Рецепт цього красивого та смачного сирно-йогуртового торту покритого велюром в мене з’явився давно, але скористалась ним я тільки нещодавно. Ділюся з вами результатом своїх зусиль та фотографіми того, як я готувала цей вишуканий десерт в домашніх умовах. Мушу зауважити, що цей велюровий бісквітно-йогуртовий торт з ананасовим мусом не дуже підходить для рівня новачків. Адже, при приготуванні використовується багато різних технік. Але це зовсім не означає, що такий велюровий бісквітний торт з мусовим кремом можуть відтворити на кухні тільки професійні кондитери. Початківцям, які прагнуть самостійно вдосконалювати свою кондитерську майстерність, допоможе мій покроково оформлений рецепт з фото.
Інгредієнти: Білок, Бісквіт, Ванілін, Вершки, Вершкове масло, Вода, Желатин, Йогурт, Консервований ананас, Сир рікотта, Цукор, Шоколадний велюр, Яйце
Які потрібні інгредієнти:
- шоколадний велюр;
- червоний харчовий барвник;
- один великий бісквіт на вершковому маслі.
Для просочення коржів:
- 70 грамів м’якоті ананасу;
- столова ложка соку лимона;
- 40 гр цукру;
- дві столових ложки води.
Для приготування сирного крему:
- пачка вершкового масла;
- банка (250 гр) м’якого сиру рікотта;
- 140 гр пудри з цукру;
- пакетик ваніліну.
Для приготування йогуртового мусу з ананасом:
- 250 мл свіжого йогурту з ананасовим смаком;
- 220 мл охолоджених вершків;
- 70 гр яєчних білків;
- 140 гр тростникового цукру;
- 160 гр м’якоті ананасу;
- 20 гр желатину;
- 100 мл води.
Зміст
Як приготувати йогуртовий торт з велюровим покриттям
Спершу треба спекти бісквіт. Як саме випікається пишний бісквітний корж, я описувати не буду. Покроковий рецепт з фото з його приготуванням є в посиланні у переліку інгредієнтів. Зауважу тільки, що бісквіт випікають заздалегідь, не менш ніж за добу до дати, на яку торт вже має бути готовий.
Отже, масляний бісквіт спечений та охолонув. Виймаємо його з форми та розрізаємо його по діаметру на три однакових коржи. Поки їх відставляємо в сторону та переходимо до приготування сирного крему.
Як готувати сирний крем з сиром рікотта
Масло має трохи постояти при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. Тоді, змішуємо його з цукровою пудрою та ваніліном. Щоб маса була однорідною та гарно збитою, краще це робити міксером. Продовжуємо збивати та потроху додаємо сир рікоту. Обов’язково прослідкуйте за тим, щоб в момент, коли будете відкривати банку з рікоттою, до самого сиру не попав конденсат, який накопичується зверху під кришкою. Якщо це станеться, структура крему спортиться. Отже, прослідкуйте за цим моментом. Сирний крем для торта готовий, але його поки лишаємо, щоб зайнятись іншим етапом.
Як зробити ананасове просочення для бісквіта
Підготовлені інгредієнти з’єднуємо в невеличкій каструльці та підігріваємо, щоб маса закипіла. Вогонь зменшуємо, але настільки, щоб рідина продовжувала кипіти. Через 2-3 хвилини каструльку знімаємо з вогню. Ананасове просочення готове.
Формування мусового торту
Дошку, на якій має збиратись десерт, потрібно зразу застелити плівкою. У кондитерське кільце вкладіть нижній корж та просочіть його. Я к це має виглядати, видно на фото знизу.
Просочений корж змащують половиною сирного крему, а потім накривають другим коржем. Його також треба буде просочити, а потім змазати кремом, що залишився. Торт накривають останнім коржем та просочують ще раз ананасовим просоченням. Поки буде готуватися мус, бісквіт має добре просочитися. На цей час його можна поставити до холодильнику. Отже, переходимо до наступного процесу.
Як приготувати мус для торта
Желатин замочити у воді, щоб він розбух. Далі, в сотейнику змішуємо пюре з ананасу та тростниковий цукор, ставимо на вогонь та, перемішуючи, слідкуємо, щоб рідина закипіла, а цукор повністю розчинився. Охолоджуємо до 80 градусів та вводимо желатин. Залишається тільки гарненько перемішати та лишити на столі.
Яєчні білки збити міксером у піну. Вони мають стати такими, як на фото.
Лопаткою обережно змішуємо білки з йогуртом у однорідну масу.
Охолоджені вершки треба збити у ніжну піну та з’єднати їх з йогуртово-білковою масою. Перемішати мус лопаткою та наприкінці додати пюре з ананасів. Акуратно перемішати. Готовий мус має бути трохи схожим на желе.
Тепер можна вийняти нарешті торт з холодильнику. Зняти кільце та замінити його іншим, щоб у діаметрі нове кондитерське кільце було більшим на 2-3 см. Мусом заповнюємо кондитерський мішок та з нього заповнюємо порожнини по боках, а потім покриваємо верхній шар. Коли торт буде покритий мусом з усіх боків, треба дошкою з тортом декілька разів стукнути об стіл, щоб мус рівномірно розподілився та заповнив можливо створені порожнини. Після цього, не менш ніж на 5 годин мусовий торт ставлять до морозильної камери. Він має добре заморозитись, перш ніж можна буде перейти до наступного процесу.
Коли з замороженого десерта зняти формувальне кільце, він буде мати такий вигляд як на фото.
Забираємо і папір та вирівнюємо гарячим шпателем все нерівності.
Поверхня торту після цього стане більш гладкою. Можемо переходити до нанесення шоколадного велюру.
Покриття торта велюром
Поки будете займатися приготуванням велюру для торта, сформований десерт краще поставити назад до холодильнику. Дістати його можна вже тільки після того, як будете переходити безпосередньо до нанесення велюра. Для цього краще зробити таку ж конструкцію, як в мене, щоб захистити своє помешкання від бризок та зайвого забруднення. Детальний опис як зробити велюр та правильно нанести його на свій бісквітно-мусовий торт знайдете за посиланням.
Відразу ж після нанесення покриття, торт можна перенести на підставку та, за бажанням, трохи прикрасити. Адже, велюрове покриття само по собі виглядає красиво та цікаво, але з відповідним декором торт стає ще більш оригінальним та вишуканим. Я вирішила, що для мого десерту цього разу квітки та пелюстків з білого шоколаду буде достатньо.
Бісквітно-йогуртовий торт вже готовий, але перед тим як його розрізати, доведеться ще зачекати, адже мусовий десерт заморожений. Враховуйте це та витримайте його ще не менш 4 годин у холодильнику перед тим, як нарізати та подавати на стол.
А у нас, нарешті вже настав час спробувати мій довгоочікуваний шедевр! Він виявився надзвичайно смачний, ароматний та ніжний.
Бісквітний йогуртовий торт з ананасом – відео-рецепти
Ну і на завершення, пропоную ще два, більш прості, варіанти приготування ананасового домашнього торта, які готуються на основі бісквіта з кремом із йогурта. Оба запропоновані йогуртові торти з ананасами дуже ніжні, смачні і низькокалорійні. І, хоча відео-рецепти дуже схожі, але, як завжди, кожний автор ділиться своїми секретами та тонкощами приготування.