Сьогодні хочу запропонувати наряду із традиційними пасками приготувати до свята найсмачніші великодні булочки хрестові з родзинками. Називаємо ми їх у родині просто – Булочки Христові. Верх випічки прикрашаю полосками з білого тіста у вигляді хреста. Якщо вам цікаво як зробити такі гарні та смачні здобні булочки на Великдень, то просто використайте мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Дріжджі сухі, Маргарин, Молоко, Родзинки, Рослинна олія, Сіль, Цукор, Цукрова пудра, Яйце
Інгредієнти для здобного тіста:
- маргарин – 100 грам;
- молоко – 0,25 літра;
- яєчні жовтки – 2 яєць;
- сіль – 0,5 ч.ложки;
- дріжджі – 20 грам;
- борошно вищого ґатунку – 550 грам;
- цукор – 100 грам;
- родзинки – 80 грам.
Інгредієнти для прісного тіста на хрестик:
- молока – 60 мл;
- олії – 1 ч.ложка;
- борошна вищого ґатунку – 60 грам.
Інгредієнти на глазур:
- цукрової пудри – 30 грам;
- молока – 50 мл.
Зміст
Як спекти великодні булочки хрестові з родзинками
Як замісити здобне дріжджове тісто для булочок
Щоби завести опару на тісто, підігріваємо молоко, розчиняємо у ньому цукор та дріжджі та відкладаємо у тепле місто буз протягів на 15-20 хвилин.
Поки опара росте, ми розтопимо маргарин і розчинимо у ньому решту цукру.
Перекладаємо маргарин з розчиненим цукром до міксера. Додаємо яєчні жовтки та збиваємо.
Родзинки перебираємо, миємо та заливаємо окропом. Хай постоять хвилин 15.
Воду зливаємо, а родзинки викладаємо на паперовий рушник. Хай мало просохнуть.
Перш ніж додати родзинки у тісто, треба змішати їх з невеликою кількістю борошна.
Щоб заощадити час під час замішування тіста, я, зазвичай, просіюю борошно заздалегідь.
Коли все перераховане вище зроблено, і опара вже встигає підійти. Саме час замісити тісто. З’єднуємо опару та яєчну суміш. Не великими порціями додаємо борошно.
Поки тісто ще рідке, додаємо ізюм і вимішуємо разом. Стіл підсипаємо борошном, перекладаємо до нього тісто і продовжуємо вимішувати вже руками на столі.
У нас має вийти в результаті пружне і податливе тісто як на фото. Знову поміщаємо його до миски, накриваємо рушничком та відкладаємо у тепле без протягів місто для підняття – хвилин на тридцять.
Як зробити Булочки Христові
Коли тісто підросте, просто обминаємо його руками та відриваємо невеликі за розміром шматки тіста. Робимо з них круглі колобки – заготовки для майбутніх булочок.
На деко кладемо пергамент та викладаємо на нього сформовані шматочки тіста. Слідкуйте, аби вони лежали на відстані та не торкались одне одного.
Щоби булочки піднялись перед випічкою, можно їх просто залишити в постояти у кухні. Але я роблю інакше. Вмикаю духовку на мінімальний нагрів та кладу до неї хвилин на 20 деко з булочками. За цей час вони підростають. 🙂 Можемо прикрашати їх.
Як прикрасити великодні булочки з родзинками
Поки випічка підростає у духовці нам треба замісити прісне тісто для подальшого оформлення нашої дріжджової випічки на Великдень. Для цього просто з’єднуємо в одній ємності борошно, молоко та рослину олію.
Як видно на фото, має вийти не дуже густе біле тісто.
Заготовки для булочок вже піднялись у нас у духовці. Виймаємо їх і, скориставшись корнетом чи кулінарним шприцем, малюємо по верху випічки хрестики.
Як пекти булочки з ізюмом
Вмикаємо духовку на середню потужність та випікаємо наші Булочки Христові протягом 15-20 хвилин.
Поки вони печуться, нам є чим зайнятись. Адже нам ще треба зробити солодкий сироп чи то глазур. Робиться це дуже просто. Треба розчинити у молоці цукрову пудру.
Вже готові але гарячі булочки змащуємо приготовленим сиропом. Це легко зробити за допомогою силіконової кулінарної кісточки. Змащену випічку відправляємо в уже вимкнену, але ще гарячу духовку хвилин на пять-сім.
За цей час сироп підсохне і здобні дріжджові хрестові булочки набудуть приємного блиску. Стануть ще більш красиві та рум’яні.
На цьому фото можете побачити мою великодню випічку у розрізі. 🙂 Їх структура пружна та пориста.
У нашій родині дуже люблять їсти таку випічку з чашкою смачного домашнього молока.
Обов’язково спробуйте повторити мій покроковий рецепт з фото в домашніх умовах. Впевнена, що ваші домашні будуть просити вас спекти ці прості, смачні та красиві здобні булочки з родзинками не тільки на Великдень.
Прості та смачні рецепти на Великдень знайдете за посиланнями: