Хачапурі – це грузинська страва, яка може бути як м’ясною, так і вегетаріанською. Але найбільш смачне, популярне та традиційне хачапурі – імеретинське з сиром.
Інгредієнти: Борошно, Зіра, Йогурт, Кмин, Перець червоний мелений, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Сіль, Сода, Цукор, Яйце
Кухня: Грузинська кухня
І зараз ми розкажемо, як його приготувати.
Зміст
Тісто для хачапурі по імеретинськи
Традиційно за основу беруть грузинський кисло-молочний продукт мацоні. Але його можна замінювати нежирною сметаною, кислим молоком або кефіром. Ми пропонуємо натуральний несолодкий йогурт – візьміть 1 склянку. Також для тіста треба ще 2 склянки борошна, 1 яйце, 1 столова ложка олії, по чайній ложці солі і цукру і 0,5 чайної ложки соди.
Тісто можна замішувати тільки вручну. Візьміть миску, розбийте в неї яйце, кисломолочний продукт, олію, додайте сіль, цукор, та ретельно перемішайте.
Далі всипте борошно, додаємо соду і спочатку змішайте соду з борошном, а потім вже з рідкою складовою.
Після цього все перемішайте дерев’яною лопаткою. Будьте готові до того, що тісто вийде рідкуватим і липким – так і треба.
Добре закрийте тісто поліетиленом (прослідкуйте, щоб в середину не потрапляло повітря) та покладіть в прохолодне місце на 30 хвилин.
Начинка для хачапурі з сиром
Для начинки треба брати імеретинський сир, але якщо його нема, то можна і адигейський. Але адигейський треба вдосконалити. Для цього за кілька годин до приготування хачапурі візьміть шматок сиру, покладіть його в солоний розчин і зверху добре присипте кмином і зірою. Краще лишити сир на ніч, щоб він добре ввібрав смак та аромат.
Потім дістаньте сир, обмийте, обсушіть та натріть на крупній тертці.
Далі додайте сире яйце та все посипте сумішшю перців, бажано щоб вони були свіжозмеленими.
Добре перемішайте начинку і можете переходити до наступного етапу приготування.
Як ліпити хачапурі
На поверхню, де ви будете працювати, посипте борошно, потім викладіть тісто, сформуйте ковбаску та розділіть її на 5-6 частин.
Кожен шматочок розімніть в коржик.
Далі викладіть начинку і не забудьте прим’яти її в кульку, аби максимально прибрати повітря.
Після цього сформуйте колобок з начинкою. Не забувайте постійно покривати руки борошном, аби тісто не липло.
Далі обережно розімніть колобки в коржики і трохи прокачайте качалкою. Постійно підсипайте борошно, щоб ніжне тісто не порвалося.
Як спекти хачапурі по імеретинськи
Візьміть пательню з товстим дном, добре розігрійте, олію не лийте. Викладіть хачапурі швом вниз і накрийте кришкою.
Коли корж зарум’яниться з одного боку – переверніть його і просмажте з іншого.
Якщо шкірка вздулася – значить, хачапурі можна знімати.
Гарячі хачапурі треба змастити вершковим маслом. Для цього покладіть шматочок в центрі та розмажте по всій поверхні.
Ось і все, ваші смаколики готові.
Ця страва зможе замінити цілий обід.
Такі хачапурі можна подавати з м’ясом, рибою, овочами, зеленню.