З такого овоча як баклажан, можна приготувати велику кількість як основних страв, так і закусок. Сьогодні ж я пропоную приготувати по-літньому свіжу закуску з печених баклажанів, салатного перцю й помідорів. Хочу звернути вашу увагу на те, що за цим рецептом баклажанна ікра виходить не лише смачною, а й надзвичайно корисною. Зумовлено це тим, що овочі не піддаються термічній обробці і, відповідно, зберігають усі корисні властивості. Для вашої зручності я підготувала рецепт з фотографіями.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Рослинна олія, Сіль, Томати, Цибуля, Часник
Інгредієнти:
- баклажани – 1 кг;
- томати – 1,5 кг;
- перець салатний – 500 г;
- часник – 30 г;
- цибуля ріпчаста – 70 г;
- сіль за смаком;
- масло рослинне – 100 г .
Для приготування баклажанної ікри краще брати великі баклажани. Це робиться тому, що після запікання у духовці від них буде легше відділити шкірку. Щоб готова страва виглядала яскраво, я беру жовтий або зелений перчик. Ну а помідори повинні бути не лише стиглими, а й м’ясистими.
Як приготувати сиру ікру з запечених баклажанів
Розігріваємо духовку, ставимо у неї деко з перцями та баклажанами й випікаємо на середньому вогні.
Оскільки баклажани досить великі, то для повного приготування їм знадобиться десь пів години. Перці ж будуть готові через 15 хвилин. Тому, раджу покласти їх ближче до дверей духовки, щоб їх можна було швидко вийняти після приготування.
Запечений перчик викладаємо у глибшу тарілку й накриваємо харчовою плівкою або целофаном. Залишаємо перець пропарюватися на 5 хвилин.
Потім перчик слід очистити від шкірки та насіння.
Далі перці потрібно максимально подрібнити. Спочатку ріжемо їх тонкими смужками, смужки – малесенькими кубиками, а їх, в свою чергу, слід порубати гострим ножем.
За цей час баклажани як слід пропеклися.
З готових баклажанів обрізаємо хвостики, знімаємо шкірку та відтискаємо сік, який утворився під час запікання.
За допомогою гострого ножа порубайте м’якоть баклажана максимально мілко.
Далі нам потрібно “почистити” помідори. Робиться це дуже легко. Зробіть хрестоподібні надрізи, як показано на фото. Звертаю вашу увагу на те, що надрізи робляться з протилежного боку від хвостика помідора.
Викладаємо помідори у глибоку миску й заливаємо окропом.
Через одну-дві хвилини окріп можна злити і тоді ви без особливих зусиль зможете зняти шкірочку. Достатньо легенько потягти її за краєчки надрізів.
З очищених помідорів потрібно видалити серединку.
Аналогічно з перцями та баклажанами, помідори також потрібно максимально дрібно нарізати.
Очищені часник та цибулю також потрібно подрібнити.
Усі складові ікри з баклажанів складаємо у глибоку тарілку, солимо, додаємо рослинну олію й ретельно перемішуємо.
Готова ікра радує око своїми барвами й виглядає дуже апетитно!
Оскільки, ікра з баклажан є холодною закускою, то перед подачею її слід потримати у холодильнику зо дві години. За цей час ікра не лише охолодиться, а й вбере аромати усіх своїх складових.
Перемішайте баклажанну ікру ще раз і кличте родину до столу. Смачного!