Сирне тісто для пиріжків, смажених на сковороді, або пончиків

Дуже добре кожній господині мати під руками простий перевірений рецепт тіста для приготування смачних домашніх десертів. М’яке сирне тісто для пиріжків на соді робиться досить легко. З нього можна приготувати не лише смажені пиріжки на сковорідці, а й смачні пончики у фритюрі. Покроковий фоторецепт з докладним описом всіх процесів замішування сирного тіста неодмінно стане в пригоді, особливо тим, хто не часто готує самостійно.

Складники:

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

  • 450 грамів сиру;
  • 4 яйця;
  • 30 мілілітрів рослинної олії;
  • 1 ч. л. без верху соди;
  • 50 грамів цукрового піску;
  • 450 грамів муки.

Замішувати тісто можна, навіть, із сиру, що трохи прокис. Завдяки йому воно вийде пишнішим, головне, щоб він не був надто вологим (позбутися зайвої рідини можна, загорнувши сир у два шари марлевої тканини й злегка віджавши руками).

Як приготувати сирне тісто для пиріжків і пончиків

Насамперед, перед замішуванням тіста, необхідно позбутися крупинок, тобто перетворити його в однорідну пухку масу. Найпростіше це зробити з допомогою блендера, але якщо його нема, то сир варто перетерти через сито. Якщо користуватися блендером, то в його чашу слід викласти одночасно сир, яйця, цукровий пісок, рослинну олію й збити все в однорідну масу.

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

Потім, вміст блендера необхідно перелити в іншу посудину, додати соду й перемішати все.

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

Під час додавання соди, потрібно уважно простежити чи тісто достатньо “відреагувало” на неї, тобто чи в ньому є достатньо кислоти, яку віддав сир. Якщо бульбашок багато, то можна йти далі, а коли ні, то варто додати столову ложку оцту (згасити соду) й перемішати.

Після цього, в сирне тісто для пиріжків можна всипати, невеликими порціями, просіяну муку (по 2-3 столові ложки). Після додавання кожної ложки борошна, тісто потрібно активно перемішувати.

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

Коли тісто набуде більш густої консистенції, його слід перемістити на стіл, посипаний борошном, і продовжувати замішувати руками.

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

Під час вимішування, для того щоб сирне тісто не липнуло до рук, варто час від часу змочувати їх у холодній воді. У результаті, повинен вийти невеликий “колобок”, який необхідно загорнути в харчову плівку й відправити в морозилку на 30 хвилин. Просте й смачне тісто з сиру, замішане на соді, готове для формування пиріжків чи пончиків.

Сирне тісто для смажених пиріжків і пончиків

Працювати з таким м’яким і еластичним сирним тістом, наприклад, ліпити з нього пиріжки – це насолоджуватись процесом приготування. Якщо є потреба, то тісто може зберігатися в холодильнику в целофані, але не більше, ніж 2 дні.

Відео-рецепт сирного тіста на соді для смажених пиріжків і пончиків допоможе не опустити жодної із важливих деталей.