Одним з головних символів головного християнського свята Великодня вважаються смачні та духмяні здобні паски з дріжджового тіста. За своєю суттю, це такий смачний, схожий на булку, Великодній хліб. Називають його в нашій країні по різному. Окрім традиційної назви – паска, у різних областях України можна зустріти і пасха, і куліч.
Для випікання використовуються спеціальні круглі форми. Великодні паски обов’язково мають бути високими і круглими. Це пов’язано з тим, що хліб вважається тілом Христа, а паски, за повір’ям, мають символізувати Христа оповитого саваном, в якому він був похований. Висота святкової випічки пояснюється ще й тим, що свято Світлого Воскресіння Христового завжди відзначається навесні, а все живе в цей час тягнеться горі, до сонця.
В Україні верх пасок прийнято прикрашати двояко. Практично на всій території країни їх прикрашають солодкою білою шапкою з білкової глазурі. В наш час глазур ще посипають кольоровою марципановою посипкою та додатково прикрашають дрібними марципановими квіточками, листочками чи пасхальними фігурками звірів. Раніше ж, святкову випічку прикращали просто горіхами, дрібними льодяниками або різноманітними цукатами. На західній Україні, крім пасок з білком, які дуже подібні з російськими кулічами, прийнято випікати великодні паски, що прикрашені зверху шматочками того самого тіста, переплетеними у вигляді косичок чи простих плоских стрічок, що викладені у вигляді хреста. Крім того, з того ж тіста роблять колоски, квіточки, листочки, пташок та інші дрібні деталі, що символізують весну. Їх викладають на шапці паски у певній послідовності, що утворює святковий орнамент, та прикрашає верх святкової випічки.
Як печуть та прикрашають паски на Закарпатті дивіться у відео.
Для випікання пасок можна використовувати як покупні одноразові чи силіконові форми, так і жаростійкі металеві, чи звичайні каструлі, металеві кружки або високі бляшанки з-під різноманітних консервів. При цьому, варто враховувати, що більше ніж на 1-1,5 літра форму брати не варто. Великі великодні паски у домашніх умовах можуть не пропектися. А ще варто пам’ятай, що чим більше в тісті здоби, тим меншу за розміром потрібно вибирати форму. Паски на Великдень роблять тільки зі здобного тіста, яке, якщо його правильно зробити, не черствіє протягом цілого тижня.
Що потрібно знати, починаючи випікати великодні паски:
- тісто після замісу, для його підняття, необхідно тримати в досить теплому приміщенні там, де абсолютно немає протягів;
- консистенція готового тіста повинна бути м’якою, але такою, щоб масу можна було різати ножем;
- яйця для тіста необхідно збивати досить довго – не менше 10-12 хвилин;
- в процесі замісу, тісто повинно підійти три рази: під час приготування опари, під час вистоювання основної маси і під час того, як тісто вже буде розкладено по формам;
- щоб паски не підгоріли, форми зсередини змащуються трохи розм’якшеним вершковим маслом;
- тіста у форми накладається стільки, щоб воно заповнило внутрішню частину на ½ об’єму;
- готовність паски визначається на око: тісто в духовці має піднятися до верху форми, а корочка стати рум’яною. Якщо паски дуже великі, то їх можна дуже акуратно проткнути довгою дерев’яною шпажкою. Суха – буде говорити про те, що випічка готова;
- випікати паски потрібно при температурі 180-200 градусів;
- щоб тісто знизу не пригоріло, на дно духовки можна встановити плоску ємність з водою;
- якщо є необхідність поміняти в духовці паски місцями, то робити це потрібно тільки дуже дбайливо. Ні в якому разі форми з пасками в цей момент не можна струшувати – ще не пропечене тісто може осісти і тоді святкова випічка вийде плоскою і твердою;
- при занадто швидкому зарум’янювані верхньої скоринки – паски рекомендується прикрити пергаментом або фольгою, що дасть можливість пропектися тісту і в середині.
Приступаючи до святкової, традиційної для Пасхи випічки, спершу потрібно вивчити рецепти пасок. Адже кажуть, що скільки господинь було на землі, стільки і рецептів великодніх пасок існує. А тому, однозначної відповіді на питання: “Як правильно замісити тісто для паски на Великдень?”, – просто не існує. Нюанси й тонкощі в кожному рецепті паски свої.
У цьому відео на вас чекає стародовньій український рецепт великодньої паски від Ніни Матвієнко.
Як можна оригінально прикрасити домашні паски на Великдень дивіться у відео.
Простий у приготуванні, але дуже цікавий відео-рецепт справжньої італійської пасхи, що зветься Панеттоне (Panettone).
Найсмачніша Великодня дріжджова паска з медом. Відео-рецепт медової паски від автора Viktoriya Popin.
Сподіваємось, що наши рецепти та поради допомогли приготувати вам всі традиційні пасхальні страви та зібрати великодній кошик. Залишилось лиш привітати електронними листівками рідних та друзів, що у цей святковий день є далеко від нас з Великоднем.
Гарного та світлого всім свята! 🙂