Оригінальний, смачний та красивий відкритий пиріг Соти чи то Стільники – смачне частування, яке навряд хтось захоче готувати без особливого приводу, адже, приготування вимагає зусиль та часу. А ось для святкового застілля – це відмінний варіант частування. Начинку для пирога можна брати будь-яку за смаком: м’ясну чи овочеву, з грибами, з сиром чи навіть з зеленню та яйцями. Для ласунів можна приготувати пиріг зі свіжими чи консервованими ягодами та фруктами, джемом чи сиром. Не важливо, яку начинку ви оберете, головне, щоб вона була достатньо соковитою. Я сьогодні для наповнення стільників візьму квашену капусту, обсмажену з грибами. Для комфортного формування пирога бажано підготувати начинку заздалегідь, щоб вона встигла охолонути.
Інгредієнти: Борошно пшеничне, Вода, Гриби, Дріжджі, Капуста квашена, Кефір, Олія рослинна, Сіль, Сода, Цибуля ріпчаста, Цукор, Яйце
Головна відмінність пирога Стільники від інших дріжджових пирогів – додавання в тісто одразу і дріжджів, і соди. Ну і, звичайно ж, своєрідний метод формування у вигляді бджолиних сот.
Як спекти дріжджовий пиріг Стільники
Для вдалого результату потрібно приготувати пружне тісто, здатне гарно підійти. Тож, приготуємо опару на свіжих живих дріжджах. Для цього, 20 грамів свіжих дріжджів (або пакет сухих) розводимо в 200 мл теплої води, додаємо по 1 ст. ложці борошна та цукру, перемішуємо.
Для приготування другої частини тіста знадобляться наступні компоненти:
- кефір чи сметана низької жирності – 5 ст. л.;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- харчова сода – 1 ч. л.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- борошно – 500 гр.
В глибоку миску (якщо готуєте тісто вручну) або в чашу хлібопічки закладаємо продукти: кефір, рослинну олію, яйце, соду та кардамон. Опару, яка як раз встигла підійти, тож виливаємо до інших компонентів.
Просіваємо в чашу борошно із сіллю.
Далі, залишається просто замісити тісто (вручну або хлібопічкою). Готову кулю тіста залишаємо підходити в теплі, поки вона не збільшиться хоча б в 2-3 рази.
Як сформувати дріжджовий пиріг Стільники
Звертаю увагу, що до переваг даного пирога можна також віднести те, що його не потрібно додатково декорувати. Необхідно лише акуратно сформувати соти та скласти їх докупи. Для цього, бажано скористатися роз’ємною формою. Я для формування пирога Стільники використовую силіконовий килимок та круглу форму зі змінним діаметром. Додатково потрібна вирубка (або чашка) діаметром 5-7 см, олія для змащування та борошно для підсипання.
Борти форми обробляємо олією та посипаємо борошном.
Перед використанням тісто трохи обминаємо. Якщо замішували його в хлібопічці, повторно на кілька хвилин вмикаємо режим замісу. Беремо порцію тіста та розкачуємо його пластом завтовшки, приблизно, 5 мм.
За допомогою вирубки вирізаємо круглі заготовки.
На кожну викладаємо порцію соковитої начинки.
З двох сторін підіймаємо та защипуємо краї тіста, щоб вийшов своєрідний «човник».
Коли всі човники сформовані, викладаємо їх в форму. Спочатку кладемо рядок по центру, потім від нього в шаховому порядку заповнюємо весь простір. Робити це бажано добре змащеними олією руками, щоб окремі стільники промастилися назовні та добре відокремлювалися один від одного після випікання.
Готовий «вулик» із сотами прикриваємо рушником та ставимо в тепле місце розстоюватися. Залишки тіста та начинки можна використати для приготування невеличкого пирога-плетінки. На одному із наступних фото зображено такий напіввідкритий маленький пиріжок.
Коли тісто повторно підійде, змащуємо сформовані пироги збитим яйцем та відправляємо їх в розігріту духовку. Випікаємо при 180 градусах протягом 40-50 хвилин.
Рум’яну випічку виймаємо з духовки, чекаємо її охолодження та перекладаємо на блюдо.
Готовий пиріг має соковиту начинку та добре пропечене, пухке і неймовірно ніжне тісто.
Пиріг Стільники не варто різати ножем. Його розділяють на порції, як і мавпячий хліб, ламаючи на окремі осередки-соти. Оригінальний вигляд частування здатен здивувати не лише дітей, а навіть і дорослих.
М’ясний пиріг Соти з квашеною капустою.
І ще один дріжджовий пиріг Стільники з фаршем та квашеною капустою.
А це швидкий закусочний пиріг із готового слоєного чи то листкового тіста. Начинка картопляна – з фаршем та сиром.