Класичний торт Фрезье (Fraiser Cake) – це смачний та ефектний літній десерт основою якого є бісквіт Женуаз (він же генуезький бісквіт), що добре тримає форму та є м’який, мов хмаринка; ніжний заварний крем Муслін, який ховається за половинками соковитої достиглої полуниці. Гармонійне поєднання цих складових просто саме тане в роту, наповнюючи вас ягідною свіжістю, легкою кислинкою та вишуканим ароматом ванілі. Бісквіт же тільки підсилює смак та відчуття невагомості десерту. Цей французький полуничний торт отримав свою назву саме завдяки цій смачної і не менш красивій ягоді (фр. Fraisier – полуниця). Якщо докласти трохи зусиль, то торт Фрезьер можна легко та просто приготувати самостійно вдома. Звертаю увагу, що якщо ви не плануєте транспортувати його, то желатин можна і не використовувати. Крем в цьому випадку вийде більш ніжний і менш щільний. Як правильно готувати цей французький десерт з полуницею детально розповідаю в покроково оформленому фото-рецепті.
Інгредієнти: Бісквіт, Борошно пшеничне, Ванілін, Вершкове масло, Вода, Желатин, Жовток, Кукурудзяний крохмаль, Молоко, Полуниця, Цукор, Шоколадна глазур, Яйце
Для приготування нам знадобиться:
- 1 пишний і повітряний масляний бісквіт;
- 750 грам свіжої полуниці;
- ¼ порції гляссажа з темного шоколаду.
Для крему Муслін нам знадобиться:
- 300 мл молока 3,6-6%;
- 100 грам дрібного цукру + 1/3 ч.л. ванільного екстракту;
- 3 жовтки від яєць;
- 150 грам 82% несолоного вершкового масла;
- 5 грам желатину + 50 мл води;
- 25 грам пшеничного борошна;
- 25 грам крохмалю (обов’язково кукурудзяний);
- 1 ст. ложка інвертного сиропу + 50 мл окропу (для просочування коржів).
Зміст
Як спекти торт Фрезье
Насамперед готуємо бісквіт на вершковому маслі, добре його охолоджуємо і ділимо на два коржі рівні за розміром. Звертаю увагу, що посилання на всі потрібні покроково оформлені рецепти з фото розкладені вище, у інгредієнтах.
Як готувати крем Муслін
- Желатин замочуємо у воді.
- У каструльці або ковшику змішуємо жовтки і ½ порції цукру до появи у жовтків білого кольору.
- Всипаємо крохмаль з борошном і ще раз перемішуємо.
4. На плиті підігріваємо молоко з цукром, що залишився і ванільним екстрактом (його можна замінити порошковим або стручковим ваніліном). Гріємо його до дуже гарячого стану, тільки не доводимо до кипіння.
5. Повільно починаємо вливати підігріте молоко до жовтків. Інтенсивно перемішуємо всю масу, щоб жовтки НЕ заварилися.
6. Ставимо молочну суміш з жовтками на середній вогонь і заварюємо його при постійному перемішуванні віночком.
7. Знімаємо крем з плити і чекаємо поки він охолоне до 75-70 градусів.
8. Вводимо желатинову масу, слідкуємо, щоб желатин розпустився у кремі та залишаємо остигати. Не забуваємо періодично перемішувати його лопаткою.
9. Вершкове масло (воно має бути м’яким) збиваємо до побіління і пишного стану.
10. Продовжуємо його збивати разом з завареним і добре охолодженим кремом. Коли всі компоненти збиті разом до однорідності – заварний крем Муслін готовий.
Як збирати та прикрасити торт Фрезье
Збірку торта здійснюємо відразу на сервировочной підкладці чи то блюді.
- Полуницю заздалегідь промиваємо і просушуємо, видаляємо хвостики.
- Кладемо перший корж і просочуємо його сиропом.
- У кондитерське кільце поміщаємо ацетатну стрічку і надягаємо його на корж.
- Беремо кілька полуниць і розрізаємо їх на дві половинки. Встановлюємо половинки ягід щільно одну до одної та до кільця зрізом назовні.
5. Потім, викладаємо більшу частину крему. Слідкуємо, щоб часточки полуниці були огорнуті кремом з усіх боків. Залишки полуниці цілими ягодами занурюємо в крем.
6. Викладаємо залишки крему і кладемо на нього другий корж. Не забудьте, що його перед закладкою у форму потрібно просочити.
7. Зверху наносимо гляссаж з темного шоколаду. Ставимо майже готовий торт в холодильник на пару годин.
Потім, прикрашаємо верх бісквітного торта полуницею, знімаємо кільце і обережно видаляємо ацетатну стрічку.
Звертаю увагу, що при оформленні верхнього шару торта замість коричневого, можна використовувати і білий гляссаж. Як на мій смак, то таке оформлення виходить більш ніжним та гармонійним.
Коли торт Фрезье добре застигне, то відрізуємо шматочок і насолоджуємося полуничним ароматом, який так чудово переплітається зі смаком ванілі, бісквіту і шоколаду.
Французький торт Фрезье – відео-рецепти
Як приготувати Торт Фрезье з полуницею за рецептом та порадами від Бабусі Емми, дізнайтесь з цього відео. Вона пропонуємо свій доступний рецепт приготування і цікавий варіант оформлення.
У Франції вважають, що якщо ви народились у сезон дозрівання полуниці, то це просто ідеальний торт на день народження. Але, як то часто буває з популярними рецептами, кулінари вже давно змінили класичний рецепт приготування. Тож, з якими фруктами можна його готувати, який крем використати, кожна господиня обирає сама. Зазвичай, крім полуниці використовують ще ківі, готують, також, з бананами, персиками, абрикосами, ананасами і, навіть, з фісташками. А автор каналу “Mariko” пропонує зробити легкий мусовий торт Фрезье з ківі.
А цей відео-рецепт від ютуб-каналу “Alex & Milana” допоможе приготувати ніжний літній фісташковий торт Фрезье. Полуничний десерт з фісташками дарує зовсім нові смакові відчуття.
Спробуйте і ви спекти своїм рідним такий ніжний і ароматний полуничний торт Фрезье в домашніх умовах. Випробуйте різні варіанти, використайте ті фрукти та крем, що саме вам до смаку.