Яловичі нирки тушковані з овочами та підливою

Зазвичай, кулінарки не приділяють належної уваги субпродуктам та рідко готують з них страви, особливо, коли мова йде про нирки. А даремно. Адже, баранячі, свинячі та яловичі нирки – це джерело цінних мікроелементів. До того ж, за якістю та вмістом білків нирки не поступаються м’ясу. Головне – правильно приготувати цей субпродукт, щоб позбутися специфічного запаху та отримати смачну страву. Тож, спішу поділитися з вами тонкощами процесу приготування. Сьогодні приготуємо разом ситну гарячу страву – яловичі нирки тушковані з овочами та підливою. Використайте мій докладний рецепт з покроково зробленими фото та приготуйте смачну закуску з соусом разом зі мною.

Компоненти для страви:

  • яловичі нирки – 500 гр;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • перчик чорний мелений і горошком;
  • лавровий листок – 1-2 шт.;
  • борошно – 1 ст. ложка;
  • рослинна олія;
  • сіль – за смаком.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

Як приготувати яловичі нирки смачно та без запаху

Відразу зазначу, що для того, щоб позбутися специфічного запаху та отримати ніжну та м’яку структуру, необхідно попередньо гарно вимочити субпродукт. Перед замочуванням промиваємо нирки водою та видаляємо прошарки жиру. Розрізаємо на шматки та заливаємо холодною водою. Витримуємо 2-3 години. Зливаємо воду та заливаємо свіжою. Витримуємо ще 2-3 години.

Після цього, промиваємо нирки чистою водою ще раз та заливаємо трохи підкисленою водою (на 1 літр води  1 ст. ложка оцту). Залишаємо ще на пару годин. Після всіх цих маніпуляцій можна починати готувати нашу страву.

Нарізаємо субпродукт шматочками. Потрібний вигляд підготовлених до тушкування нирок можете оцінити на фото.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

Всі зазначені овочі очищуємо та нарізаємо невеликими шматочкам. На цьому, всі компоненти підготовлені і можна приступати до обсмажування.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

Спочатку смажимо в олії овочеву складову страви. Першою викладаємо цибулю, через 5 хвилин відправляємо на сковороду моркву. В процесі  смаження обов’язково перемішуємо овочі.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

За 5 хвилин викладаємо в сковороду болгарський перчик та тушкуємо на повільному вогні ще 5 хвилин.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

Наступним кроком додаємо на сковороду подрібнені яловичі нирки та приправляємо чорним перчиком. Смажимо всі компоненти кілька хвилин, а після цього, посипаємо вміст сковороди борошном. Перемішуємо та тушкуємо страву.

Нирки яловичі тушковані смачно, без запаху

Через 10 хвилин доливаємо трохи гарячої води. Вода повинна повністю покрити овочі з нирками. На даному етапі солимо страву та додаємо кілька горошин перчику і лавровий листочок. Накриваємо сковороду кришкою та продовжуємо тушкувати нирки в овочевій підливі ще, приблизно, півгодини.

Нирки яловичі тушковані смачно

Цього достатньо, щоб нирки смачно приготувалися та стали м’якими.

Нирки яловичі тушковані смачно

В якості гарніру можна подати картопляне пюре, відварний рис чи макарони. Завдяки густій овочевій підливі, тушковані нирки будь-який гарнір перетворять на смачну та ситну страву. Подавати на стіл краще в гарячому вигляді. І не забудьте посипати свіжою зеленню.

Нирки тушковані з підливою – відео-рецепти

Приготуйте за порадами ютуб-автора цей смачний гуляш з нирик з картопляним пюре.

А це свинячі нирки тушковані з овочами.

Автор наступного відео підкаже як смачно та правильно приготувати нирки без підливи.

Смачного всім!