Дуже добре кожній господині мати під руками простий перевірений рецепт тіста для приготування смачних домашніх десертів. М’яке сирне тісто для пиріжків на соді робиться досить легко. З нього можна приготувати не лише смажені пиріжки на сковорідці, а й смачні пончики у фритюрі. Покроковий фоторецепт з докладним описом всіх процесів замішування сирного тіста неодмінно стане в пригоді, особливо тим, хто не часто готує самостійно.
Інгредієнти: Борошно, Рослинна олія, Сир, Сода, Цукор, Яйця
Складники:
- 450 грамів сиру;
- 4 яйця;
- 30 мілілітрів рослинної олії;
- 1 ч. л. без верху соди;
- 50 грамів цукрового піску;
- 450 грамів муки.
Замішувати тісто можна, навіть, із сиру, що трохи прокис. Завдяки йому воно вийде пишнішим, головне, щоб він не був надто вологим (позбутися зайвої рідини можна, загорнувши сир у два шари марлевої тканини й злегка віджавши руками).
Як приготувати сирне тісто для пиріжків і пончиків
Насамперед, перед замішуванням тіста, необхідно позбутися крупинок, тобто перетворити його в однорідну пухку масу. Найпростіше це зробити з допомогою блендера, але якщо його нема, то сир варто перетерти через сито. Якщо користуватися блендером, то в його чашу слід викласти одночасно сир, яйця, цукровий пісок, рослинну олію й збити все в однорідну масу.
Потім, вміст блендера необхідно перелити в іншу посудину, додати соду й перемішати все.
Під час додавання соди, потрібно уважно простежити чи тісто достатньо “відреагувало” на неї, тобто чи в ньому є достатньо кислоти, яку віддав сир. Якщо бульбашок багато, то можна йти далі, а коли ні, то варто додати столову ложку оцту (згасити соду) й перемішати.
Після цього, в сирне тісто для пиріжків можна всипати, невеликими порціями, просіяну муку (по 2-3 столові ложки). Після додавання кожної ложки борошна, тісто потрібно активно перемішувати.
Коли тісто набуде більш густої консистенції, його слід перемістити на стіл, посипаний борошном, і продовжувати замішувати руками.
Під час вимішування, для того щоб сирне тісто не липнуло до рук, варто час від часу змочувати їх у холодній воді. У результаті, повинен вийти невеликий “колобок”, який необхідно загорнути в харчову плівку й відправити в морозилку на 30 хвилин. Просте й смачне тісто з сиру, замішане на соді, готове для формування пиріжків чи пончиків.
Працювати з таким м’яким і еластичним сирним тістом, наприклад, ліпити з нього пиріжки – це насолоджуватись процесом приготування. Якщо є потреба, то тісто може зберігатися в холодильнику в целофані, але не більше, ніж 2 дні.
Відео-рецепт сирного тіста на соді для смажених пиріжків і пончиків допоможе не опустити жодної із важливих деталей.