Ви давно хотіли приготувати рум’яні домашні пиріжки з повидлом та не мали рецепту? Проблему вирішено! Пропоную вам детальний фоторецепт пухкеньких смачних пиріжків, спечених у духовці. Головне дотримуватися зазначених пропорцій і ви без проблем не лише опануєте техніку приготування дріжджового тіста, а й порадуєте свою родину запашною домашньою випічкою.
Інгредієнти: Борошно, Ванілін, Вода, Кефір, Маргарин, Молоко, Повидло, Сухі дріжджі, Цукор, Яйце
Для тіста:
- кефір (2,5%) – 250 мл;
- яйця курячі – 2 шт.;
- дріжджі сухі хлібопекарські – 1 стол. лож. (або 50 г пресованих);
- маргарин вершковий – 100 г;
- цукор – 100 г;
- ванілін – 1 пакетик;
- борошно вищого ґатунку – 600 г.
Для начинки:
- густе повидло (з будь-яких фруктів) – 200 г.
Для глазурі:
- борошно – 30 г;
- маргарин – 30 г;
- вода або молоко – 2 ст. ложки;
- цукор – 30 г.
Зміст
Як приготувати дріжджове тісто на кефірі
Розтоплюємо маргарин у металевій каструлі або ковшику.
До рідкого, ще гарячого маргарину додаємо цукор та ванілін. Перемішуємо, доки усі кристалики не розчиняться.
У глибоку миску або каструлю наливаємо кефір і вливаємо у неї отриману суміш.
Перемішуємо до утворення однорідної маси й додаємо дріжджі. Ще раз перемішуємо. Наша рідка основа для тіста готова.
Відкладаємо основу на деякий час для того, щоб дріжджі набухли у кефірі й утворилися бульбашки на поверхні. Як на фото.
До рідкого тіста додаємо сирі яйця й знову ретельно перемішуємо.
Борошно до рідкого тіста будемо додавати порційно. Спочатку додаємо половину зазначеної порції та вимішуємо ложкою. Потім висипаємо решту борошна й вимішуємо вручну.
В результаті маємо отримати тісто, як на фото.
Тісто закриваємо харчовою плівкою.
Залишаємо на годину при кімнатній температурі.
Через годину тісто добре підніметься. Посипаємо робочу поверхню борошном й добряче вимішуємо тісто вручну.
Як спекти пиріжки
Від великої кулі з тіста відриваємо менші шматочки (десь як куряче яйце) і формуємо руками невелику кульку.
Розрівнюємо нашу кульку на присипаній борошном робочій поверхні й трохи розкачуємо качалкою.
В центр кожного шматочка викладаємо чайну ложку повидла.
Скріплюємо пиріжок так само, як вареник.
Легенько закручуємо шов на пиріжку до середини й обережно придавлюємо рукою. Пиріжок повинен вийти, як на наступному фото.
Деко для випікання застеляємо пергаментом, змащуємо олією й викладаємо наші пиріжки якомога ближче один до одного.
Залишаємо пиріжки на столі хвилин на 20, щоб вони трохи піднялися.
Як приготувати глазур для дріжджових пиріжків
Поки пиріжки “ростуть”, ми приготуємо глазур. Завдяки їй, готові пиріжки вийдуть з апетитною скоринкою. Для приготування глазурі змішайте попередньо розтоплений маргарин, борошно, воду та цукор. Перемішайте до утворення однорідної маси.
Коли пиріжки піднялися, змастіть їх рідкою глазур’ю за допомогою кулінарного пензля.
Як спекти пиріжки
Ставимо деко з пиріжками у розігріту духовку й випікаємо пиріжки протягом 25-30 хвилин на середньому вогні. Готовність пиріжків перевіряємо за допомогою сухої зубочистки або сірника. Якщо пиріжок добре пропікся, тісто не буде до них прилипати після проколювання пиріжка. І, звісно, ця приваблива рум’яна скоринка свідчить про те, що наша випічка готова.
Приготування добігло кінця. Можна ставити чайник й кликати родину до столу.
Як бачите, зовсім не складно готувати ці ніжні пиріжки з повидлом на дріжджовому тісті. Спробуйте й переконайтеся самі!