Сьогодні пропоную вам рецепт справжнього козацького куліша у домашніх умовах. Ця страва до нас прийшла ще з давніх-давен. З назви зрозуміло, що готували її ще козаки на вогнищі.
Інгредієнти: Жир свинячий, Картопля, Кріп, Перець чорний мелений, Пшоно, Риба сушена, Сіль, Цибуля, Часник
Цей суп є досить ситним, тому користується досить великою популярністю. Оскільки страва має досить довгу історію, то й варіантів її приготування на сьогодні існує багато.
Я ж пропоную приготувати куліш з пшоном на засмажці зі свинячого жиру, а також із додаванням сушеної риби.
З розрахунку на трилітрову каструлю беремо:
- пшоно – 6 ст. ложок;
- 4 середні картоплини;
- кріп морожений – 3 ст. ложок;
- часник – 1 головка;
- жир свинячий (внутрішній) – 150 г;
- цибуля – 150 г;
- сіль та чорний мелений перець – за смаком.
Як приготувати куліш
Наливаємо воду у каструлю й доводимо її до кипіння. Потім додаємо у киплячу воду промите пшоно, максимально зменшуємо вогонь і варимо пшоно до повної готовності.
Сушену рибу чистимо та видаляємо кістки та нутрощі. Нарізаємо очищену рибу невеликими шматочками й додаємо до каструлі з пшоном.
Для засмажки нам знадобляться дрібно нарізаний свинячий жир, а також мілко нарізана цибуля.
Смажимо жир та цибулю доки вона не зазолотиться, а жир не перетвориться на шкварки.
Наша засмажка готова.
Картоплю чистимо й нарізаємо середніми кубиками.
Солимо бульйон по готовності пшона та риби й додаємо нарізану картоплю.
Картоплі потрібен час, щоб приготуватися. Ми ж почистимо і дрібно наріжемо часник (1 головку).
Додаємо до готового супу заморожений кріп, засмажку і, насамкінець, часник. Після цього суп потрібно ще раз довести до кипіння, щоб усі аромати поєдналися.
Для того, щоб куліш став дійсно запашним, йому потрібно настоятися годину або дві. Так, це практично нереально, бо щойно приготований куліш настільки апетитний, що перед ним дуже важко встояти!
Дивіться також відео: Справжній козацький куліш
Рецепт 2
Рецепт 3