Сира ікра з запечених в духовці баклажан – дуже смачна літня закуска з печених баклажанів

З такого овоча як баклажан, можна приготувати велику кількість як основних страв, так і закусок. Сьогодні ж я пропоную приготувати по-літньому свіжу закуску з печених баклажанів, салатного перцю й помідорів. Хочу звернути вашу увагу на те, що за цим рецептом баклажанна ікра виходить не лише смачною, а й надзвичайно корисною.  Зумовлено це тим, що овочі не піддаються термічній обробці і, відповідно, зберігають усі корисні властивості.  Для вашої зручності я підготувала рецепт з фотографіями.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Інгредієнти:

  • баклажани – 1 кг;
  • томати – 1,5 кг;
  • перець салатний – 500 г;
  • часник – 30 г;
  • цибуля ріпчаста – 70 г;
  • сіль за смаком;
  • масло рослинне – 100 г .

Для приготування баклажанної ікри краще брати великі баклажани. Це робиться тому, що після запікання у духовці від них буде легше відділити шкірку. Щоб готова страва виглядала яскраво, я беру жовтий або зелений перчик. Ну а помідори повинні бути не лише стиглими, а й м’ясистими.

Як приготувати сиру ікру з запечених баклажанів

Розігріваємо духовку, ставимо у неї деко з перцями та баклажанами й випікаємо на середньому вогні.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Оскільки баклажани досить великі, то для повного приготування їм знадобиться десь пів години. Перці ж будуть готові через 15 хвилин.  Тому, раджу покласти їх ближче до дверей духовки, щоб їх можна було швидко вийняти після приготування.

Запечений перчик викладаємо у глибшу тарілку й накриваємо харчовою плівкою або целофаном. Залишаємо перець пропарюватися на 5 хвилин.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Потім перчик слід очистити від шкірки та насіння.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Далі перці потрібно максимально подрібнити. Спочатку ріжемо їх тонкими смужками, смужки – малесенькими кубиками, а їх, в свою чергу, слід порубати гострим ножем.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

За цей час баклажани як слід пропеклися.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

З готових баклажанів обрізаємо хвостики, знімаємо шкірку та відтискаємо сік, який утворився під час запікання.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

За допомогою гострого ножа порубайте м’якоть баклажана максимально мілко.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Далі нам потрібно “почистити” помідори. Робиться це дуже легко. Зробіть хрестоподібні надрізи, як показано на фото.  Звертаю вашу увагу на те, що надрізи робляться з протилежного боку від хвостика помідора.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Викладаємо помідори у глибоку миску й заливаємо окропом.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Через одну-дві хвилини окріп можна злити і тоді ви без особливих зусиль зможете зняти шкірочку. Достатньо легенько потягти її за краєчки надрізів.

З очищених помідорів потрібно видалити серединку.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Аналогічно з перцями та баклажанами, помідори також потрібно максимально дрібно нарізати.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Очищені часник та цибулю також потрібно подрібнити.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Усі складові ікри з баклажанів складаємо у глибоку тарілку, солимо, додаємо рослинну олію й ретельно перемішуємо.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Готова ікра радує око своїми барвами й виглядає дуже апетитно!

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Оскільки, ікра з баклажан є холодною закускою, то перед подачею її слід потримати у холодильнику зо дві години.  За цей час ікра не лише охолодиться, а й вбере аромати усіх своїх складових.

Сира ікра з запечених в духовці баклажан

Перемішайте баклажанну ікру ще раз і кличте родину до столу.  Смачного!