Від внутрішньої начинки торта залежить і смак, і форма десерта. Сьогодні розповім як готується дуже смачна карамельно-горіхова прослойка для тортів. Домашня солона карамель на вершках з желатином і горіхами (горіхи можуть бути будь-якими), легко і просто перетворюється у надзвичайно смачний горіховий корж. Така м’яка карамель з арахісом у торті може бути поміщена, наприклад, між двома бісквітами. Я завжди заздалегідь готую таки прошарок, щоб полегшити собі роботу під час приготування торта. Простий, покроково оформлений фото-рецепт такої м’якої горіхово-вершкової солоної карамелі на желатині до ваших послуг.
Інгредієнти: Вершки, Вершкове масло, Вода, Горіхи, Желатин, Сіль, Цукор
Нам знадобиться:
- 300 грам білого цукру;
- 90 грам вершкового масла 72,5-82%;
- 150 мл вершків 30-35%;
- 7 грам желатину;
- 45 мл води;
- 250 грам очищеного арахісу;
- 2 ст. ложки рожевої гімалайської солі або дрібної морської солі.
Як зробити солону карамель на вершках з желатином і горіхами дома
Приготування нашого смачного прошарку для торту починаємо з замочування желатину.
Далі, беремо каструльку або глибокий кухлик з товстим дном і всипаємо туди цукор. Ставимо його на середній вогонь і починаємо плавити цукор. Ложкою ні в якому разі не перемішуйте. Як тільки цукор розплавився з самого низу і придбав гарний коричнева відтінок, беремо дерев’яну ложку або силіконову лопатку і починаємо перемішувати. Важливо аби цукор плавився рівномірно.
Коли весь цукор розплавився, вводимо м’яке масло кімнатної температури.
УВАГА!!! Пам’ятайте, що ні в якому разі не можна в гарячу карамель додавати холодні інгредієнти (!).
Даємо маслу розтанути і ще проварюємо карамель. Цього разу не довше ніж хвилину.
Тим часом підігріваємо вершки до 75-80°С і вливаємо їх у карамель.
Тримаємо суміш на вогні при середньому кипінні близько 5 хвилин. Потім, знімаємо її з вогню і даємо охолонути до 80-75°С. При цій температурі можна вводити набряклий желатин. Він добре і швидко розійдеться при цій температурі, зберігши всі свої властивості.
Поки наша домашня м’яка карамель остигає, підсмажуємо арахіс на сухій сковороді. Потім, перекладаємо його в миску і пересипаємо сіллю. Даємо час солі і горіхам обмінятися своїми ароматами.
Пересипаємо горіхи в дрібний друшляк і трясемо його, щоб прибрати залишки солі. Ось так виглядає підготовлений арахіс.
Всипаємо його в ще теплу желатинову карамель і перемішуємо все разом.
Дно круглої форми (d=24 см) затягуємо плівкою і встановлюємо на дерев’яну підставку.
Викладаємо вже майже повністю остигнула карамель в форму. Стежимо, щоб вона рівним шаром лягла по всій поверхні. Якщо потрібно, допомагаємо силіконової лопаткою. Даємо коржу повністю охолонути, а потім ставимо в морозильну камеру на 4-5 годин. Я зазвичай залишаю на всю ніч.
Заморожений карамельно-горіховий корж виймаємо з морозилки і знімаємо кільце. Я проводжу столовим ножем по внутрішній частині кільця, щоб заморожена домашня м’яка карамель з арахісом легше витяглась.
Якщо ви не збираєтеся відразу відправляти карамельно-горіховий прошарок в торт, то загорніть його в плівку і відкладьте у морозилку до потрібного вам часу. Максимальний час, протягом якого я зберігала його в морозилці – три тижні. Але я думаю, що і довший термін для зберігання можливий.
Діставати корж з морозилки потрібно безпосередньо перед укладанням в торт. Тільки не забудьте прибрати плівку. ?
У запропонованому карамельно-арахісовому коржі солоні горішки чудово поєднуються з солодкою карамеллю. Виходить дуже цікавий і смачний дует. Спробуйте повторити це приготування в домашніх умовах самі і оригінальна солона м’яка карамель з арахісом буде часто з’являтися в ваших десертах.