Раніше наші бабусі та мами в домашніх умовах виготовляли локшину для приготування смачних супів та гарнірів та ще й робили запаси для подальшого використання. Зараз, коли у будь-якому магазині є величезний вибір різних видів макаронних виробів, багато хто і не пам’ятає бабусиного рецепта домашньої локшини. Приготувати її надзвичайно просто, з використанням мінімальної кількості інгредієнтів. Трохи часу — і Ви отримаєте дуже смачну локшину, ніжну та водночас пругку. Великим плюсом мого рецепту є те, що я роблю тісто тільки з борошна та яєць, без води та штучних барвників. Спробуйте зробити домашню яєчну локшину для своїх рідних, а у процесі приготування Вам допоможе зовсім простий рецепт з покроковими фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Сіль, Яйце
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- сіль кухонна – 1 ч. л.;
- борошно пшеничне – 700 гр.
Як зробити домашню локшину на яйцях
Щоб надати тісту гарного жовтого кольору, потрібно підібрати яйця з насиченими червонуватими жовтками. Поділюся з Вами своєю хитрістю: щоб тісто було легше замішувати, я заздалегідь охолоджую яйця в холодильнику протягом однієї години.
При виборі борошна для локшини вибираю білосніжне, вищого сорту. А перед замісом обов’язково перевіряю, щоб воно не «пливло».
Спочатку ретельно вимиваємо яйця під проточною водою (бажано використати мило).
Розбиваємо яйця в миску та одразу солимо їх.
Гарненько розбовтуємо виделкою білки з жовтками до однорідної маси.
Далі невеликими порціями додаємо до яєць борошно. Просіваємо його через сито просто над мискою, щоб у тісті не було грудочок.
Та одразу після кожного додавання перемішуємо суміш ложкою.
На обробну дошку або на стіл насипаємо борошно, викладаємо тісто та починаємо інтенсивно вимішувати руками.
Тісто повинно вийти пластичним, але досить тугим, у вигляді колобка.
«Колобок» накриваємо плівкою або лляним рушником та залишаємо на 15-20 хвилин. Цей час потрібен для активізації клітковини, в результаті чого тісто буде легко розкачати тоненько.
Погляньте на фото. Я спеціально розрізала «колобок», щоб Ви побачили тісто в розрізі.
Руками трохи сплющуємо тісто.
Тепер беремо качалку та починаємо розкачувати тісто якомога тонкіше, щоб пласт майже просвічував. Далі трохи притрушуємо борошном та скручуємо, як на фото.
Далі скручений пласт тіста нарізаємо ножем на шматочки.
Від того, якими смугами Ви нарізаєте тісто, залежить ширина майбутньої локшини. Я зробила товстенькі смужки, бо у моїй сім’ї люблять, щоб домашня локшина була товстою.
Тепер розгортаємо смужки та викладаємо на притрушену борошном дошку або пергаментний папір.
Довжину локшини визначаєте самі. Якщо плануєте варити суп, то можна нарізати смужки невеликої довжини, приблизно 4-5 см. А в гарнірі краще буде виглядати довга.
Локшина повинна підсушитися при кімнатній температурі протягом 3-5 днів. Висихаючи, вона буде трохи темніти.
Не хвилюйтеся, у готовій страві локшина матиме гарний жовтуватий колір.
Суху домашню локшину можна зберігати в полотняному мішечку чи в закритому посуді з харчового пластику не більше 2 місяців.
Ось і всі хитрощі приготування локшини вдома. Ви завжди зможете зробити смачну локшину на яйцях, без води, скориставшись моїм покроковим рецептом з фото.