Інколи трапляються ситуації, коли навіть на Великдень доводиться випікати не традиційну дріжджову здобну паску, а просту, без дріжджів і яєць. У такому випадку Ви можете скористатися цим рецептом та виготовити смачну випічку на кефірі та соді. Не сумнівайтесь у хорошому результаті, паски на кефірі готуються набагато швидше, ніж традиційні, з додаванням яєць та дріжджів, а час на приготування значно менший, та і готувати дуже просто. А випічка виходить дуже гарною, з незрівнянним ароматам та смачною.
Інгредієнти: Борошно, Ванільний цукор, Вершкове масло, Кефір, Лимонний сік, Родзинки, Сода, Цедра лимону, Цукор, Цукрова пудра
Інгредієнти для тіста:
- кефір – 300 мл (краще з кислинкою);
- масло вершкове – 100 гр.;
- пісок цукровий – 150 гр.;
- цукор ванільний – 1 пачка (за бажанням);
- родзинки – 100 гр.;
- лимонна цедра – з одного лимона;
- харчова сода – 1 ч. л. (або розпушувач – 4 ч. л.);
- борошно (допускається додавання цільнозерновий борошна) – 300 – 350 гр.
Інгредієнти для глазурі:
- масло вершкове – 2 ст. л. (Без гірки);
- сік лимонний – 3 ст. л .;
- цукрова пудра – 100 гр.
Як приготувати паску без дріжджів
Хочу дати пораду: перш ніж приступати до тіста, спочатку краще приготувати форми для випічки. Паперові формочки потрібно гарненько змастити розм’якшеним вершковим маслом або рослинною олією, а якщо у Вас є форми, самостійно зроблені з бляшаних баночок, то просто вирізати з промасленого вощеного паперу дно та боки та вислати форми.
Тепер починаємо готувати всі інгредієнти для тіста. Спочатку перебираємо родзинки, гарно промиваємо теплою водою, обсушуємо ягоди на паперовому рушнику, притрушуємо борошном.
Готуємо борошно для тіста: пересіваємо його через сито, щоб майбутня випічка стала пишною та повітряною.
На дрібній тертці натираємо цедру лимона (тонкий верхній жовтий шар).
Додаємо до кефіру соду, ретельно перемішуємо та відставляємо на кілька хвилин.
На водяній бані розтоплюємо вершкове масло, у миску з маслом додаємо натерту цедру лимона та цукровий пісок.
Якщо Ви хочете, щоб паски, крім чудового смаку, мали ще й яскравий червоно-оранжевий колір, можна додати в тісто ¼ ч. л. куркуми.
А для більшого аромату у тісто додати ванільний цукор.
Тепер з’єднуємо погашений содою кефір з цукрово-масляною сумішшю, гарно розмішуємо суміш.
У тісто насипаємо родзинки, маленькими порціями починаємо додавати борошно, весь час розмішуючи тісто лопаткою або ложкою. Тісто повинно бути однорідне та середньої густини.
А тепер два головні правила хорошої випічки: щоб тісто не осіло та пропеклося рівномірно, краще взяти спеціальні формочки невеликого розміру. А ще пам’ятайте, що тісто при випіканні добре підіймається, тож заповнювати формочки потрібно тільки на ⅔ від загального обсягу.
Ставимо форми з тісто на деко (щоб вони не торкалися одна одної) та відправляємо у заздалегідь нагріту духовку до 180 ° С.
Паски у маленьких формочках випікаються 25-30 хвилин, а у більших– 45-50 хвилин. Рум’яні, ароматні, гарні та смачні паски без дріжджів та яєць потрібно діставати з форми тільки після того, як вони повністю охолонуть. Далі можна покрити паски глазур’ю, як і традиційні. Глазур наносимо кулінарним пензликом.
Перегляньте відео-рецепт паски на кефірі та соді, який пропонує канал «Вегетаріанська і пісна кухня Олени».