Дуже важливо, щоб десертна страва мала вишуканий та оригінальний вигляд. Це ще більше збуджує апетит. Карамельний топінг, в цьому плані, саме те, що потрібно. Це ідеальний вибір для декоративного оформлення тортів, тістечок, морозива, фруктових салатів тощо. У цій статті детально описані всі процеси приготування, керуючись порадами одного з французьких шеф-кухарів. Покроковий фоторецепт десерту неодмінно стане в пригоді.
Інгредієнти: Вершки, Вершкове масло, Вода, Інвертний сироп, Цукор
Кухня: Французька кухня
Складники:
- 30 мілілітрів питної теплої води;
- 2 склянки білого цукрового піску;
- 250 мілілітрів вершків (35% жирності);
- 1 ст. л. інвертного сиропу або кондитерської глюкози;
- 115 грамів несолоного вершкового масла (72,5% жирності).
Як приготувати топінг у домашніх умовах
Щонайперше, в ківшик необхідно налити теплої води (38-40 °С), всипати цукру й додати інвертного сиропу. Все перемішати з допомогою дерев’яної ложки або силіконової лопатки.
Після цього, дуже важливо відставити в сторону лопатку чи ложку, та ні в якому разі не помішувати вміст ківшика. Вогонь, при цьому, має бути середнім. Кипіти суміш повинна рівно 14 хвилин, з моменту “першої бульбашки”. Спочатку поверхня солодкої маси вкриється малими бульками та почне міняти білий колір на карамельний (на фото вміст ківшика після 5-ої хвилини кипіння).
Наступне фото демонструє майже 13-у хвилину. Колір маси набув яскраво-карамельного відтінку, а кількість бульбашок значно збільшилася.
Відразу ж після закінчення 14-ї хвилини кипіння, ківшик необхідно зняти з плити. Тепер на вогні потрібно підігріти вершки (до 50-55 °С). Кипіти вони не повинні, інакше згорнуться. Карамель у цей час остуджується.
Тепер уже можна взяти ложку й почати повільно перемішувати карамель, вливаючи в неї гарячі вершки. Карамельний топінг потрібно знову відправити на повільний вогонь і довести до кипіння, після якого він має бути на плиті 2 хвилини.
Вимкнувши вогонь, карамель необхідно залишити, щоб вона остигла. Це займе, приблизно, 25 хвилин. Тепер, слід додати вершкове масло, яке повинно розплавитися в карамельно-вершковій масі. Все необхідно старанно перемішати дерев’яною ложкою.
Коли суміш остигне її варто перекласти в форму з кришкою. В ній, у закритому стані, топінг повинен зберігатися, без доступу повітря. Найкраще накрити його плівкою в контакт із карамеллю та помістити в холодильник.
Зі списку складників цього рецепту виходить 800 мілілітрів топінг-карамелі.
На фото добре видно, що вона має прекрасну тягучу консистенцію та здатність лягати рівною стрічкою.