Рецепт зразів а-ля Нельсон просочений багатовіковою історією. Головний секрет цієї страви, а саме її відношення до видатного британського флотоводця залишається нерозгаданим. Проте це абсолютно ніяк не впливає на дивовижний смак зразів. Зрази виходять неймовірно смачними та ароматними. Страва з такою поважною назвою просто зобов’язана здивувати ваших гостей. Не зважаючи на простоту інгредієнтів та процесу приготування, цей рецепт відразу завоює ваше серце та шлунок!
Інгредієнти: Картопля, Куряче м'ясо, Печериці, Рослинна олія, Цибуля ріпчаста
Кухня: Французька кухня
Для приготування зразів нам буде потрібно:
- м’ясо (м’якуш) – близько 400 г;
- печериці свіжі – 300 г;
- цибуля ріпчаста – дві середніх або одна велика цибулина;
- картопля – 600-800 г (залежно від апетиту);
- борошно (для панірування) – 2 ст.л.;
- рослинна олія – 2 ст.л.;
- сіль, перець та інші приправи – за смаком і бажанням.
Як готувати печеню з м’ясом, грибами й картоплею
Використану в оригінальному рецепті мармурову яловичину можна легко замінити свининою. Також чудово підійдуть свинячі реберця, індичка або, як у нашому випадку, темне куряче м’ясо (стегенця). Ми не будемо попередньо відбивати шматочки, як вчинили б з яловичиною, а просто приберемо кісточки, сполоснемо курятину в холодній воді, відкинемо на друшляк і розкладемо на паперових рушниках, щоб увібрався надлишок води. Залежно від розмірів, із кожного курячого стегна в нас вийде 2-3 порційних шматочки. Кістки та інші обрізки залишаємо для бульйону.
Підсушені шматочки курятини паніруємо в борошні. Солити й перчити м’ясо не потрібно!
У сковорідку з товстим дном вливаємо декілька столових ложок рослинної олії та розігріваємо її.
Шматочки м’яса в паніруванні розподіляємо на сковорідці на невеликій відстані один від одного. Обсмажуємо їх з обох боків до рум’яної скоринки. Нам не потрібно на цьому етапі повністю приготувати м’ясо! Обсмажуємо шматочки порційно, щоб олія не встигала охолонути.
Поки готується м’ясо, шаткуємо цибулю (великими півкільцями) і печериці (теж досить великими шматками). У даному випадку не рекомендується замінювати гриби (єдиний можливий варіант для заміни – гливи).
Обсмажене м’ясо відставляємо в бік. У жирі, що утворився, починаємо пасерувати цибулю.
Коли цибуля стане злегка прозорою, кладемо в сковорідку печериці.
Готуємо цибулю та гриби декілька хвилин, увесь час помішуючи. Їх не потрібно доводити до готовності. Цибуля та гриби повинні увібрати всі соки та аромати.
Далі чистимо картоплю та нарізаємо її великими шматками. Прийшов час основного етапу приготування!
Доводити до готовності зрази а-ля Нельсон можна в духовці, у казані з товстими стінками на малому вогні, але легше й раціональніше скористатися мультиваркою. Спочатку викладаємо картоплю. Кожен новий шар солимо та перчимо на свій смак.
Я раджу уникати при виборі спецій надто насичених та ароматних східних приправ, краще віддати перевагу звичайним європейським.
Другий шар – м’ясо. Не забуваємо приправити його сіллю та прянощами.
Поверх м’яса викладаємо суміш грибів та цибулі. Шари страви можна чергувати декілька разів, усе залежить від порцій та обраного вами посуду. Головне, щоб картопля завжди залишалась знизу.
Вливаємо склянку (більше або менше – визначаємо на око та на смак) води або бульйону. Дуже зручно користуватися заздалегідь звареним домашнім бульйоном. Я використала заморожений бульйон.
Заповнену каструлю відправляємо в мультиварку та готуємо в режимі “випічка” близько години. Якщо процес піде занадто активно, можна знизити температуру та доводити до готовності на якомусь з більш сприятливих режимів (“гасіння”, “суп” або “плов”, наприклад). У духовці або в казані процес приготування буде тривати трохи довше, 2-3 години. Усе залежить від обсягу страви.
Подавати готові зрази по-французьки можна зі свіжою зеленню, консервованими овочами або легкими овочевими салатами.
Така традиційна печеня з м’ясом, грибами й картоплею може стати улюбленою стравою вашої сім’ї. Мої гості були в захваті від цих зразів. А обплетена міфами назва страви викликає неймовірне захоплення ще до дегустації!