Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта – проста прикраса для торта

Роялтін (La Royaltine) або фейетін (Feuilletine) – це французький рецепт хрусткої крихти (хлоп’їв чи то пластівців). Такий декор для торта чи інших десертів готують з тіста, яке дуже схоже на бісквітне. Ця прикраса для тортів має і таку назву – бісквітна або вафельная крихта. Як ви вже зрозуміли, кондитерські пластівці роялтін використовують для оформлення та прикраси різних кондитерських страв, тортів і десертів. Така хрустка крихта, також, застосовується у виготовленні цукерок і праліне. Кондитери-профі, найчастіше, купують її вже в готовому вигляді в великих упаковках масою 5-10 кілограм. Але ми, кондитери, які печуть для своєї сім’ї, маємо можливість зробити такий декор для тортів і інших десертів своїми руками. Мій докладний рецепт, покроково оформлений фото, дозволить і вам зробити такі пластівці роялтін в домашніх умовах. Це просто чудово, що ви зможете своїми руками робити оригінальні прикраси для своїх ласощів.

Для роялтіна нам знадобиться:

  • 35 грам розм’якшеного солодковершкового масла 72,5%;
  • 35 грам дрібного цукрового піску або цукрової пудри;
  • 35 грам білка;
  • 1 крапля ванільної есенції або 1 грам ваніліну;
  • 35 грам просіяного пшеничного борошна в/ґатунку;
  • 20 грам какао-масла.

Як приготувати хрусткі пластівці роялтін своїми руками

Починаємо готувати нашу вафельну крихту – гарну їстівну прикрасу для тортів і десертів – з розігріву духовки до 180 градусів.

Коли духовка включена, кладемо м’яке масло, білок і ванільну есенцію з цукром в один посуд. У мене не було дрібного цукру і цукрової пудри в даний момент, тому, я помістила звичайний цукор в стакан і пробила його ручним блендером.

Змішуємо інгредієнти для роялтіна

За допомогою вінчика для збивання всі компоненти в мисці перемішуємо і просіваємо в неї борошно через друшляк або сито. Ретельно вмішуємо борошно в тісто.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Тепер, викладаємо готове тісто на центр силіконового килимка або пергаменту. За допомогою лопатки розрівнюємо його до дуже тонкого шару. Потрібно зробити настільки тонкий шар, щоб він просвічувався. У мене виходить шар не вище 1 мм.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Ставимо деко в гарячу духовку на середній рівень на 8-12 хвилин. Поки корж знаходиться у духовці, розтоплюємо какао-масло.

Час випічки буде залежати від якості духової шафи. Головне, дочекатися коли корж досягне гарного рум’яного кольору – він нагадує карамельний. Такий колір як на фото означає, що корж готовий. Виймаємо його з духовки і відразу ж, не дозволяючи йому охолонути, змащуємо розтопленим какао-маслом. Тепер, чекаємо коли він повністю охолоне.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Після того, як корж охолоне, ламаємо його на шматочки. На фото видно, який тонкий коржик повинен вийти. Я поклала три маленьких шматочка на основний корж світлого кольору. У момент випічки ця частина тіста не досягла потрібного кольору і, відповідно, пропеклась, але залишилася м’якою. Ці шматочки можна просто з’їсти, а ось для роялтіна вони вже не підійдуть.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Всі шматочки подрібнюємо качалкою до крихти потрібного вам розміру. У момент приготування, розмір такої вафельної крихти можна регулювати. Користуватися блендером для подрібнення роялтіна не слід.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Зберігатися готові пластівці роялтін можуть в банках з щільно закупореною кришкою.

Пластівці роялтін, фейетін або вафельная крихта - проста прикраса для торта

Дотримуючись всіх умов випічки і зберігання, в момент прикраси тортів у вас під рукою завжди буде приємно хрустка вафельна крихта.

Якщо залишилися не до кінця зрозумілі моменти приготування, можете переглянути відео-рецепт від ютуб-каналу Cooking with Love.

Як бачите, такий вишуканий і простий декор для тортів і десертів як пластівці роялтін (фейетін, вафельна або бісквітна крихта) в домашніх умовах під силу приготувати будь-кому. ?