Під час перегляду улюблених кулінарних передач я записала цей рецепт приготування цікавого варіанту великодньої випічки без дріжджів. Пізніше приготувала кекс відповідно до свого смаку та можливостей. Моїм дітям кекс сподобався більше, ніж класична дріжджова паска, тому я тепер завжди напередодні Великодніх свят випікаю англійський кекс Сімнель (анл. – Simnel cake). Коли готувала, покроково знімала фото, щоб вони допомогли господиням зрозуміти процес приготування.
Інгредієнти: Ароматизатор, Борошно, Вершкове масло, Журавлина, Курага, Лікер, Мигдаль, Родзинки, Розпушувач, Сухофрукти, Цедра апельсина, Цукати, Цукор, Чорнослив, Яйце
Кухня: Англійська кухня
Необхідні інгредієнти:
- масло вершкове – 200 гр.;
- цукор – 200 гр.;
- яйця – 5 штук;
- борошно – 100 гр.;
- мигдальна борошно – 100 гр.;
- порошок для випічки – 1 ч.ложка з гіркою;
- апельсинова цедра;
- ароматизатори для тіста;
- лікер.
Крім цього, знадобиться 100 г мигдалю і 150 г сухофруктів. Можна брати на вибір родзинки, чорнослив, курагу, журавлину, цукати, що кому більше подобається.
Як спекти кекс без дріжджів
Спершу миємо сухофрукти, нарізаємо їх на шматочки та заливаємо апельсиновим лікером. Та на час приготування його на кухні не було, тож я залила сухофрукти малиновим лікером та залишила для просочення на кілька годин. Випічка набула чудового малинового аромату. Діти їли кекс із задоволенням.
Далі розм’якшене вершкове масло потрібно збити з цукровим піском.
Яйця вбиваємо у суміш масла з цукром по одному, після кожного перемішуємо масу.
Тепер додаємо просіяне звичайне та мигдальне борошно, всипаємо порошок для випічки. Якщо немає в наявності мигдального борошна, можна додати подрібнений мигдаль. У випадку, коли і мигдаль відсутній, просто налити в тісто мигдальний ароматизатор.
Далі до суміші додаємо цедру апельсина.
Кладемо в тісто очищений, підсмажений та подрібнений мигдаль (якщо немає, можна його замінити лісовими або волоськими горіхами) та шматочки сухофруктів.
Повинно вийти таке тісто, як на фото нижче.
Форму для кексу добре змащуємо олією та викладаємо в неї тісто.
Ставимо форму в гарячу духовку при температурі 170 градусів та випікаємо одну годину. Потім встановлюємо 160 градусів, форму щільно закриваємо фольгою та випікаємо ще годину.
Готовий кекс акуратно виймаємо з форми.
Коли кекс охолоне, його можна прикрасити шоколадною глазур’ю. Я свій кекс поливаю білою глазур’ю, вона надає випічці святкового вигляду. Чудово виходить, якщо чергувати смуги чорної і білої глазурі. На Великдень я прикрасила кекс білою глазур’ю, це добре видно на фото.
Кекс Сімнель не втрачає своїх якостей до десяти днів. Тільки його краще загортати у фольгу. Він не стає черствим, а тільки ще смачнішим. Смачного!