Смачний фруктовий або ягідний прошарок з желе – відмінна ідея для того, щоби весь час готувати вдома торти з різними смаками. Приємний свіжий смак полуничного компоте (конфі або кулі) чудово доповнює загальну композицію смачного бісквітного торта. Трохи кислуватий смак приємно виділяється на тлі солодких шарів крему і коржів і, по праву, займає своє місце в самій серцевині торта. Покроково оформлений рецепт з фото допоможе і вам приготувати в домашніх умовах ніжне ягідне компоте з полуниці.
Інгредієнти: Вода, Желатин, Лимон, Полуниця, Цукор
Для приготування ягідно-желейної прослойки для торта нам знадобиться:
- 750 грам свіжої або замороженої полуниці;
- 210 грам цукрового піску;
- 12 грам желатину;
- 70 мл води;
- 120 мл води (тільки для свіжої полуниці);
- 1,5 ст. ложки свіжого соку з лимона.
Як зробити компоте з полуниці вдома
Спочатку замочуємо у воді желатин в пропорціях, зазначених в інгредієнтах.
Продовжуючи приготування переходимо до ягід. Полуницю без хвостиків поміщаємо в сотейник. Якщо це свіжа ягода, то додаємо воду (120 мл). У мене заморожена полуниця, тому, я не використовую воду, а отримую її шляхом розморожування. Ставимо сотейник на маленький вогонь, щоб прискорити цей процес.
Як тільки полуниця розтанула, збільшуємо рівень вогню і чекаємо, коли вміст сотейника закипить. Не забувайте помішувати свою суміш.
Кип’ятимо не довше ніж 1,5 хвилини і пробиваємо всю масу заглибним блендером.
Пропускаємо отриману ягідну масу через друшляк. На цьому етапі вже маємо готове полуничне пюре. Його можна перекласти в щільний пакет, остудити, заморозити, і протягом усього року використовувати для різних кулінарних цілей.
Але ж ми готуємо ягідно-желейну начинку для торта, тому, повертаємо пюре на вогонь. Всипаємо цукор, додаємо сік з лимона і чекаємо закипання. Потім, знімаємо з вогню і вводимо вже набряклий желатин при температурі пюре не вище 80°С.
Формувальне кільце діаметром 24 см затягуємо плівкою і встановлюємо на дошку чи іншу основу.
Виливаємо отриману полуничну масу у форму і прибираємо на всю ніч (або на 5 годин) в морозильну камеру.
Коли полуничне компоте повністю заморозиться, знімаємо кільце. В такому замороженому стані желейний корж з полуниці вже можна укладати в торт в якості прошарку.
Я завжди готую будь-яке ягідне або фруктове компоте заздалегідь, загортаю його у плівку і зберігаю в морозилці до потрібного моменту.
При формуванні торта просто виймаємо полуничне компоте з морозилки і знімаємо з нього плівку. Такий желейний прошарок для торта чудово тримає форму і пахне свіжою полуницею.
Така заготовка, приготована з будь-яких ягід або фруктів, добре зберігається в морозилці і, приготувавши її заздалегідь, ви дуже прискорите весь процес приготування смачного домашнього желейного торта.