Сьогодні в нашому меню смачна та досить дієтична страва – гнізда з фаршу з грибами і сиром, запечені в духовці на подушці з цвітної капусти. Приготувати таку страву достатньо просто, але я, все ж, доповню рецепт покроково зробленими фото – наочними ілюстраціями процесу приготування.
Інгредієнти: Білий хліб, Вершкове масло, Кольорова капуста, Курячий фарш, Молоко, Печериці, Сир плавлений м'який, Сир твердий, Сік лимона, Спеції, Цибуля ріпчаста
Для смачних фаршированих гнізд необхідно взяти гарний фарш (я віддаю перевагу курячому, але ви можете взяти інший), ріпчасту цибулю, попередньо розмочений в молоці хліб, яйце, сіль та спеції. Начиняти гнізда будемо смаженими печерицями з цибулею та м’яким плавленим сиром.
Як зробити гнізда з фаршу з грибами та сиром
Половинку цибулини дрібно нашатковуємо. Якщо любите часник, можете додати 1-2 зубчики.
Перемішуємо м’ясний фарш, розмочений та віджатий хліб, подрібнену цибулю та сире яйце. Приправляємо спеціями та прянощами за смаком.
Як відомо, страви з рубленого м’яса виходять більш ніжними та соковитими, якщо фарш попередньо ретельно відбити та на деякий час залишити «дозріти», а вже потім формувати м’ясні вироби. Щоб запобігти забрудненню кухні, порцію фаршу кладемо в достатньо міцний поліетиленовий пакет (а ще краще – у два), після чого, цей пакунок достатньо сильно кидаємо об стіл чи обробну дошку.
Другу половинку цибулі нарізаємо шматочками та обсмажуємо на сковороді до прозорості з додаванням невеликої кількості вершкового масла.
В цей час промиваємо та чистимо гриби, при цьому, намагаємося робити все швидко, щоб печериці не набрались водою. Очищені гриби дрібненько нарізаємо. Для прискорення процесу можна скористатися чопером.
Подрібнені печериці відправляємо на сковороду до цибулі та обсмажуємо кілька хвилин. Масу постійно перемішуємо.
Наприкінці смаження додаємо в начинку кілька ложок м’якого плавленого сиру та прогріваємо суміш до повного його розчинення та отримання однорідної маси.
Залишається зняти пробу та при необхідності додати солі та улюблених спецій до начинки. Зазвичай, солі потрібно зовсім трохи, адже плавлений сир сам по собі достатньо солоний.
Змоченими водою руками формуємо з фаршу пласкі котлетки та викладаємо в форму для запікання. Далі, котлетки перетворюємо на «гнізда»: за допомогою вологої ложки чи просто пальцями робимо в центрі кожної порції фаршу невелике поглиблення.
Розкладаємо грибну начинку по гніздах.
Вільний простір навкруги м’ясних гнізд заповнюємо овочами та трохи збризкуємо лимонним соком. В даному випадку я використала цвітну капусту, але можна взяти будь-які інші овочі з низьким вмістом крохмалю – броколі, спаржу, брюсельську капусту. Якщо в наявності нема свіжих овочів, підійдуть морожені, їх навіть попередньо розморожувати не потрібно. Можна використати готові овочеві суміші.
Підготовлену форму накриваємо фольгою та відправляємо в духовку чи на аерогриль запікатися, приблизно, на півгодини.
Після цього, з форми знімаємо фольгу, страву посипаємо тертим твердим сиром та знову ставимо в духовку ще на півгодини. За цей час сир розплавиться та зарум’яниться.
В результаті, отримуємо смачну та корисну страву, збалансовану по вмісту необхідних організму поживних речовин.
Запечені м’ясні гнізда з овочами можна подати як другу страву на обід або використати як легку вечерю. Перед подачею до столу бажано посипати рубленою зеленню.
Пропонуємо випробувати і інший варіант приготування сьогоднішньої страви. Запечені в духовці гнізда з фаршу мають приголомшливий смак і аромат, вони дуже ситні та ніжні – розчарованих точно не буде.