Домашній сир, зазвичай, готується з кислого молока. Спробуйте приготувати смачний та корисний сир за моїм рецептом. За ним не треба чекати, доки молоко скисатиме, а сир виходить ніжний та некислий. А найважливіше, що приготувати чудовий сир вдома легко та швидко. Із задоволенням поділюся з Вами простим рецептом, як правильно приготувати домашній сир із свіжого (багато хто говорить солодкого) молока. Рецепт супроводжую покроково відзнятими фото, для точного розуміння всіх етапів приготування.
Інгредієнти: Лимонна кислота, Молоко
Інгредієнти для сиру:
- молоко (свіже) – 3 літри;
- кислота лимонна – 1 ст. л. (Або сік одного середнього лимона).
Як приготувати сир з молока в домашніх умовах
Перш за все я готую сито або друшляк, на який потрібно буде відкидати сир та марлю. Марлю складаю у два шари та вистилаю нею сито. Марля повинна бути більшого розміру, ніж сито, враховуйте, вона повинна повністю покрити сито, як на фото.
Для приготування сиру я використовую каструлю тільки з нержавіючої стала або з алюмінію. Отже, виливаю молоко в каструлю, ставлю її на плиту та роблю сильний вогонь.
Молоко треба довести майже до кипіння. Поки молоко нагрівається, я весь час помішую його шумівкою, щоб не утворилась пінка.
Як тільки молоко починає закипати (на його поверхні починають з’являтися маленькі бульбашки), роблю мінімальний вогонь. Далі додаю в гаряче молоко вичавлений з лимону сік або лимонну кислоту, ретельно розмішую шумівкою.
Як тільки додали кислоту, Ви побачите, що молоко швидко згорнеться, та розшарується на сироватку і сирні пластівці. Одразу знімаємо каструлю з вогню.
Сир відтопився, далі я ставлю сито на порожню каструлю, на марлю виливаю вміст каструлі та відціджую сир.
У каструлю стікатиме сироватка, а грудочки сиру будуть на марлі. Коли вся сироватка стекла, я перелила її у банку.
Загортаю кінці марлі, щоб сир опинився у марлевому мішечку. Щоб видалити з сиру зайву рідину, зверху на мішечок з сиром я встановлюю плоску тарілку чи кришку від контейнера, на яку потрібно поставити якийсь груз. Я поставила на тарілку банку з сироваткою. Це видно на фото.
Сир повинен стояти під гнітом одну годину. Після цього часу гніт можна знімати ,та дістати з марлі свіжий, корисний та смачний домашній сир. Погляньте, який він вийшов чудовий.
Такий розсипчастий та ніжний сир можна просто посипати цукром та подавати до столу. За бажанням, можна полити джемом або сметаною, хто як любить. Також з нього можна приготувати сирники, зробити начинку на пиріжки чи вареники.