Імеретинське хачапурі з сиром – коржі на кефірі з сирною начинкою

Хачапурі – це грузинська страва, яка може бути як м’ясною, так і вегетаріанською. Але найбільш смачне, популярне та традиційне хачапурі – імеретинське з сиром.

І зараз ми розкажемо, як його приготувати.

Тісто для хачапурі по імеретинськи

Традиційно за основу беруть грузинський кисло-молочний продукт мацоні. Але його можна замінювати нежирною сметаною, кислим молоком або кефіром. Ми пропонуємо натуральний несолодкий йогурт –  візьміть 1 склянку. Також для тіста треба ще 2 склянки борошна, 1 яйце, 1 столова ложка олії, по чайній ложці солі і цукру і 0,5 чайної ложки соди.

Коржі на кефірі з сиром

Тісто можна замішувати тільки вручну. Візьміть миску, розбийте в неї яйце, кисломолочний продукт, олію, додайте сіль, цукор, та ретельно перемішайте.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Далі всипте борошно,  додаємо соду і спочатку змішайте соду з борошном, а потім вже з рідкою складовою.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Після цього все перемішайте дерев’яною лопаткою. Будьте готові до того, що тісто вийде рідкуватим і липким – так і треба.

Коржі на кефірі з сиром

Добре закрийте тісто поліетиленом (прослідкуйте, щоб в середину не потрапляло повітря) та покладіть в прохолодне місце на 30 хвилин.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Начинка для хачапурі з сиром

Для начинки треба брати імеретинський сир, але якщо його нема, то можна і адигейський. Але адигейський треба вдосконалити. Для цього за кілька годин до приготування хачапурі візьміть шматок сиру, покладіть його в солоний розчин і зверху добре присипте кмином і зірою. Краще лишити сир на ніч, щоб він добре ввібрав смак та аромат.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Потім дістаньте сир, обмийте, обсушіть та натріть на крупній тертці.

Коржі на кефірі з сиром

Далі додайте сире яйце та все посипте сумішшю перців, бажано щоб вони були свіжозмеленими.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Добре перемішайте начинку і можете переходити до наступного етапу приготування.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Як ліпити хачапурі

На поверхню, де ви будете працювати, посипте борошно, потім викладіть тісто, сформуйте ковбаску та  розділіть її на 5-6 частин.

Коржі на кефірі з сиром

Кожен шматочок розімніть в коржик.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Далі викладіть начинку і не забудьте прим’яти її в кульку, аби максимально прибрати повітря.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Після цього сформуйте колобок з начинкою. Не забувайте постійно покривати руки борошном, аби тісто не липло.

Коржі на кефірі з сиром

Далі обережно розімніть колобки в коржики і трохи прокачайте качалкою. Постійно підсипайте борошно, щоб ніжне тісто не порвалося.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Як спекти хачапурі по імеретинськи

Візьміть пательню з товстим дном, добре розігрійте, олію не лийте. Викладіть хачапурі швом вниз і накрийте кришкою.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Коли корж зарум’яниться з одного боку – переверніть його і просмажте з іншого.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Якщо шкірка вздулася – значить, хачапурі можна знімати.

Імеретинсье хачапурі з сиром

Гарячі хачапурі треба змастити вершковим маслом. Для цього покладіть шматочок в  центрі та розмажте по всій поверхні.

Коржі на кефірі з сиром

Ось і все, ваші смаколики готові.

Коржі на кефірі з сиром

Ця страва зможе замінити цілий обід.

Хачапурі по-імеретинськи з сиром

Такі хачапурі можна подавати з м’ясом, рибою, овочами, зеленню.