Нирки свинячі – це не найпопулярніший субпродукт. Тому що, їх потрібно довго готувати, враховуючи всі моменти оброблювання: вимочування, промивання та багаторазове варіння. А ще дехто не може себе психологічно пересилити й смакувати корисним продуктом, підсвідомо згадуючи його запах, що був на самому початку, якого насправді вже давно вдалося позбутися. Ну і свинячі нирки потрібно вміти готувати так, щоб приховати всі їх уявні й справжні недоліки та повністю розкрити всі переваги. Сьогодні йтиметься про дуже смачні свинячі нирки, тушковані в пряному східному соусі. Після приготування страви, від зайвого запаху не залишиться й сліду. Покроковий рецепт з фотографіями кожного з процесів, стане в пригоді кожній господині.
Інгредієнти: Корінь імбиру, Лимон, Мед, Нирки свинячі, Перець болгарський, Прянощі, Соєвий соус, Спаржева квасоля, Цибуля ріпчаста, Часник
Найкраще вдається готувати будь-які субпродукти жителям Південно-Східної Азії. Китайці, корейці та японці з великим задоволенням смакують тими продуктами, на які європеєць ніколи не зверне уваги при покупці складників до страв у магазині. Сьогоднішній рецепт увібрав у себе тайсько-китайсько-корейські способи приготування нирок.
Свинячі нирки повинні бути завчасно підготовленими: вимоченими, кілька разів провареними, промитими й, навіть, замороженими, в очікуванні своєї зоряної слави. Крім нирок необхідно підготувати: ріпчасту цибулю, болгарський перець, імбирний корінь, часник, мед, соєвий соус, рослинну олію та прянощі.
Як приготувати свинячі нирки смачно без запаху
У східній кухні заведено нарізати всі продукти у вигляді локшини, тобто довгими тонкими соломинками. Тому, варто користуватися цим способом. Цибулю слід нарізати на тонкі півкільця й відправити смажитися на розігріту сковороду в невеликій кількості рослинної олії.
Доки цибуля обсмажується, потрібно почистити й дрібно нарізати корінь імбиру та часник.
Особливістю східної кухні є стрімкий рух під час готування, тому й підготовчі процеси теж потрібно виконувати дуже швидко або заздалегідь.
Коли цибуля зарум’яниться, можна вкидати до сковороди нарізаний соломинками болгарський перець.
Після того, як він ледь підсмажиться, потрібно відправити на сковороду невеликі шматки нирок, їх слід збризнути лимонним соком і декілька хвилин смажити все разом на сильному вогні, постійно помішуючи.
Коли нирки стануть рум’яними, до них можна відправляти часник, імбирний корінь, суміш перців і інші спеції (підходять будь-які прянощі, що нагадують Схід і мають кисло-солодкий присмак: зира, пажитник, кардамон, кориця, гвоздика і т. п.) Перемішавши всі інгредієнти, процес смаження повинен ще тривати протягом 2-3 хвилин.
Потім, необхідно влити соєвий соус, поставити ложку меду, перемішати, спробувати на смак і, за необхідності скоригувати пропорцію кислоти, солі та солодощів. Якщо страва вийшла надмірно гострою, то до соусу можна долити трохи води, тоді його буде більше, а смак стане м’якшим. Довівши кулінарний витвір до кипіння, сковороду потрібно закрити кришкою й увімкнути мінімальний вогонь. Всі компоненти вже приготувалися, але ниркам потрібен ще деякий час, щоб насититись всіма ароматами.
Доки нирки свинячі тушковані в пряному східному соусі настоюються, слід зайнятися гарніром.
В Південно-Східній Азії, не дивлячись на сезон, завжди доступні найрізноманітніші овочі. На Україні, наприклад, взимку ситуація в цьому плані зовсім інша. Тому господині часто для приготування їжі використовують заморожені продукти.
Наприклад, спаржева квасоля ідеально підійде до страви з нирок. Перед тим як заморожувати, лопатки бланшують, тому щоб приготувати їх багато часу не знадобиться. Квасолю потрібно лише посолити, поперчити, скропити рослинною олією, соком лимону та помістити на кілька хвилин на пару (так автентичніше) чи в мікрохвильовку (так швидше).
Подавши зі свинячими нирками тушкованими в гострому кисло-солодкому соусі спаржеву квасолю та картопляне пюре зі скибочками лимону чи лайму можна сміливо очікувати на кулінарні компліменти від рідних.
Слід зауважити, що найкраще до такої страви підходить кіндза, але допустимо замінити її петрушкою. Якщо подобається відчувати гострий смак, то можна крапнути небагато пекучого соусу, основою якого є перець чилі.