігріву духовки до 180 градусів.
Коли духовка включена, кладемо м’яке масло, білок і ванільну есенцію з цукром в один посуд. У мене не було дрібного цукру і цукрової пудри в даний момент, тому, я помістила звичайний цукор в стакан і пробила його ручним блендером.
За допомогою вінчика для збивання всі компоненти в мисці перемішуємо і просіваємо в неї борошно через друшляк або сито. Ретельно вмішуємо борошно в тісто.
Тепер, викладаємо готове тісто на центр силіконового килимка або пергаменту. За допомогою лопатки розрівнюємо його до дуже тонкого шару. Потрібно зробити настільки тонкий шар, щоб він просвічувався. У мене виходить шар не вище 1 мм.
Ставимо деко в гарячу духовку на середній рівень на 8-12 хвилин. Поки корж знаходиться у духовці, розтоплюємо какао-масло.
Час випічки буде залежати від якості духової шафи. Головне, дочекатися коли корж досягне гарного рум’яного кольору – він нагадує карамельний. Такий колір як на фото означає, що корж готовий. Виймаємо його з духовки і відразу ж, не дозволяючи йому охолонути, змащуємо розтопленим какао-маслом. Тепер, чекаємо коли він повністю охолоне.
Після того, як корж охолоне, ламаємо його на шматочки. На фото видно, який тонкий коржик повинен вийти. Я поклала три маленьких шматочка на основний корж світлого кольору. У момент випічки ця частина тіста не досягла потрібного кольору і, відповідно, пропеклась, але залишилася м’якою. Ці шматочки можна просто з’їсти, а ось для роялтіна вони вже не підійдуть.
Всі шматочки подрібнюємо качалкою до крихти потрібного вам розміру. У момент приготування, розмір такої вафельної крихти можна регулювати. Користуватися блендером для подрібнення роялтіна не слід.
Зберігатися готові пластівці роялтін можуть в банках з щільно закупореною кришкою.
Дотримуючись всіх умов випічки і зберігання, в момент прикраси тортів у вас під рукою завжди буде приємно хрустка вафельна крихта.
Якщо залишилися не до кінця зрозумілі моменти приготування, можете переглянути відео-рецепт від ютуб-каналу Cooking with Love.
Як бачите, такий вишуканий і простий декор для тортів і десертів як пластівці роялтін (фейетін, вафельна або бісквітна крихта) в домашніх умовах під силу приготувати будь-кому. ?