В дагестанській національній кухні, як і в кухні інших народів Кавказа, є ситна та смачна страва – халтама. Вона представляє собою кукурудзяні галушки, зварені на запашному бульйоні з баранини. Подається на стіл страва з відвареним баранячим м’ясом і бульйоном. Така собі оригінальна перша страва. Нажаль, я не мала в наявності кукурудзяного борошна, тому приготувала галушки на традиційному пшеничному. Отже, відчути сповна національний колорит не вдалося, але в цілому, страва вийшла дуже смачною та поживною. Хочу поділитися з вами рецептом халтами, тому детально розповім та проілюструю на покроково зроблених фото процес приготування галушок на баранячому бульйоні.
Інгредієнти: Баранина, Борошно, Вода, Перець червоний мелений, Рослинна олія, Сіль, Часник, Чорний перець горошком
Кухня: Кавказька кухня
Для національного дагестанського супу з галушками та бараниною беремо потрібні продукти за списком:
- м’ясо (баранина) – 200 гр;
- борошно кукурудзяне (або пшеничне) – 1 скл.;
- вода (окріп) – 0,5 скл.;
- олія рослинна – 2 ст. ложки;
- часник – 4 зубчики;
- сіль та червоний мелений перець за смаком;
- зелень – для прикраси.
Як приготувати халтаму з бараниною і бульйоном
М’ясо промиваємо, зливаємо холодною водою та відварюємо до готовності. Наприкінці процесу відварювання обов’язково присолюємо.
Шматок м’яса виймаємо з бульйону.
Час, потрібний на приготування бульйону з баранини витратимо на підготовку галушок. Для цього, в миску просіваємо борошно. В порції киплячої води розчиняємо трохи солі (десь 0,5 ч. ложки). Окріп поступово виливаємо в борошно.
Замішуємо круте тісто.
Формуємо з нього невеликі коржики.
Після виймання з бульйону баранини закладаємо в каструлю підготовлені коржики та варимо їх приблизно 10-15 хвилин. Потрібний для варіння час засікаємо після спливання тіста.
Поки варяться галушки, приготуємо пікантну заправку з часнику. Очищені зубчики часнику пропускаємо крізь прес. Доливаємо рослинну олію та посипаємо червоним перчиком. Всі компоненти ретельно перемішуємо.
Халтаму до столу прийнято подавати наступним чином: на тарілці викладаються галушки та м’ясо, окремо подається гарячий баранячий бульйон із зеленню та часникова заправка.
Про інший варіант приготування галушок із кукурудзяної муки розповість відео-рецепт.
Сподіваюся вам прийдуться до смаку пікантні кукурудзяні галушки з м’ясом та бульйоном. Смачного вам!