Постный кекс без яиц и дрожжей – простой пошаговый рецепт постной выпечки

Під час посту господині хочуть продовжувати радувати рідних та гостей смачною пісною випічкою.  Але не всі знають як зробити смачне пісне тісто для десертів. Виявляється, що це дуже просто.  Пропоную рецепт пісного кексу без яєць, молока, масла, дріжджів.  На приготування ви й 30 хвилин не витратите.

Для приготування пісного кексу нам знадобиться:

  • борошно – 200 г,
  • гаряча вода – 150 мл,
  • цукор – 120 г,
  • ванільний цукор – 20 г,
  • рафінована рослинна олія – 3 ст.ложки,
  • розпушувач – 10 г,
  • родзинки – 1 жменя (можна і без родзинок),
  • цедра лимона / апельсина – 1 ч.ложка.

Отже, готуємо кекс з родзинками, але без яєць.

Заливаємо родзинки окропом і настоюємо протягом 20 хвилин.

Просіюємо борошно в миску.

Додаємо цукор, розпушувач, ванільний цукор, натерту цедру лимона/ апельсина.

В окремій чашці змішуємо рослинну олію з гарячою водою і додаємо в борошно.

Тісто ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

keksy-bez-jaic5

Зливаємо воду і додаємо родзинки в тісто.  Знову ретельно перемішуємо.

keksy-bez-jaic6

УВАГА: за бажанням до тіста можна додати 2-3 столові ложки какао, а родзинки замінити на будь-які ягоди або порізані фрукти.

Для випікання кексів беремо звичайні або силіконові формочки.  Змащуємо їх маслом і заповнюємо тістом на ¾.

keksy-bez-jaic3

Формочки ставимо у розігріту до 200°C духовку і випікаємо протягом 15 хвилин.  Готовність кексів перевіряється зубочисткою або сухим сірником.

keksy-bez-jaic

Наша домашня пісна випічка готова. Готові кекси з родзинками та без яєць можна прикрасити цукровою пудрою.  Дійсно швидкий та простий рецепт, що скажете?

Пісний кекс – відео-рецепти

Спробуйте спекти і цей апельсиновий кекс на рослинній олії. Тісто замішується на соді.

А це вже грецький пісний кекс Фануропіта з горіхами і родзинками. Тут для підйому тіста використовується розпушувач.

І ще один пісний кекс до чаю на заварці з варенням.

Погодьтеся, всі рецепти кексів в приготуванні зробити простіше простого!