Печеня з м’ясом, грибами і картоплею – незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Рецепт зразів а-ля Нельсон просочений багатовіковою історією. Головний секрет цієї страви, а саме її відношення до видатного британського флотоводця залишається нерозгаданим. Проте це абсолютно ніяк не впливає на дивовижний смак зразів. Зрази виходять неймовірно смачними та ароматними. Страва з такою поважною назвою просто зобов’язана здивувати ваших гостей. Не зважаючи на простоту інгредієнтів та процесу приготування, цей рецепт відразу завоює ваше серце та шлунок!

Для приготування зразів нам буде потрібно:

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

  • м’ясо (м’якуш) – близько 400 г;
  • печериці свіжі – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – дві середніх або одна велика цибулина;
  • картопля – 600-800 г (залежно від апетиту);
  • борошно (для панірування) – 2 ст.л.;
  • рослинна олія – 2 ст.л.;
  • сіль, перець та інші приправи – за смаком і бажанням.

Як готувати печеню з м’ясом, грибами й картоплею

Використану в оригінальному рецепті мармурову яловичину можна легко замінити свининою. Також чудово підійдуть свинячі реберця, індичка або, як у нашому випадку, темне куряче м’ясо (стегенця). Ми не будемо попередньо відбивати шматочки, як вчинили б з яловичиною, а просто приберемо кісточки, сполоснемо курятину в холодній воді, відкинемо на друшляк і розкладемо на паперових рушниках, щоб увібрався надлишок води. Залежно від розмірів, із кожного курячого стегна в нас вийде 2-3 порційних шматочки. Кістки та інші обрізки залишаємо для бульйону.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Підсушені шматочки курятини паніруємо в борошні. Солити й перчити м’ясо не потрібно!

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

У сковорідку з товстим дном вливаємо декілька столових ложок рослинної олії та розігріваємо її.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Шматочки м’яса в паніруванні розподіляємо на сковорідці на невеликій відстані один від одного. Обсмажуємо їх з обох боків до рум’яної скоринки. Нам не потрібно на цьому етапі повністю приготувати м’ясо! Обсмажуємо шматочки порційно, щоб олія не встигала охолонути.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Поки готується м’ясо, шаткуємо цибулю (великими півкільцями) і печериці (теж досить великими шматками). У даному випадку не рекомендується замінювати гриби (єдиний можливий варіант для заміни – гливи).

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Обсмажене м’ясо відставляємо в бік. У жирі, що утворився, починаємо пасерувати цибулю.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Коли цибуля стане злегка прозорою, кладемо в сковорідку печериці.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Готуємо цибулю та гриби декілька хвилин, увесь час помішуючи. Їх не потрібно доводити до готовності. Цибуля та гриби повинні увібрати всі соки та аромати.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Далі чистимо картоплю та нарізаємо її великими шматками. Прийшов час основного етапу приготування!

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Доводити до готовності зрази а-ля Нельсон можна в духовці, у казані з товстими стінками на малому вогні, але легше й раціональніше скористатися мультиваркою. Спочатку викладаємо картоплю. Кожен новий шар солимо та перчимо на свій смак.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Я раджу уникати при виборі спецій надто насичених та ароматних східних приправ, краще віддати перевагу звичайним європейським.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Другий шар – м’ясо. Не забуваємо приправити його сіллю та прянощами.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Поверх м’яса викладаємо суміш грибів та цибулі. Шари страви можна чергувати декілька разів, усе залежить від порцій та обраного вами посуду. Головне, щоб картопля завжди залишалась знизу.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Вливаємо склянку (більше або менше – визначаємо на око та на смак) води або бульйону. Дуже зручно користуватися заздалегідь звареним домашнім бульйоном. Я використала заморожений бульйон.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Заповнену каструлю відправляємо в мультиварку та готуємо в режимі “випічка” близько години. Якщо процес піде занадто активно, можна знизити температуру та доводити до готовності на якомусь з більш сприятливих режимів (“гасіння”, “суп” або “плов”, наприклад). У духовці або в казані процес приготування буде тривати трохи довше, 2-3 години. Усе залежить від обсягу страви.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Подавати готові зрази по-французьки можна зі свіжою зеленню, консервованими овочами або легкими овочевими салатами.

Печеня з м'ясом, грибами і картоплею - незвичайні зрази а-ля Нельсон по-французьки

Така традиційна печеня з м’ясом, грибами й картоплею може стати улюбленою стравою вашої сім’ї. Мої гості були в захваті від цих зразів. А обплетена міфами назва страви викликає неймовірне захоплення ще до дегустації!