Пісний розсольник з перловкою, солоними огірками і топінамбуром

Період посту – чудова можливість побалувати свій організм всілякими корисними стравами. В давнину на столі наших предків-слов’ян дуже часто був присутній пісний розсольник з перловкою, огірками та топінамбуром. На жаль, простий рецепт цієї смачної першої страви дещо забутий сучасними кулінарами. Тож, хочу сьогодні звернути вашу увагу на цю страву та нагадати рецепт її приготування. Завдяки додаванню до складу розсольнику топінамбура, який багатий на інулін та інші корисні речовини, страва стає не просто смачнішою, а ще й набагато кориснішою. Скористуйтеся моїм покроково оформленим фото-рецептом та спробуйте приготувати цю апетитну першу страву. Я впевнена, що пісний розсольник затримається у вашому переліку страв здорового харчування.

Інгредієнти:

  • 2 солоних огірка;
  • 1 картоплина;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 коренеплоди топінамбура;
  • 1 морква;
  • 4 ст. ложок перловки;
  • 2 л очищеної води;
  • 3 ст. ложки томатної пасти;
  • щіпка солі;
  • рослинна олія.

пісний розсольник

Як приготувати пісний розсольник з перловкою, огірками та топінамбуром

Згідно з даним рецептом приготування розсольника перлову крупу необхідно заздалегідь промити та замочити, хоча б на 8 годин. Для зручності можна зробити це на ніч. Дана процедура прискорить процес варіння перловки, а таким чином, і всієї страви загалом.

пісний розсольник

Тож, вранці зливаємо воду та ще раз промиваємо крупу, викладаємо її в киплячу чисту воду.

Даємо покипіти, приблизно, 30 хвилин і додаємо до каструлю картоплю.

Паралельно приступимо до приготування засмажки для розсольнику. Готується вона традиційно: підсмажуємо на олії подрібнену цибулю та моркву до золотистого рум’янцю.

пісний розсольник

Плоди топінамбура ретельно промиваємо і очищуємо (за бажанням, можна шкірку залишити). Нарізаємо коренеплоди тонкою соломкою.

пісний розсольник

Додаємо подрібнений топінамбур до зажарки та продовжуємо смажити.

пісний розсольник

Для смачного розсольнику бажано використовувати солоні огірки. Як показує практика, мариновані огірки спотворюють смак супу. Тож, беремо пару солоних огірочків та нарізаємо маленькими кубиками.

пісний розсольник

Висипаємо нарізку на сковороду та тушкуємо всі овочі разом ще кілька хвилин. Наприкінці, додаємо в засмажку томатну пасту і на дуже повільному вогні тушкуємо ще пару хвилин.

пісний розсольник

Повернемося до вмісту каструлі та перевіримо готовність картоплі з перловкою. Якщо зазначені компоненти розсольнику вже зварилися, викладаємо до них засмажку.

Після цього, додаємо сіль та спеції за смаком. Всі компоненти проварюємо разом ще хвилин 10-15.

Мій невеличкий секрет приготування смачного розсольнику: страва обов’язково повинна настоятися, близько, 20-30 хвилин. Тоді суп максимально поєднає смаки та аромати овочів.

пісний розсольник

Подаємо наш ароматний пісний розсольник з перловкою та топінамбуром в гарячому вигляді. Не забуваємо посипати супчик свіжою зеленню. Якщо ви готуєте страву не в період посту, то при подачі до столу можете додати трохи сметани. Сподіваюся, що цей простий рецепт розсольнику сподобається всім шанувальникам здорового харчування та вегетаріанцям. Приємного всім апетиту!

пісний розсольник

Пісний розсольник – відео-рецепти

Про можливі способи приготування смачного супу з солоними огірками пропоную дізнатись із зібраних тут відео.

Це пісний розсольник з вівсянкою. Готується дуже швидко – всього 20 хвилин и поживна та смачна перша страва готова.

Наступний відео-рецепт ще більш незвичний та не традиційний – це розсольник з грибами. Готуйте його разом з Ольгою Матвєй.

Обов’язково приготуйте і цей грибний розсольник по-польськи. Він відрізняється від решти варіантів ніжним вершковим смаком. Отже, якщо ви у піст їсте сметану, то можете включити і його у своє меню.

І останній рецепт, який я тут хочу запропонувати – це смачний розсольник, що відомий під назвою Ленінградський. Автор готує за старим радянським рецептом з кухарської книги 1959 року. Спробуйте разом з нею приготувати і ви – і отримаєте смак першою страви, як в радянській їдальні тих років.