Закусочний пиріг Соти чи то Стільники – оригінальне частування на вечірку або фуршет

Оригінальний, смачний та красивий відкритий пиріг Соти чи то Стільники – смачне частування, яке навряд хтось захоче готувати без особливого приводу, адже, приготування вимагає зусиль та часу. А ось для святкового застілля – це відмінний варіант частування. Начинку для пирога можна брати будь-яку за смаком: м’ясну чи овочеву, з грибами, з сиром чи навіть з зеленню та яйцями. Для ласунів можна приготувати пиріг зі свіжими чи консервованими ягодами та фруктами, джемом чи сиром. Не важливо, яку начинку ви оберете, головне, щоб вона була достатньо соковитою. Я сьогодні для наповнення стільників візьму квашену капусту, обсмажену з грибами. Для комфортного формування пирога бажано підготувати начинку заздалегідь, щоб вона встигла охолонути.

Головна відмінність пирога Стільники від інших дріжджових пирогів – додавання в тісто одразу і дріжджів, і соди. Ну і, звичайно ж, своєрідний метод формування у вигляді бджолиних сот.

Як спекти дріжджовий пиріг Стільники

Для вдалого результату потрібно приготувати пружне тісто, здатне гарно підійти. Тож, приготуємо опару на свіжих живих дріжджах. Для цього, 20 грамів свіжих дріжджів (або пакет сухих) розводимо в 200 мл теплої води, додаємо по 1 ст. ложці борошна та цукру, перемішуємо.

Дріжджовий пиріг Стільники

Для приготування другої частини тіста знадобляться наступні компоненти:

  • кефір чи сметана низької жирності – 5 ст. л.;
  • олія рослинна –  2 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • харчова сода – 1 ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • борошно – 500 гр.

Дріжджовий пиріг Стільники

В глибоку миску (якщо готуєте тісто вручну) або в чашу хлібопічки закладаємо продукти: кефір, рослинну олію, яйце, соду та кардамон. Опару, яка як раз встигла підійти, тож виливаємо до інших компонентів.

Дріжджовий пиріг Стільники

Просіваємо в чашу борошно із сіллю.

Дріжджовий пиріг Стільники

Далі, залишається просто замісити тісто (вручну або хлібопічкою). Готову кулю тіста залишаємо підходити в теплі, поки вона не збільшиться хоча б в 2-3 рази.

Закусочний пиріг Стільники

Як сформувати дріжджовий пиріг Стільники

Звертаю увагу, що до переваг даного пирога можна також віднести те, що його не потрібно додатково декорувати. Необхідно лише акуратно сформувати соти та скласти їх докупи. Для цього, бажано скористатися роз’ємною формою. Я для формування пирога Стільники використовую силіконовий килимок та круглу форму зі змінним діаметром. Додатково потрібна вирубка (або чашка) діаметром 5-7 см, олія для змащування та борошно для підсипання.

Дріжджовий пиріг Стільники

Борти форми обробляємо олією та посипаємо борошном.

Дріжджовий пиріг Стільники

Перед використанням тісто трохи обминаємо. Якщо замішували його в хлібопічці, повторно на кілька хвилин вмикаємо режим замісу. Беремо порцію тіста та розкачуємо його пластом завтовшки, приблизно, 5 мм.

Дріжджовий пиріг Стільники

За допомогою вирубки вирізаємо круглі заготовки.

Закусочний пиріг Стільники

На кожну викладаємо порцію соковитої начинки.

Закусочний пиріг Стільники

З двох сторін підіймаємо та защипуємо краї тіста, щоб вийшов своєрідний «човник».

Закусочний пиріг Стільники

Коли всі човники сформовані, викладаємо їх в форму. Спочатку кладемо рядок по центру, потім від нього в шаховому порядку заповнюємо весь простір. Робити це бажано добре змащеними олією руками, щоб окремі стільники промастилися назовні та добре відокремлювалися один від одного після випікання.

Закусочний пиріг Стільники

Готовий «вулик» із сотами прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце розстоюватися. Залишки тіста та начинки можна використати для приготування невеличкого пирога-плетінки. На одному із наступних фото зображено такий напіввідкритий маленький пиріжок.

Закусочний пиріг Стільники

Коли тісто повторно підійде, змащуємо сформовані пироги  збитим яйцем та відправляємо їх в розігріту духовку. Випікаємо при 180 градусах протягом 40-50 хвилин.

Закусочний пиріг Стільники

Рум’яну випічку виймаємо з духовки, чекаємо її охолодження та перекладаємо на блюдо.

Закусочний пиріг Стільники

Готовий пиріг має соковиту начинку та добре пропечене, пухке і неймовірно ніжне тісто.

Закусочний пиріг Стільники

Пиріг Стільники не варто різати ножем. Його розділяють на порції, як і мавпячий хліб, ламаючи на окремі осередки-соти. Оригінальний вигляд частування здатен здивувати не лише дітей, а навіть і дорослих.

М’ясний пиріг Соти з квашеною капустою.

І ще один дріжджовий пиріг Стільники з фаршем та квашеною капустою.

А це швидкий закусочний пиріг із готового слоєного чи то листкового тіста. Начинка картопляна – з фаршем та сиром.