Класична окрошка на квасі – смачний холодний легкий літній суп

Всім добре відома така страва, як окрошка на квасі. Назва страви походить від слова «кришити». Цей холодний літній суп належить до традиційних страв багатьох слов’янських кухонь. Вважається, що колись давно окрошка вважалася їжею простолюдинів. В ті часи бурлаків годували лише воблою та квасом. Через те, що риба була дуже сухою та твердою, її кришили шматочками та заливали квасом. Трохи згодом до страви почали додавати овочі (ріпу, картоплю, огірки), щоб юшка була більш поживною. З плином часу набір складових дещо змінювався і в 1861 році в кулінарній книзі Олени Молоховець було опубліковано перший рецепт окрошки, який в наші дні відомий як класичний.

okroshka-recept-klassicheskij

Як приготувати окрошку на квасі

  1. Приготування окрошки розпочинаємо з відварювання основних компонентів: картоплі, яєць та м’яса. Після охолодження картоплю та яйця очищуємо від шкаралупи.

2. Підготуємо свіжу зелень: промиємо та обсушимо зелену цибулю та кріп.

Від підготовчих робіт перейдемо безпосередньо до самого приготування окрошки.

3. Відварне м’ясо (це може бути свинина, яловичина, куряча грудинка, язик або варена ковбаса, як варіант, можна навіть покласти всього по трошки), картоплю, яєчні білки, огірок та редис порізати дрібними кубиками як для салату Олів’є, покришити цибулю. Заготовку для окрошки відправити в холодильник.

Заправка для окрошки

Яєчні жовтки, подрібнену зелень кропу та гірчицю ретельно розтираємо в глибокій мисці в однорідну масу. В отриману суміш маленькими порціями додаємо квас та розмішуємо. Квас може бути куплений в магазині, або ж приготувати домашній квас. По кількості беремо стільки квасу, щоб отримати бажану густоту окрошки. Заправку солимо та додаємо перець за смаком.

Заливати заправкою підготовлений овочево-м’ясний салат краще безпосередньо перед подачею. На цьому класична окрошка готова! Смакуйте на здоров’я!

УВАГА: якщо Ви готуєте порцію окрошки не на один прийом їжі, то краще зберігати окрошку в розділеному стані: нарізку окремо від заправки, а поєднувати лише безпосередньо перед вживанням літнього супу.

Необхідний для окрошки склад продуктів:

  • яйця курячі – 3 шт.,
  • картопля – 3 шт.,
  • куряче філе – 500 гр,
  • огірок – 1 шт.,
  • редис – 3 шт.,
  • зелена цибуля – пучок,
  • кріп – пучок,
  • гірчиця – 1 ст.ложка,
  • сіль, чорний перець – за смаком,
  • квас.

На дозвіллі пропоную всім переглянути оригінальний відео-рецепт окрошки від каналу EdaHDTelevision. З даного відео можна дізнатись багато цікавого про таку знайому всім на традиційну окрошку, наприклад, що дехто готує її з хріном… Тож вам вирішувати, дивитись цей відео-рецепт, чи ні. ?