Домашній сир з кислого молока

Всі знають про користь сиру, адже це прекрасне джерело білків, вітамінів та необхідних для організму мінералів (кальцій, магній і т. д.) А найбільш корисним та дуже смачним виходить сир, приготовлений з домашнього коров’ячого молока. Багато господинь готує поживний продукт зі свіжого, ще не прокислого молока, та я часто готую вдома сир саме з кислого молока. Своїм простим рецептом хочу сьогодні поділитися, а як і що готувати, добре видно на покроково зроблених фото.

Як приготувати домашній сир з кислого молока

Щоб приготувати смачний сир, потрібно взяти всього три літри свіжого коров’ячого молока.

Домашній сир з кислого молока

Свіже (ще кажуть «солодке») молоко наливаю у каструлю та ставлю в тепле місце, для скисання. Кришкою накривати не треба, можна накрити шаром марлі. Щоб прискорити процес, кладу скориночку житнього хліба або вливаю ложку сметани. Час скисання молока — до двох діб. Зверніть увагу, чим тепліше у приміщенні, тим швидше молоко скисне.

Коли молоко стане щільної желеподібної консистенції (тобто скисне), починаю його варити. Ретельно перемішую вміст каструлі, ставлю її на плиту, вмикаю маленький вогонь.

Домашній сир з кислого молока

Час від часу перемішую молоко. Маса повинна нагрітися приблизно до 40 градусів, тоді вимикаю вогонь та знімаю каструлю. На цьому етапі добре видно, що суміш розшарувалася на прозору сироватку та білі пухкі грудочки сиру. На фото видно, яким повинен бути правильно зроблений сир.

Домашній сир з кислого молока

Головне: щоб кисле молоко не перегріти, бо тоді домашній сир буде жорсткуватий. Найкраще скористатися термометром, та я звикла перевіряти температуру пальцем (опускаю його у молоко, воно не повинно бути дуже гарячим) та дивлюся, коли почнеться розшарування.

Вміст каструлі виливаю на металеве сито та відставляю, доки стече сироватка. Іноді масу перемішую.

Домашній сир з кислого молока

Приблизно через одну годину в ситі залишається білосніжний та корисний домашній сир. Як бачити, зробити його вдома з кислого молока дуже просто. Перекладаємо сир на тарілку.

У мене із зазначеної кількості свіжого молока виходить приблизно 400 грамів ніжного домашнього сиру. Заправляти сир можна за бажанням сіллю та свіжою зеленню, медом, варенням, фруктами.

Домашній сир з кислого молока

Домашні пироги, пиріжки та десерти з таким сиром мають чудовий смак.

Впевнена, що цей рецепт допоможе Вам просто та легко приготувати корисний продукт вдома.