Сьогодні презентую свій досить незвичайний рецепт домашнього пряника с яблуком, повидлом та халвою в тісті. Поєднання складових досить оригінальне та дуже вдале. Коли мені вперше запропонували спробувати цей яблучний пряник на сметані, то спочатку я, навіть, не здогадалась, з яких інгредієнтів він зроблений. Я зрозуміла тільки одне – це смачно і його треба повторити вдома! 🙂 На смак випічка є з приємною кислинкою та легким яблучним ароматом, при цьому, шматочки халви лишаються хрусткими. Набір складових дуже простий та бюджетний, а результат виходить дивовижний. Такого оригінального пряника варто навчитися робити власноруч, щоб пригощати ним рідних, коли заманеться. Допоможе в цьому рецепт, оформлений покроково зробленими фото.
Інгредієнти: Борошно, Маргарин, Оцет, Сметана, Сода, Халва, Цукор, Яблуко, Яблучне пюре, Яйце
Підготуйте продукти:
- варення чи повидло з яблук – 200 г;
- яблуко велике – 1 шт.;
- пшеничне борошно – 2 скл.;
- сметана нежирна – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- вершковий маргарин – 100 гр;
- ванільна халва – 150 г;
- сода- 1 ч. л .;
- оцет – 1 ст. л .;
- цукор – 50 г.
У рецепті написано яблучне повидло, але це більш на той випадок, якщо не будете мати можливості самостійно зробити свіже яблучне пюре. Якщо куплене у магазині повидлом надто густе, його можна трохи розбавити кип’яченою водою.
Яблука для випічки краще вибирати стиглі, с кислим або кисло-солодким смаками.
Якщо у сметани з’явився кислий запах, то це навіть краще. Чим кисліше сметана, тим більш розсипчастою буде випічка.
Як спекти пряник на сметані з яблуками і халвою
Заводити тісто розпочніть з того, що у блендері змішайте разом яйця з цукром та збийте їх у піну. Потім, розпочніть додавати інші інгредієнти – сметану та яблучне варення. Продовжуйте все разом збивати.
Розтопіть маргарин, щоб він став рідким.
Отриману яєчну масу перелийте з блендера до іншого посуду та влийте туди розтоплений маргарин.
Потім, додайте соду гашену оцтом та перемішайте.
Тісто має вийти рідкуватим, але не додавайте до нього більше борошна. Відставте в сторону приблизно на 10 хвилин.
Тим часом підготуйте яблуко. Його треба очистити від шкірки, серцевинки та нарізати середніми кубиками.
Халву на шматки покришіть руками, але шматочки мають бути довільних розмірів та не надто дрібними, щоб вони відчувалися у випічці.
Додайте до тіста і нарізане яблуко, і шматочки халви. Добре перемішайте тісто.
Лишилося тільки додати до нього просіяне борошно та вимішати, щоб у ному не було грудочок.
Залийте до форми для запікання тісто, приблизно воно має займати 2/3 від всієї форми. До речі, це може бути як одна форма для великого кексу, так і невеличкі формочки для кексиків. В останньому випадку у вас вийде багато маленьких пряників.
Випікати потрібно у духовці, яку попередньо розігрівають до температури 180 градусів. Витримують у духовці приблизно годину, а на готовність перевіряють дуже просто – встромивши дерев’яну шпажку. Після того, як спечеться, пряник не треба поспішати виймати з форми до тих пір, поки той повністю не охолоне.
Домашній яблучний пряник з халвою дуже рум’яний та апетитний на вигляд, але він стане ще кращим, якщо його зверху притрусити цукровою пудрою.
Випічка виходить водночас соковитою за рахунок свіжих яблук та хрумкою завдяки халві. Це оригінальний, цікавий та приємний смак.
Дуже сподіваюсь на те, що мій рецепт яблучного пряника на сметані вам стане у нагоді та смаколик сподобається всій вашій родині. Смачного!
Яблучні пряники – відео-рецепти
Пропоную і інші варіанти приготування смачної, ароматної та корисної домашньої випічки з яблуками.
Дивовижно смачний закритий пиріг з яблучною начинкою.
Спробуйте зробити і це дієтичне вівсяно-яблучне печиво.
І це швидке м’яке італійське печиво з яблуками.