Розтягаї, або традиційні відкриті пиріжки з рибою, широко відомі за межами Росії з давніх-давен. Для іноземців вони були символами Російської імперії, як горілка та ікра, житній хліб та древні билини. Випікали розтягаї усі, тільки до княжого столу їх робили з пишного здобного тіста, начиняли червоною або білою рибою. А селяни готували пиріжки з сірого борошна, а риба для начинки була, яка попадеться на вудочку чи в сіті. Об’єднувало князівську та селянську випічку з рибою одне: це були пиріжки подовженої форми, з гарно закрученими краями та невеликою дірочкою зверху. Їх ще називали човниками.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Горбуша, Пангасіус, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Сухі дріжджі, Цибуля, Цукор, Яйце
Кухня: Російська кухня
Зміст
Як приготувати розтягай з рибою
Для приготування розтягаїв потрібне тільки дріжджове тісто. Звичайно, можна зробити з простого кислого, але пишне, м’яке здобне тісто набагато смачніше. Ми будемо замішувати таке тісто в хлібопічці.
Як зробити дріжджове тісто в хлібопічці
У переважну більшість моделей хлібопічок спершу потрібно влити рідкі інгредієнти, далі додати сипучі, а вже потім класти дріжджі. Для класичного здобного тіста нам знадобиться:
- вода або молоко (кімнатної температури) – 250 мл;
- яйце – 1 шт.;
- рослинна олія або масло вершкове розтоплене – 1 ст. л.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- борошно пшеничне вищого сорту просіяне – 500 гр.;
- сухі швидкі дріжджі – 1,5 ч. л.
Завантажуємо компоненти в хлібопічку у вказаній вище послідовності, встановлюємо режим «Дріжджове тісто» та починаємо готувати начинку.
Рибна начинка для розтягаїв
Рибу для начинки таких пиріжків потрібно вибирати без кісток. Також її потрібно не молоти на м’ясорубці, а нарізати ножем. І найголовніше, краще брати жирні сорти риби, та такі, що не «розпливаються» при смаженні. Ідеально підходять для начинки дорогі види червоної та білої риби, та я вибрала демократичний варіант: поєднати два сорти риби. Наприклад, для фаршу чудово підійде філе горбуші (можна вибрати іншу пісну рибу) у поєднанні з філе пангасіуса.
У сьогоднішньому рецепті для смачної начинки з риби я вибрала жирний морський язик та пікшу, це риба сімейства тріскових, до складу якої входять високий вміст легкозасвоюваних білків.
Нарізаємо філе обраної риби на невеличкі кубики. Очищену цибулю кришимо дуже дрібно. Все кладемо у миску, перчимо, ретельно перемішуємо. Фарш посолимо тільки перед викладанням у пиріжки, щоб у риби раніше не виділився сік.
Як ліпити пиріжки
Дістаємо з хлібопічки тісто, воно добре підійшло, розділяємо його на однакові шматочки та розкачуємо у кружки розміром 12-15 см.
Розтягаї повинні бути довгастої форми, тому начинку будемо викладати у вигляді коротких ковбасок.
Відкрию Вам маленьку хитрість приготування цих пиріжків: щоб начинка у них була дуже соковитою, жирною та ніжною, то коли заліпимо краї розтягая, у дірочку для виходу пару покладемо ½ чайної ложки м’якого вершкового масла.
Ще один нюанс: щоб при випіканні з начинки не витікав сік, потрібно ретельно заліпити кожен виріб. Краї щільно скріплюємо, а для надійності робимо джгути або кіски, як на фото.
Далі деко посипаємо борошном або вистилаємо його змащеним олією пекарським папером, викладаємо на нього зліплені розтягаї, накриваємо лляною серветкою та залишаємо на 20-30 хвилин для піднімання.
Тепер змащуємо наші оригінальні пиріжки розбовтаним яйцем та відправляємо в гарячу духовку та випікаємо при температурі 200-220 градусів півгодини.
Золотаві, пухкі та апетитні розтягаї з рибною начинкою дуже смачні як гарячі, так і холодні. Вони підходять до щоденної та святкової подачі.
Тепер Ви завжди можете приготувати чудову випічку з соковитою начинкою для рідних та гостей, адже під рукою Ви матимете мій покроковий рецепт.