Мексиканська кухня – дуже цікава та різноманітна. І тим, хто любить нестандартні смакові поєднання та гостренький присмак, варто спробувати щось із мексиканських страв. Наприклад – чилі кон карне.
Це проста, ситна страва, яка з давніх-давен була популярна серед простого мексиканського народу. Тому в ній немає нічого дуже дивного та незрозумілого для українця.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Зіра, Квасоля, Коріандр насіння, Корінь селери, Крохмаль кукурудзяний, Морква, Олія рослинна, Паприка, Помідори, Селера черешкова, Сіль, Спаржева квасоля, Цибуля ріпчаста, Яловичина
Кухня: Мексиканська кухня
Щоб зробити страву трохи більш звичною для наших шлунків, пропонуємо замінити чилі паприкою. А ще, варити страву будемо в каструлі, а не в котлі, як це колись робили мексиканські ковбої.
Чилі кон корне – це страва з м’яса, яка виглядає як густий суп або рагу. В нього кладуть багато овочів і якісь бобові. Класично чилі готується на яловичині, але ви можете обрати будь-який вид м’яса.
Для приготування необхідні наступні інгредієнти:
- яловичина – м’якоть, близько 0,5 кілограма;
- квасоля червона суха – 1 склянка;
- цибуля ріпчаста;
- морква;
- селера пагінці і корені;
- перець болгарський (можна морожений);
- баклажан (можна сушений);
- квасоля спаржева (можна морожена);
- олія;
- крохмаль кукурудзяний;
- коріандр, зіра, солодка паприка, пекучий перець – за смаком.
Як готувати чилі кон карне в домашніх умовах
Овочі можна брати в тих пропорціях, які вам подобаються, замінювати свіжі замороженими, якщо в цьому є необхідність.
Квасолю треба замочити на ніч та час від часу змінювати воду. Якщо цього не зробити – доведеться її довго варити. Коли квасоля вимочиться, її необхідно залити гарячою водою, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин. Потім злити, добре промити, залити окропом і варити на слабкому вогні до готовності. В мультиварці червона квасоля готується приблизно 2 години в режимі “Боби”.
Сушений баклажан треба замочити в теплій кип’яченій воді.
Тим часом підготуйте яловичину – звільніть від волокон та наріжте досить крупними шматками.
Далі обсмажте шматочки на олії до золотої скоринки.
Витягайте шматочки виделкою або спеціальними кухонними щипцями, аби весь жир залишився на пательні.
Викладіть м’ясо до квасолі, яка вже наполовину готова та варіть ще годину – до того моменту, коли яловичина стане м’якою і квасоля практично звариться.
Морква і коріння селера поріжте брусочками. Замість селери можна використати коріння пастернаку, петрушки, порію.
Пагінці селери і цибулю треба порізати дрібними кубиками.
На жиру, який лишився після м’яса, посмажте моркву та селеру.
Далі додайте цибулю і пагінці селери.
Потім покладіть перець і перемкніть конфорку на середній вогонь, бо овочі мають почати тушкуватися.
Далі додайте спаржеву квасолю, томатну пасту чи помідори. Якщо ви взяли заморожені черрі – просто висипте їх в пательню, а коли вони почнуть розморжуватися – трохи притисніть лопаткою.
Останніми викладіть баклажани та долийте в страву воду, в якій вони замочувалися.
Тушкуйте овочі під кришкою кілька хвилин, потім вимкніть вогонь.
Далі викладіть всі овочі, м’ясо і квасолю в каструлю і продовжіть тушкування. Тим часом підготуйте спеції.
Візьміть коріандр та зіру.
Подрібніть їх в ступці, додайте солодку паприку і за смаком якийсь з пекучих перців (гіркий, чилі, кайенский).
Особливість чилі кон каре в соусі, який загущений крохмалем. Тому змішайте ложку крохмалю з невеликою кількістю холодної кип’яченої води та розмішайте, аби не було грудок.
Додайте в каструлю прянощі та посоліть.
Далі долийте розведений крохмаль і ще раз обережно перемішайте, слідкуючи, щоб овочі не втратили форму.
Тепер треба обов’язково додати часник, бо без нього ця страва не подається. Часник краще не витискати, а крупно порізати ножем.
Лишилося всипати часник, перемішати інгредієнти, і можна вимикати вогонь.
Цю страву їдять гарячою і завжди посипають зеленню.
Чилі кон каре містить багато білків та вітамінів, тому така страва буде ідеальним обідом для тих, хто веде активний спосіб життя.