Житній хліб з медом, коріандром, насінням кунжуту – ароматна випічка з хрусткою скоринкою.
Інгредієнти: Борошно житнє, Борошно пшеничне, Вода, Коріандр, Кунжут, Мед, Рослинна олія, Сіль морська, Солод, Сухі дріжджі
Такий хліб може зберігатися до 10-ти днів. То ж це ще і економно.
Для приготування необхідно взяти:
- Сухі дріжджі – 8 грамів;
- Житній ферментований солод – 3 столові ложки;
- Вода для солоду – 80 мілілітрів;
- Сіль морська – 1,5 чайної ложки;
- Мед рідкий – 2 столові ложки;
- Олія – 2 столові ложки;
- Коріандр (насіння) – 1,5 чайної ложки;
- Кунжут білий і чорний – 1,5 чайної ложки;
- Житнє борошно -220 грамів,
- Пшеничне борошно – 380 грамів;
- Питна вода – 380 мілілітрів.
Як спекти житній хліб в духовці
Спочатку замісіть тісто. Викладіть в ємність житній солод та залийте 80 мілілітрами окропу, добре перемішайте. Залишіть, щоб солод добре запарився.
В іншій ємності залийте дріжджі водою, щоб вони повністю розчинилися. Додайте сіль, олію, мед та перемішайте.
Додайте солод в тісто, насипте все житнє борошно, перемішайте, покладіть коріандр.
Далі замішуйте пшеничним борошном, щоб тісто вийшло, як на фото.
Викладіть в форму з високими бортами, можна каструлю, закрийте плівкою та лишіть на 45-50 хвилин в теплому місці, аби тісто піднялося і збільшилося в 2 рази.
Далі присипте борошном робочу поверхню (папір для випічки, силіконовий килимок), присипте руки борошном і сформуйте 2 кулі.
Накрийте серветкою та лишіть ще на 20 хвилин – тісто має збільшитися ще в 2 рази. Далі зробіть гострим ножем надрізи вздовж і впоперек і присипте кунжутом.
Випікайте 25 хвилин при температурі 180 градусів за Цельсієм, потім дістаньте та зразу ж накрийте серветкою і лишіть до повного охолодження.
Ось і все, смачний хліб готовий.
Куштуйте та пригощайте рідних.