Осетинські пироги – це гостра і ніжна страва, яка сподобається всім любителям східної кухні.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Дріжджі, Картопля, М'ясний фарш, Молоко, Прянощі, Рослинна олія, Сіль, Цибуля ріпчаста, Цукор
Кухня: Кавказька кухня
Тої кількості продуктів, яка пропонується в рецепті, вистачає щоб приготувати три пирога діаметром 33-35 сантиметра. Що ж стосується начинки, то вона може бути різною або однаковою. Головне, щоб все добре поєднувалося. Для начинки використовується: м’ясо, картопля, капуста, зелень тощо, але з обов’язковим додаванням сиру і прянощів.
Зміст
Як зробити тісто для осетинського пирога в хлібопічці
Спочатку треба приготувати тісто. На нього необхідно взяти наступні продукти:
- 400 мілілітрів молока;
- 1 столову ложку цукру;
- 1 чайну ложку солі;
- 3 столових ложки олії;
- 25 грамів свіжих дріжджів (або 1,5 чайної ложки сухих);
- 500 грамів борошна.
Якщо молока не виявилось під рукою – можете замінити його водою. Просто тісто, приготоване на молоці, буде смачнішим.
Частину підігрітого молока необхідно змішати з цукром і дріжджами – це буде опара.
Коли опара підійде, вилийте її в чашу хлібопічки або в звичайну миску, додайте другу частину молока, олію, борошно, сіль і замісіть тісто, яке по консистенції буде нагадувати жирну сметану. Далі можна переходити до приготування начинки.
Як приготувати начинку для осетинських пирогів
Пряний або гострий ропний сир – це обов’язкова складова. Він повинен складати хоча б одну четверту від всіх продуктів. Але в Україні такий сир дістати вкрай складно, тому треба зробити йому заміну. Для цього спочатку приготуйте пряну суміш – візьміть по кавовій ложечці коріандру, кмину і зіри, та розітріть в ступці.
Далі потріть на великій тертці по 150-200 грамів адигейського та твердого сиру. Також замість цих двох сирів можна брати сулугуні. Або замінити адигейський на бринзу (вона повинна бути попередньо вимоченою від надлишків солі). Додайте до сиру пряну суміш та чорний і червоний перець.
Добре перемішайте сир.
Далі зваріть картоплю і зробіть з неї пюре, додавши великий шматок вершкового масла.
З’єднайте дві третини сирної суміші і картопляне пюре.
Добре все переміщайте. Це буде начинка для двох пирогів. А для третього пропонуємо взяти м’ясний фарш і з’єднати його з цибулею.
Як ліпити осетинські пироги
Добре посипте поверхню борошном, викладіть тісто, поділіть на три частини та сформуйте коржі.
Половину картопляно-сирної суміші скатайте в кулю і покладіть на корж. Витягніть краї тіста та зберіть вгорі, як при ліпленні хінкалі або хачапурі.
Після цього розкатайте колобок в тонкий корж діаметром 33-35 сантиметрів.
Можна затискати коржик між двох дощечок, а потім легенько покачати його качалкою. Головне – не забувайте постійно підсипати борошно щоб тісто не порвалося.
Далі накрийте пиріг силіконовим килимком, переверніть та зробіть в центрі отвір, щоб виходила пара.
В третій пиріг окрім сирно-картопляної начинки покладіть фарш і зробіть те ж, що і з іншими пирогами.
Як спекти осетинський пиріг
З пирога приберіть пензликом зайве борошно і поставте його в пічку, розігріту до 220-ти градусів за Цельсієм. Пектися пиріг має 20-25 хвилин, доки не стане рум’яним.
Готовий пиріг витягніть з пічки, змастіть вершковим маслом, прикрийте серветкою і лишіть вистигати.
Різати і подавати пироги треба стопкою, як на фото.
Ось і все, сподіваємося, цей рецепт допоможе вам дивувати та радувати себе і рідних смачними стравами.