Кімчі з капусти – страва національної корейської кухні. Якщо подивитися на значення слова “кімчі”, то воно означає будь-які мариновані або солоні овочі, що приправляються часником та перцем. В мережі подано більш, як 200 рецептів приготування цієї страви. Кулінаркам стане в пригоді саме цей спосіб приготування кімчі з пекінської капусти, адже він швидкий, простий та перевірений багато разів на власному досвіді. Якщо йти за поданим рецептом, дивлячись на покроково зроблені фото, то вийде смачна, хрустка і помірно гостра закуска із капусти.
Інгредієнти: Вода, Пекінська капуста, Сіль, Соняшникова олія, Спеції, Часник
Кухня: Корейська кухня
Необхідний набір продуктів:
- пекінська капуста – 3 кг;
- рослинна олія – 30 мл;
- часник – 100 гр;
- вода – 6 літрів;
- сіль – 6 ст.л.;
- суміш, до якої входить сушена паприка, пекучий перець та коріандр – 100 гр.
Щоб кимчи вийшла смачна, потрібно вибирати для приготування середні за розміром качани пекінки, адже малі качани в процесі квашення розвалюються, тому готова закуска буде мати малопривабливий вигляд.
Суміш приправ годиться як сушена, так і свіжа, коли є сезон. Влітку чи то восени сушену паприку та пекучий перець можна замінити перемеленим на м’ясорубці салатним та гірким червоним перцем.
Як приготувати кімчі з пекінської капусти
Спочатку беремо качан пекінської капусти та миємо його холодною водою. Далі розрізаємо на дві половини уздовж.
Беремо емальовану чи то з нержавійки каструлю і складаємо до неї приготовану розрізану капусту. Каструля має бути глибока.
Далі готуємо розсіл. Завдання це не складне, оскільки у звичайну воду ( кип’ятити не обов’язково) треба додати сіль і розмішати до стадії, коли кристали цілком розчиняться.
Потім капусту необхідно залити приготованим розсолом і придавити зверху гнітом. Щоб капуста просолилася, їй потрібно постояти в теплому приміщенні 2 доби.
Як тільки означений час мине, розсіл з капусти варто злити. Далі готуємо гостру заправку для кимчи. У глибоку миску необхідно всипати сушену паприку, пекучий перець та коріандр, після чого залити все 1 склянкою окропу та залишити на 10 хвилин для набрякання.
Цей час можна використати для чищення та подрібнення часнику за допомогою блендера.
У заправку для кимчи додаємо рослинне масло.
Після додавання часнику потрібно обов’язково ретельно перемішати.
На даному етапі заправка буде виглядати так.
Кожен листочок пекінки необхідно гарно змастити приготованою гострою сумішшю.
Як тільки пекінська капуста буде щедро промазана, її кладуть до миски, укладаючи качани доволі щільно. Накривши капусту кришкою, страву варто залишити на 2 доби у приміщенні, де є кімнатна температура.
Щоб листочки пекінки просолювалися рівномірно, 2 рази на добу капусту перевертають і ледь здавлюють руками для виділення соку. Цей сік повинен покривати всю капусту.
Після настоювання закуску кимчи необхідно сховати до холодильника, де зберігати не більше, ніж 2 тижні. Краще за все така страва зберігається у контейнері, що має щільну кришку.
Перед тим, як зберетеся подавати домашнє кімчі з пекінської капусти до столу, треба нарізати її великими шматками, які варто трошки скропити рослинною олією.
Ось такою вийде яскрава, красива і дуже смачна корейська закуска кімчі.
Традиційне кімчі зазвичай подається як гостре та пікантне доповнення до гарніру з рису, в нашому варіанті, ще й з гречки. При додаванні кімчі до смаженого м’яса та різних гострих супів, надасть їм незвичайного смаку.
Відео-рецепти – Капуста кімчі по-корейськи
Простий відео-рецепт від Наталії Кім демонструє як готувати справжнє корейське кімчі (Чімчі) з препавою Канкочі.
Ще один відео-рецепт кімчі з пекінської капусти не такий простий як попередні (по кількості можливих складових), але дає можливість оцінити широкий спектр спецій та приправ у класичній корейській кухні.