Смачний козацький суп-куліш з пшона

Сьогодні пропоную вам рецепт справжнього козацького куліша у домашніх умовах.  Ця страва до нас прийшла ще з давніх-давен.  З назви зрозуміло, що готували її ще козаки на вогнищі.

Цей суп є досить ситним, тому користується досить великою популярністю.  Оскільки страва має досить довгу історію, то й варіантів її приготування на сьогодні існує багато.

Я ж пропоную приготувати куліш з пшоном на засмажці зі свинячого жиру, а також із додаванням сушеної риби.

Козацький суп-куліш з пшона

З розрахунку на трилітрову каструлю беремо:

  • пшоно – 6 ст. ложок;
  • 4 середні картоплини;
  • кріп морожений – 3 ст. ложок;
  • часник – 1 головка;
  • жир свинячий (внутрішній) – 150 г;
  • цибуля – 150 г;
  • сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Як приготувати куліш

Наливаємо воду у каструлю й доводимо її до кипіння. Потім додаємо у киплячу воду промите пшоно, максимально зменшуємо вогонь і варимо пшоно до повної готовності.

Козацький суп-куліш з пшона

Сушену рибу чистимо та видаляємо кістки та нутрощі. Нарізаємо очищену рибу невеликими шматочками й додаємо до каструлі з пшоном.

Козацький суп-куліш з пшона

Для засмажки нам знадобляться дрібно нарізаний свинячий жир, а також мілко нарізана цибуля.

Козацький суп-куліш з пшона

Смажимо жир та цибулю доки вона не зазолотиться, а жир не перетвориться на шкварки.

Наша засмажка готова.

Козацький суп-куліш з пшона

Картоплю чистимо й нарізаємо середніми кубиками.

Козацький суп-куліш з пшона

Солимо бульйон по готовності пшона та риби й додаємо нарізану картоплю.

Козацький суп-куліш з пшона

Картоплі потрібен час, щоб приготуватися.  Ми ж почистимо і дрібно наріжемо часник (1 головку).

Козацький суп-куліш з пшона

Додаємо до готового супу заморожений кріп, засмажку і, насамкінець, часник. Після цього суп потрібно ще раз довести до кипіння, щоб усі аромати поєдналися.

Козацький суп-куліш з пшона

Для того, щоб куліш став дійсно запашним, йому потрібно настоятися годину або дві.  Так, це практично нереально, бо щойно приготований куліш настільки апетитний, що перед ним дуже важко встояти!

Дивіться також відео: Справжній козацький куліш

Рецепт 2

Рецепт 3