Сьогодні в нашому меню смачна та проста страва — тефтелі з рубленого м’яса та картоплі. Родзинка страви — знаменитий білий соус бешамель. Свій простий рецепт я доповнюю покроково відзнятими фото та докладно розповідаю усі тонкощі приготування в духовці тефтелів з картоплею під соусом бешамель.
Інгредієнти: Борошно, Вершкове масло, Зелень, Картопля, Коріння, М'ясо, Молоко, Морква, Мускатний горіх, Перець чорний мелений, Рослинна олія, Селера, Сіль, Спеції, Цибуля, Чебрець
На першому етапі приготуємо класичний французький соус. Бешамель, або білий соус — один із найчастіше вживаних та вишуканих соусів (та також основа для інших соусів) у європейській кухні. Готувати його простіше простого, це просто борошно, обсмажене у вершковому маслі, та заварене вершками чи молоком. Однак соус має дуже ніжну текстуру та містить у собі невимовне багатство ароматів та смаків.
Цей соус використовують як оригінальну підливу для рибних, м’ясних страв, як заправку для овочевих салатів та для лазаньї або суфле.
І сьогодні ми використаємо бешамель для надання простій страві вишуканого та багатого смаку.
Як готувати соус бешамель
У класичному рецепті соусі основу складає борошно, вершкове масло та вершки. Ми урізноманітнимо соус, додавши до нього моркву, цибулю, біле коріння та селеру, які чудово поєднуються з картоплею та з рубаним м’ясом.
Для приготування соусу потрібна сковорідка з товстим дном (це обов’язково!) Розігріваємо її та кладемо добрий шматок вершкового або топленого вершкового масла. Щоб масло не підгорало, перед тим, як його покласти, потрібно налити у сковороду трохи рослинної олії (половину столової ложки). Очищені та нарізані тонкою соломкою цибулю, моркву та біле коріння викладаємо на сковороду та пасеруємо до легкої золотавості.
Обсмажені овочі зсуваємо вбік, а у розтоплене масло кладемо півтори-дві столові ложки борошна.
Робимо маленький вогонь та обсмажуємо борошно до золотавого кольору, весь час помішуючи.
Тепер, не перестаючи помішувати, потрібно вливати у підсмажене борошно тоненькою цівкою холодні вершки або молоко. Коли в одній кулінарній книзі я прочитала, що у борошно потрібно вливати гаряче молоко, просто жахнулась! Майте на увазі: додаємо тільки холодні продукти, інакше просто зіпсуємо смачний соус!
Скільки влити молока чи вершків, залежить від того, якої густини Ви хочете отримати соус. Те ж саме зі спеціями, їх додаємо за бажанням. Основа сьогоднішньої страви у нас рубане м’ясо та картопля, то приправимо соус сіллю, сумішшю перців, сумішшю спецій для страв з картоплі (європейську, з чебрецем, але без куркуми). Якщо любите мускатний горіх — додайте щіпку.
Соус треба довести до кипіння, далі подрібнити його блендером до стану сметани. Та це не обов’язково, якщо у соусі будуть траплятися маленькі шматочки, «на зубок», це додасть соусу пікантності. Однак сьогодні для запікання потрібна саме однорідна консистенція.
Як приготувати тефтелі з картоплею в духовці
Вершковий соус готовий. Котлетний фарш (яйце можна не класти) підготовлений попередньо, картопля також очищена. Формуємо з м’ясного фаршу великі тефтелі, картоплю нарізаємо пластинками товщиною приблизно в один сантиметр та гарно викладаємо продукти на змащену олією форму, як у мене на фото.
Тепер тефтелі та картоплю заливаємо нашим оригінальним соусом бешамель та відправляємо форму на 30-40 хвилин у духовку при температурі 220-240 градусів.
Запечені в духовці ароматні, ситні та смачні м’ясні тефтелі з картоплею під вершковим соусом бешамель можна подавати до столу, посипавши зеленню.
Цей рецепт особливий тим, що картопля та тефтелі не просто запікаються, вони «мліють» у вершковому соусі та просочуються його ароматним букетом. Страва проста, але дуже поживна.
Запечені тефтелі з картоплею під соусом бешамель, за бажанням, можна посипати зеленню вже в тарілці. Чудово підійдуть до такої страви мариновані овочі.