Як приємно відламати шматочок свіжого батона з хрусткою скоринкою та з насолодою з’їсти його, особливо, якщо він приготований власними руками. Адже спекти справжній нарізний домашній батон зовсім не складно. Смачно приготувати його на власній кухні допоможуть наведені в моєму рецепті рекомендації та наочні покроково зроблені фото. Спробуйте самотужки спекти запашні батони вдома своїми руками і переконаєтеся, що ця справа під силу кожному.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вершкове масло, Вода, Молоко, Сіль, Цукор, Яйце
Кухня: Російська кухня
Для приготування домашнього нарізного батона потрібно взяти:
- сухі дріжджі в гранулах -2 ч. ложки;
- вода – 250 мл;
- молоко – 150 мл;
- цукор – 1,5 ст. ложки;
- сіль – 1,5 ч. ложки;
- солодковершкове масло (жирності 72,5%) – 35 грам;
- пшеничне борошно в/ґ – 460 грам.
Додатково для змащування потрібні 2 ст. ложки молока та 1 жовток.
Зміст
Як приготувати батон на молоці і воді в домашніх умовах
Традиційно почнемо з замісу тіста. В глибокій ємності поєднуємо сухі дріжджі, сіль та цукор. Суміш молока та води розігріваємо, приблизно, до 38 градусів та виливаємо до дріжджів. Перемішуємо компоненти до повного розчинення. Відставляємо ємність в тепле місце приблизно на чверть години. Дріжджі почнуть діяти та на поверхні утвориться піниста маса.
В цей час розтопимо шматочок масла та просіваємо борошно.
Зверху в купі борошна робимо невеличке поглиблення та виливаємо в нього рідкі компоненти. Туди ж відправляємо розтоплене масло. Перемішуємо та починаємо замішувати тісто, поки не утвориться щільна кулька. Якщо тісто занадто м’яке та дуже липне до рук, можна додати ще трохи борошна. Консистенція правильного дріжджового тіста повинна бути такою, щоб воно зовсім трішки прилипало до долонь. Достатньо велику та глибоку миску змащуємо олією та кладемо до неї кулю тіста. Накриваємо посуд з тістом харчовою плівкою та залишаємо визрівати в теплому місці.
Тісто повинно «зрости» в об’ємі вдвічі.
Обминаємо тісто та розділяємо його на чотири рівні порції. З кожної частини формуємо акуратну кульку та викладаємо їх на змащений олією силіконовий килимок. Прикриваємо тісто плівкою, щоб воно не обвітрилося.
Коли кульки повторно підійдуть, можна остаточно формувати батони.
Як сформувати батон з тіста
Кожну порцію тіста злегка розкочуємо та надаємо продовгувату форму батона. Після цього, зверху на кожному робимо надрізи гострим ножем навскіс. Залишаємо розстоюватися на півгодини, а в цей час прогріваємо духовку до 180 градусів.
Збиваємо разом жовток та молоко, змащуємо цією сумішшю поверхню батонів та відправляємо їх в духовку. Випікаємо приблизно 30-35 хвилин.
Рум’яну домашню випічку дістаємо з духовки та розміщуємо на решітці остигати.
Запашні домашні батони виглядають в розрізі вельми апетитно, тому, скоріше відрізайте шматочок та куштуйте випічку.
Як бачите, нічого складного в приготуванні нарізного батона за моїм рецептом немає, отже, сподіваюся, що такою випічкою ви будете часто балувати рідних.
Домашній батон – відео-рецепти
Пропоную розглянути і інші варіанти випічки. Ютуб блогери допоможуть зробити все правильно.
Молочний хліб чи то батон на молоці.
Домашній нарізний батон на воді.
Не забудьте зробити і нарізний батон на кефірі.