Класичний форшмак з оселедця – смачний паштет з оселедця

Серед страв єврейської кухні найбільш поширений форшмак з оселедця. Цю страву готують за різними рецептами, інколи дуже спрощеними відносно традиційного варіанту. Я ж готую форшмак за класичним рецептом, який в первісному вигляді передавався між поколіннями однієї єврейської родини, з якою товаришувала моя бабуся. Хочу поділитися з вами рецептом цього смачного паштету з оселедця, а в якості наочного посібника пропоную детальний опис із покроково зробленими фото.

Щоб приготувати класичний форшмак з оселедця, потрібно підготувати продукти та інструменти за наступним списком:

  • оселедець (великий) – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яблуко – 1 шт.;
  • яйця – 4 шт.;
  • черствий білий хліб – 4 шматочки;
  • винний оцет;
  • ніж;
  • м’ясорубка.

Класичний форшмак з оселедця

Як приготувати форшмак з оселедця за класичним рецептом

Очищуємо цибулину та розрізаємо на кілька часточок. Яблуко для нашої страви краще вибрати кислого сорту. Очищуємо його, вирізаємо серединку і також розрізаємо на кілька часточок.

Класичний форшмак з оселедця

З оселедця знімаємо шкіру. Швидко та легко можна зробити це наступним чином: робимо надріз на спині вздовж хребта, беремо шкіру за краї та тягнемо її в напрямку живота. Повторюємо процедуру з іншого боку. Далі, тягнемо шкіру від хвоста в напрямку голови та остаточно відрізаємо. Заодно видаляються великі кісточки на животі.

Класичний форшмак з оселедця

Далі, потрошимо рибу та відрізаємо голову і хвіст, виймаємо хребет. Отримане філе оселедця промиваємо та видаляємо з нього кісточки. Дрібні можна залишити, вони перемеляться згодом на м’ясорубці.

Класичний форшмак з оселедця

Яйця відварюємо круто та очищуємо. Розрізаємо на 2-4 частини. Шматочки хліба розмочуємо в кип’яченій воді, віджимаємо рідину.

Класичний форшмак з оселедця

Всі підготовлені компоненти паштету пропускаємо крізь м’ясорубку.

Класичний форшмак з оселедця

Якщо у вас яблуко солодкого сорту, додайте до готового паштету трохи винного оцту. Ретельно перемішуємо інгредієнти.

Класичний форшмак з оселедця

Ось так просто готується класичний форшмак з оселедця.

Класичний форшмак з оселедця

Такий смачний домашній паштет з оселедця – відмінна закуска як до повсякденного столу, так і до святкового застілля. Форшмак можна подати як закуску на окремому блюді, а можна нафарширувати рибним паштетом хрусткі кошики або зробити з форшмаком бутерброди на чорному хлібі. Змінюючи співвідношення компонентів форшмака можна отримати різні смаки – більш солоний чи більш гострий.

Форшмак з оселедця – відео-рецепти

Ілля Лазерсон пропонує три різних поєднання інгредієнтів і в підсумку отримати три різних закуски. Ніжна, пряна і така, що схожа на ікру. Приготуйте власноруч всі три та оберіть ту, що саме вам до душі.

І ще два варіанти приготування від Ольги Матвєй. Один із запропонованих рецептів – форшмак з картоплею.

І ще один дуже смачний та ніжний варіант приготування – форшмак з мацою.

Спробуйте приготувати форшмак за різними рецептами – вас приємно вразять різноманітні смаки закуски та вартості продуктів.