Халтама – кукурудзяні галушки з бараниною і бульйоном – дагестанська національна страва

В дагестанській національній кухні, як і в кухні інших народів Кавказа, є ситна та смачна страва – халтама. Вона представляє собою кукурудзяні галушки, зварені на запашному бульйоні з баранини. Подається на стіл страва з відвареним баранячим м’ясом і бульйоном. Така собі оригінальна перша страва. Нажаль, я не мала в наявності кукурудзяного борошна, тому приготувала галушки на традиційному пшеничному. Отже, відчути сповна національний колорит не вдалося, але в цілому, страва вийшла дуже смачною та поживною. Хочу поділитися з вами рецептом халтами, тому детально розповім та проілюструю на покроково зроблених фото процес приготування галушок на баранячому бульйоні.

Для національного дагестанського супу з галушками та бараниною беремо потрібні продукти за списком:

Суп з баранини з галушками - халтама

  • м’ясо (баранина) – 200 гр;
  • борошно кукурудзяне (або пшеничне) – 1 скл.;
  • вода (окріп) – 0,5 скл.;
  • олія рослинна – 2 ст. ложки;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль та червоний мелений перець за смаком;
  • зелень – для прикраси.

Як приготувати халтаму з бараниною і бульйоном

М’ясо промиваємо, зливаємо холодною водою та відварюємо до готовності. Наприкінці процесу відварювання обов’язково присолюємо.

Суп з баранини з галушками - халтама

Шматок м’яса виймаємо з бульйону.

Суп з баранини з галушками - халтама

Час, потрібний на приготування бульйону з баранини витратимо на підготовку галушок. Для цього, в миску просіваємо борошно. В порції киплячої води розчиняємо трохи солі (десь 0,5 ч. ложки). Окріп поступово виливаємо в борошно.

Суп з баранини з галушками - халтама

Замішуємо круте тісто.

Суп з баранини з галушками

Формуємо з нього невеликі коржики.

Галушки з бараниною і бульйоном

Після виймання з бульйону баранини закладаємо в каструлю підготовлені коржики та варимо їх приблизно 10-15 хвилин. Потрібний для варіння час засікаємо після спливання тіста.

Галушки з бараниною і бульйоном

Поки варяться галушки, приготуємо пікантну заправку з часнику. Очищені зубчики часнику пропускаємо крізь прес. Доливаємо рослинну олію та посипаємо червоним перчиком. Всі компоненти ретельно перемішуємо.

Галушки з бараниною і бульйоном

Халтаму до столу прийнято подавати наступним чином: на тарілці викладаються галушки та м’ясо, окремо подається гарячий баранячий бульйон із зеленню та часникова заправка.

Галушки з бараниною і бульйоном

Про інший варіант приготування галушок із кукурудзяної муки розповість відео-рецепт.

Сподіваюся вам прийдуться до смаку пікантні кукурудзяні галушки з м’ясом та бульйоном. Смачного вам!