Існують страви, які можна назвати універсальними. Адже, вживати їх можна і дорослим, і дітям, готуються вони напрочуд легко, із доступних та розповсюджених скрізь продуктів. До такої категорії можна віднести улюблену страву багатьох поколінь – домашній смачний та поживний печінковий паштет з курячої грудки та печінки. Рецептів приготування цієї страви на просторах інтернету можна знайти безліч, але чи схочете ви перевіряти на практиці, наскільки ж дійсно смачний виходить паштет? Я ж пропоную вашій увазі перевірений роками та поколіннями гурманів моєї родини класичний рецепт печінкового паштету, за яким ви зможете вдома приготувати ніжний та гарантовано дуже смачний паштет із курячої печінки та філе. Допоможуть вам у цьому мій детальний опис у супроводі наочних покроково зроблених фото етапів приготування. Спробуйте і собі зробити домашній курячий паштет та оцініть його повітряну та ніжну текстуру.
Інгредієнти: Вершкове масло, Куряча грудка, Куряча печінка, Перець чорний мелений, Сіль, Цибуля, Яйце
Звертаю увагу, що від якості та складу компонентів безпосередньо залежить смак готової закуски. Тож, потрібно взяти:
- 1 кг свіжої курячої печінки;
- 300 гр курячого філе (грудку);
- 2 великі цибулини;
- 200 гр вершкового масла;
- 2-3 курячих яйця (категорії С1);
- сіль і чорний мелений перець.
Як зробити домашній паштет з курячої печінки та грудки
Курячу грудку заздалегідь відварюємо. Після охолодження видаляємо можливі кістки, залишки шкірки чи жиру, плівки.
Подрібнюємо очищену цибулю, але не занадто дрібно. Далі, потрібно пасерувати її на рослинній олії до прозорості та появи легкого золотистого відтінку. Важливо не перестаратися і не пересушити під час смаження, щоб цибулька залишилася м’якою та соковитою. Занадто прожарена, хрустка цибуля зіпсує смак печінкового паштету.
Охолоджену курячу печінку ретельно промиваємо та злегка обсушуємо паперовим рушником. Далі, звільняємо від білих плівок та ріжемо кожну печінку на чотири частини.
Смажимо шматочки печінки на достатньо сильному вогні на розпеченій рослинній олії.
Здавалося б, що складного в приготуванні домашнього печінкового паштету? Однак є багато тонкощів, наприклад, правильно обсмажити цибулю чи добре просмажити печінку таким чином, щоб не було зайвої вологи і, при цьому, печінка не була сухою. Про готовність печінки свідчить виділення прозорого соку замість крові під час проколювання продукту.
Курячі яйця також заздалегідь відварюємо вкруту та охолоджуємо.
На останньому етапі приготування печінкового паштету всі інгредієнти (крім головного компонента – печінки) повинні бути холодними. Заздалегідь виймаємо з холодильника шматочок вершкового масла, щоб воно достатньо розм’якло.
Приступаємо до приготування самого паштету. Для цього, всі складові страви пропускаємо крізь м’ясорубку. Спочатку варену грудку та яйця, потім цибулю і наостанок додаємо гарячу смажену печінку.
Далі, нам знадобиться друга ємність. До речі, для приготування паштету використовувати можна лише посуд зі скла, харчового пластику чи нержавіючої сталі. В жодному разі не беріть алюмінієвий посуд. Отже, по дну другої ємності розкладаємо шматочки вершкового масла. Повторно пропускаємо крізь м’ясорубку компоненти нашого курячого паштету вже в другу ємність з маслом.
Щоб зробити паштет більш ніжним обов’язково прокручувати його двічі! Вкрите теплою печінковою сумішшю масло почне ще більше плавитися.
Після повторного перемелювання всіх компонентів одягаємо одноразові поліетиленові рукавички та починаємо вручну (саме руками!) перемішувати інгредієнти паштету. В процесі додаємо солі та перчику. Тим, хто користується крупною кам’яною сіллю, рекомендую не одразу доводити страву до смаку, а краще зробити паштет трохи недосоленим. Робимо так тому, що в паштеті грудки солі розчиняться не одразу і смак може проявити себе пізніше. Таким чином, страва страва може оказатись пересоленою.
На цьому етапі ніжний курячий паштет з печінки та грудки майже готовий до вживання. Однорідну консистенцію продукту ми отримали, залишається його охолодити. Тут також є невеличка хитрість: не варто охолоджувати паштет в холодильнику під кришкою. Швидке охолодження в холодильнику може спровокувати розділення компонентів та виділення рідини, а в подальшому – сухість та крихкість паштету. Тому, залишаємо паштет на столі при кімнатній температурі під паперовим рушником. Лише після остаточного охолодження можна накрити ємність з домашнім печінковим паштетом щільною кришкою та відправити в холодильник.
Для подачі до столу невелику порцію паштету викладаємо на тарілку та додаємо кілька зерен гранату. Таким чином ми не лише прикрасимо страву, а ще й додамо пікантну кислинку до смаку печінкового курячого паштету.
Спробуйте самостійно приготувати печінковий паштет за цим класичним рецептом та переконайтеся, що його ніжний смак значно кращий за смак будь-якого купованого в магазині, навіть, самого дорогого. Цей домашній паштет можна сміливо давати малечі до овочевого пюре, а дорослим можна запропонувати поласувати апетитними бутербродами з печінковим паштетом. Не зважаючи на те, що процес приготування достатньо тривалий, витрачений час вартий чарівного смаку цього ніжного та смачного домашнього курячого паштету.
Курячий паштет – відео-рецепти
Пропоную і інші перевірені рецепти приготування цієї смачної холодної закуски.
Автор першого відео-рецепту готує із курячої грудки та курячої печінки.
Наступні рецепти містять у складі лише курячу печінку. Відео-рецепти дуже цікаві, отже, рекомендую до перегляду.