Серед страв єврейської кухні найбільш поширений форшмак з оселедця. Цю страву готують за різними рецептами, інколи дуже спрощеними відносно традиційного варіанту. Я ж готую форшмак за класичним рецептом, який в первісному вигляді передавався між поколіннями однієї єврейської родини, з якою товаришувала моя бабуся. Хочу поділитися з вами рецептом цього смачного паштету з оселедця, а в якості наочного посібника пропоную детальний опис із покроково зробленими фото.
Інгредієнти: Білий хліб, Оселедець, Оцет, Цибуля, Яблуко, Яйце
Щоб приготувати класичний форшмак з оселедця, потрібно підготувати продукти та інструменти за наступним списком:
- оселедець (великий) – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- яблуко – 1 шт.;
- яйця – 4 шт.;
- черствий білий хліб – 4 шматочки;
- винний оцет;
- ніж;
- м’ясорубка.
Як приготувати форшмак з оселедця за класичним рецептом
Очищуємо цибулину та розрізаємо на кілька часточок. Яблуко для нашої страви краще вибрати кислого сорту. Очищуємо його, вирізаємо серединку і також розрізаємо на кілька часточок.
З оселедця знімаємо шкіру. Швидко та легко можна зробити це наступним чином: робимо надріз на спині вздовж хребта, беремо шкіру за краї та тягнемо її в напрямку живота. Повторюємо процедуру з іншого боку. Далі, тягнемо шкіру від хвоста в напрямку голови та остаточно відрізаємо. Заодно видаляються великі кісточки на животі.
Далі, потрошимо рибу та відрізаємо голову і хвіст, виймаємо хребет. Отримане філе оселедця промиваємо та видаляємо з нього кісточки. Дрібні можна залишити, вони перемеляться згодом на м’ясорубці.
Яйця відварюємо круто та очищуємо. Розрізаємо на 2-4 частини. Шматочки хліба розмочуємо в кип’яченій воді, віджимаємо рідину.
Всі підготовлені компоненти паштету пропускаємо крізь м’ясорубку.
Якщо у вас яблуко солодкого сорту, додайте до готового паштету трохи винного оцту. Ретельно перемішуємо інгредієнти.
Ось так просто готується класичний форшмак з оселедця.
Такий смачний домашній паштет з оселедця – відмінна закуска як до повсякденного столу, так і до святкового застілля. Форшмак можна подати як закуску на окремому блюді, а можна нафарширувати рибним паштетом хрусткі кошики або зробити з форшмаком бутерброди на чорному хлібі. Змінюючи співвідношення компонентів форшмака можна отримати різні смаки – більш солоний чи більш гострий.
Форшмак з оселедця – відео-рецепти
Ілля Лазерсон пропонує три різних поєднання інгредієнтів і в підсумку отримати три різних закуски. Ніжна, пряна і така, що схожа на ікру. Приготуйте власноруч всі три та оберіть ту, що саме вам до душі.
І ще два варіанти приготування від Ольги Матвєй. Один із запропонованих рецептів – форшмак з картоплею.
І ще один дуже смачний та ніжний варіант приготування – форшмак з мацою.
Спробуйте приготувати форшмак за різними рецептами – вас приємно вразять різноманітні смаки закуски та вартості продуктів.