Прозорий м’ясний бульйон з домашньою локшиною – гарна основа для м’ясних супів

Сьогодні пропоную приготувати дуже смачний та поживний прозорий м’ясний бульйон з домашньою локшиною. Така, на перший погляд, проста перша страва дуже популярна в кухнях багатьох країн. В тому чи іншому варіанті ви її знайдете, до прикладу, у чеській, словацькій, угорській,  румунській і, звичайно ж, у закарпатській кухнях. Перш ніж перейти до рецепта, зауважу, що готовий прозорий м’ясний бульйон (який, до речі, має свою назву – консоме) – це гарна основа для приготування самих різноманітних м’ясних супів. А отже, запропонований сьогодні суп з локшиною – це лиш один варіант першої страви із багатьох можливих.

Bulon-mjasnoj-prozrachnyj

Як варити прозорий м’ясний бульйон – консоме

Щоб наш м’ясний бульйон в процесі приготування вийшов прозорим та наваристим, необхідно дотримуватися декількох простих правил. Тоді отримаємо смачний бульйон, який можна подати як самостійну страву, а можна використати в якості основи для супу. Тож приступимо.

  1. Підготовлене м’ясо з кістками складаємо в каструлю та додаємо необхідну кількість холодної води. Ставимо на плиту варитись на маленькому вогні.

2. Після закипання, видаляємо піну та доливаємо невелику кількість холодної води. Це допоможе послабити кипіння та попередить утворення великої кількості піни (це згортаються білки), яка в подальшому розпадається на часточки. Саме це і робить бульйон не прозорим та мутним.

3. Варимо бульйон приблизно годину, при цьому, повторюємо процедуру зняття піни та додавання невеликої кількості холодної води ще пару раз.

4. Коли піна перестає утворюватися, саме час додавати в бульйон підготовлені овочі (білі коріння, моркву, цибулю, часник та зв’язану у пучок зелень петрушки)  і варити під злегка привідкритою кришкою до повної готовності м’яса.

5. Наприкінці приготування додаємо сіль та спеції за смаком.

Як приготувати суп з локшиною

На основі такого мясного бульйону можете сміло варити любі перші страви. А ми ж, цього разу, зробимо простий та смачний суп з локшиною.

Для цього, просто відваримо у окремій каструлі домашню локшину чи будь-які інші дрібні макаронні вироби. На Закарпатті до прозорого м’ясного бульйону обов’язковий відварюють різанки. Це такий макаронний виріб, схожий на тонку, але довгу вермішель. До речі, така перша страва у закарпаців теж має свою особливу назву – поливка з різанками. Наголос в обох словах треба класти на перший склад. 🙂 Але ми відволіклись.

Отже, подаючи першу страву до столу в наваристий прозорий бульйон кладуть порцію відвареної локшини. Також можна додати свіжу дрібно нарізану зелень петрушки та селери. Подачу супа з локшиною можна оформити і інакше: бульйон подати у порційній тарілці, а різанки чи то локшину подати у загальному посуді. При такій подачі, кожний набере собі макаронних виробів стільки, скільки схоче.

Для приготування 1 порції прозорого м’ясного бульйону, який можна використати в якості основи для супів, нам знадобиться наступний набір компонентів:

  • 200 гр м’яса на кості;
  • 1,3 л води;
  • 20 гр моркви;
  • 10 гр ріпчастої цибулі;
  • 10 гр часнику;
  • 10 гр петрушки (корінь та зелень);
  • 10 гр  селери (корінь та зелень);
  • сіль та спеції – за смаком.

Правила приготування прозорих бульйонів – відео-рецепти

З цього ролика дізнаєтесь про базові знання кухарів з приготування бульйонів. Автор варить правильний та смачний яловичий бульйон.

І ще один варіант приготування консоме, цього разу, смачного курячого бульйону.