Серед ласунів можна зустріти багато шанувальників такого легкого десерту, як фруктово-ягідне желе. Великий асортимент різноманітних готових желе та напівфабрикатів для його приготування можна легко знайти в будь-якому магазині.
Однак, склад десерту навіть зі звичних фруктів (не кажучи вже про смаки вельми екзотичних плодів) досить сумнівний – суцільні загусники та ароматизатори «ідентичні натуральним». А хочеться поласувати натуральними фруктами, а не хімічними замінниками. Тому, сьогодні пропоную самостійно приготувати корисний та смачний десерт – домашнє ягідне желе з желатином з брусниці.
Інгредієнти: Брусниця, Желатин, Сахароза
Як зробити желе з брусниці з желатином
Для початку, замочимо порцію желатину в холодній кип’яченій воді. Кількість желатину залежить від його бажаної міцності: чим крутішим чи то твердим хочете зробити желе, тим більшу порцію желатину на заплановану порцію фруктового сиропу потрібно використати.
Для желе я сьогодні використаю заморожену брусницю. Але ви можете взяти будь-яку іншу ягоду з насиченим смаком: ожину, суницю, вишню, малину та інші. Головне, щоб це була натуральна ягода (нехай навіть заморожена), а не синтетичний порошковий концентрат!
Ягоди засипаємо в каструльку, заливаємо гарячою водою, накриваємо кришкою та ставимо варитися на вогонь. Воду та ягоди беремо приблизно в рівній пропорції, щоб майбутній десерт мав максимально виражений, концентрований смак та насичений колір.
Коли сироп закипить, одразу знімаємо каструлю з вогню.
Отриманий ягідний сироп проціджуємо крізь сито, залишок гущі протираємо. Стежимо, щоб в майбутнє желе не потрапити дрібні кісточки з ягід.
В якості солодкого компоненту для желе рекомендую використати не цукор, а фруктозу. Її знадобиться менше ніж сахарози, адже вона вдвічі солодша, а отже і десерт буде менш калорійним. На смак брусничне желе повинно вийти трохи кисленьким та не дуже солодким, з ледь помітною гірчинкою.
Поки варився сироп желатин встиг достатньо набухнути, тому, додаємо його до ягідної основи желе.
Після цього, сироп ставимо на парову чи водяну баню та прогріваємо, поки повністю не розчиниться фруктоза та желатин. Для цього можна використати пароварку чи мультиварку в режимі «Варка на пару». Брусничне желе ще гарячим розливаємо по формочках.
За пару годин в прохолодному місці домашнє ягідне желе достатньо застигне. Форму з десертом на кілька секунд вмочуємо дном в гарячу воду, так буде легше вийняти желе. За бажанням, можна зробити багатошаровий десерт.
Наприклад, з ківі зварити зелене желе, а з мандарина, чи апельсина жовте. В результаті, отримаємо веселий багатошаровий десерт «світлофор». Порцію желе можна декорувати збитими вершками, кремом чи мусом, або навпаки, міцним фігурним желе декорувати торти чи тістечка. Такий десерт можна приготувати навіть у піст, адже він низькокалорійний та містить лише рослинні компоненти. Головне, що домашнє желе – це завжди смачно, корисно та натурально!
Ягідне желе з желатином – відео-рецепти
Хочете знати як приготувати смачне вишневе желе з ягодами – використайте рецепт і поради від Бабусі Емми.
Якщо шукаєте інформацію про те, як розтопити чи то розпустити желатин правильно, дізнатись з чого роблять желатин, які правильні пропорції використання желатину, що буде з желе якщо желатин перегріти та чим відрізняється швидкорозчинний желатин від звичайного желатину – просто дивіться наступне відео.
Якщо вам цікаво як зробити різнокольорове желе, то про важливі принципи приготування такого шарового десерту дізнайтесь із цього відео.