Чилі кон карне в мультиварці – мексиканська страва в українській кухні

Мексиканська кухня – дуже цікава та різноманітна. І тим, хто любить нестандартні смакові поєднання та гостренький присмак, варто спробувати щось із мексиканських страв. Наприклад – чилі кон карне.
Це проста, ситна страва, яка з давніх-давен була популярна серед простого мексиканського народу. Тому в ній немає нічого дуже дивного та незрозумілого для українця.

Щоб зробити страву трохи більш звичною для наших шлунків, пропонуємо замінити чилі паприкою. А ще, варити страву будемо в каструлі, а не в котлі, як це колись робили мексиканські ковбої.

Чилі кон корне – це страва з м’яса, яка виглядає як густий суп або рагу. В нього кладуть багато овочів і якісь бобові. Класично чилі готується на яловичині, але ви можете обрати будь-який вид м’яса.

Для приготування необхідні наступні інгредієнти:

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

  • яловичина – м’якоть, близько 0,5 кілограма;
  • квасоля червона суха – 1 склянка;
  • цибуля ріпчаста;
  • морква;
  • селера пагінці і корені;
  • перець болгарський (можна морожений);
  • баклажан (можна сушений);
  • квасоля спаржева (можна морожена);
  • олія;
  • крохмаль кукурудзяний;
  • коріандр, зіра, солодка паприка, пекучий перець – за смаком.

Як готувати чилі кон карне в домашніх умовах

Овочі можна брати в тих пропорціях, які вам подобаються, замінювати свіжі замороженими, якщо в цьому є необхідність.

Квасолю треба замочити на ніч та час від часу змінювати воду. Якщо цього не зробити – доведеться її довго варити. Коли квасоля вимочиться, її необхідно залити гарячою водою, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин. Потім злити, добре промити, залити окропом і варити на слабкому вогні до готовності. В мультиварці червона квасоля готується приблизно 2 години в режимі “Боби”.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Сушений баклажан треба замочити в теплій кип’яченій воді.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Тим часом підготуйте яловичину – звільніть від волокон та наріжте досить крупними шматками.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Далі обсмажте шматочки на олії до золотої скоринки.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Витягайте шматочки виделкою або спеціальними кухонними щипцями, аби весь жир залишився на пательні.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Викладіть м’ясо до квасолі, яка вже наполовину готова та варіть ще годину – до того моменту, коли яловичина стане м’якою і квасоля практично звариться.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Морква і коріння селера поріжте брусочками. Замість селери можна використати  коріння пастернаку, петрушки, порію.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Пагінці селери і цибулю треба порізати дрібними кубиками.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

На жиру, який лишився після м’яса, посмажте моркву та селеру.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Далі додайте цибулю і пагінці селери.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Потім покладіть перець і перемкніть конфорку на середній вогонь, бо овочі мають почати тушкуватися.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Далі додайте спаржеву квасолю, томатну пасту чи помідори. Якщо ви взяли заморожені черрі – просто висипте їх в пательню, а коли вони почнуть розморжуватися – трохи притисніть лопаткою.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Останніми викладіть баклажани та долийте в страву воду, в якій вони замочувалися.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Тушкуйте овочі під кришкою кілька хвилин, потім вимкніть вогонь.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Далі викладіть всі овочі, м’ясо і квасолю в каструлю і продовжіть тушкування. Тим часом підготуйте спеції.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Візьміть коріандр та зіру.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Подрібніть їх в ступці, додайте солодку паприку і за смаком якийсь з пекучих перців (гіркий, чилі, кайенский).

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Особливість чилі кон каре в соусі, який загущений крохмалем. Тому змішайте ложку крохмалю з невеликою кількістю холодної кип’яченої води та розмішайте, аби не було грудок.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Додайте в каструлю прянощі та посоліть.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Далі долийте розведений крохмаль і ще раз обережно перемішайте, слідкуючи, щоб овочі не втратили форму.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Тепер треба обов’язково додати часник, бо без нього ця страва не подається. Часник краще не витискати, а крупно порізати ножем.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Лишилося всипати часник, перемішати інгредієнти, і можна вимикати вогонь.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Цю страву їдять гарячою і завжди посипають зеленню.

Класичний Чилі кон карне - густий мексиканський суп

Чилі кон каре містить багато білків та вітамінів, тому така страва буде ідеальним обідом для тих, хто веде активний спосіб життя.