У 90-ті роки домашня заготовка різноманітних салатів-лечо була практично обов’язковою для кожної сім’ї. Салати робили з одних овочів або ж з добавками з різних видів круп. Особливо популярні були консервації з рисом і перловкою. Такі закуски в народі називалися «Сніданок туриста». Сьогодні ми розглянемо з вами найпопулярніші рецепти приготування домашнього лечо з рисом.
Інгредієнти: Баклажани, Вода, Кабачки, Лавровий лист, Морква, Паприка, Перець болгарський, Помідори, Рослинна олія, Цибуля ріпчаста
Який рис використовувати?
Сортів і видів рису на прилавках магазинів останнім часом зустрічається досить багато, але для консервації підходять далеко не всі. Для приготування зимового лечо знадобиться білий рис. Хтось використовує круглозернистий, хтось довгозернистий … Вибір за вами, але все ж, Довгозерниста крупа краще тримає форму і ризик того, що вона перетвориться в кашу по закінченню варіння, набагато нище. Крім того, рис не повинен бути пропарений.
Перед приготуванням крупу перебирають, видаляючи камінчики і погано оброблені зерна. Вони мають темний вигляд, тому виявити їх не складе труднощів. Втім, хороші виробники випускають свій продукт абсолютно чистим, що не вимагає додаткових маніпуляцій.
Слідуючи інструкції, рис закладають в каструлю за кілька хвилин до готовності. Безпосередньо перед цим крупу промивають прохолодною проточною водою.
Рецепти лечо з рисом
«Ностальгія» – класичний рецепт салату-закуски
Технологія приготування досить проста: томати перемелюють в пюре, в отриманому соку проварюють овочі, додають рис, і на стадії напівготовності крупи лють оцет.
Але давайте про все по-порядку …
1,5 кілограма свіжих помідорів пропускають через м’ясорубку разом з шкіркою. В томатну основу додають двохсотграмовий стакан рослинного масла і основні спеції: 150 грам цукру і 1,5 столових ложки (з гіркою) солі.
Основу ставлять на вогонь і прогрівають. У кипляче пюре додають приправи (1 чайну ложку суміші перців в молотому стані, 7 горошків чорного перцю і 2 лаврових листки) і нарізку з овочів: цибулі ріпчастої, солодкого перцю (краще болгарського), і свіжої моркви. Всі овочі беруть в рівній пропорції – по 500 грам. Перець ріжуть смужками, моркву подрібнюють через решітку терки, а цибулю ріжуть півкільцями.
Увага! У всіх рецептах статті вказана вага очищених інгредієнтів!
Овочі доводять до активного кипіння і прогрівають 10 хвилин на вогні нижче середнього. Видаляють лавровий лист, а замість нього кладуть ¾ склянки рису. Разом з крупою заготовку кип’ятять ще чверть години. При цьому від плити не відходять, так як салат завжди потрібно помішувати.
Коли рис досягне ступеня напівготовності, вливають 1,5 столові ложки оцту і додають подрібнену головку часнику. Через 5 хвилин плиту відключають.
Розкладають салат-лечо з рисом в баночки літражем від 0,5 до 1 літра. Тару попередньо гарненько миють і обробляють паром, стерилізують. Закручені салати утеплюють. Годин через 15-20 заготовку переносять на постійне місце зберігання.
У нашій статті ми хочемо запропонувати вам скористатися докладною і чіткою інструкцією приготування ароматного лечо з рисовою крупою. До речі, варіацією лечо може бути і зимова заготівля фаршированого перчика з рисом і фаршем.
З готовим відвареним рисом
Рис дуже часто намертво прилипає до посуду при готуванні лечо, що в прямому сенсі не дозволяє господаркам «відпочити» і зайнятися іншими справами. Щоб цього уникнути, можна використовувати відварений рис.
Кількість продуктів беруть виходячи з попереднього рецепта. Технологія приготування теж схожа. Відмінність лише в тому, що крупа вариться окремо. Пропорція води і рису 2:1. При цьому збільшується час варіння овочевої складової з 10 хвилин до 20.
Після того, як відварений рис буде додано, готують лечо ще 3 хвилини. Потім кладуть часник і оцет відповідно до рецепту і завершують варіння п’ятихвилинним кип’ятінням.
Канал відеоблогера А.В. Ричкова «RAV» пропонує рецепт закуски, яка може замінити повноцінний сніданок. Лечо при цьому готують з рисом і 70% оцтовою есенцією.
З кабачками і магазинною томатною пастою
1,5 кілограма кабачків подрібнюють кубиками. Розмір сторін – 1,5-2 сантиметри. Перець солодкий (1 кілограм) ріжуть смужками або півкільцями. Цибулю-ріпку (500 грам) – кубиком.
На великій сковороді обсмажують цибулю в 200 мілілітрах рослинного масла. Шматочки не повинні зарум’янитися, а лише стати напівпрозорими.
Тим часом в каструлі розводять магазинну пасту з томатів. На 400 грамову баночку пасти беруть 1,5 літра води. Отриманий томатний розчин кип’ятять протягом 2 хвилин з додаванням солі (2 столові ложки без гірки), цукру (200 грам), столової ложки червоної паприки, і ½ десертної ложечки меленого перцю.
У злегка загуслу масу відправляють перці, зажарку з цибулі і кабачки. Каструлю прикривають кришкою, і млоять салат 5-7 хвилин.
Наступний етап – закладка рису. На даний обсяг овочевої маси його знадобиться 1 стакан. Варять лечо 20 хвилин, безперервно помішуючи.
За кілька хвилин до того, як страва буде повністю готова, в зимову заготовку додають консервант – 30 мілілітрів 9% столового оцту.
Канал «Cooking Channel Oksana K.» ділиться своїм рецептом зимової заготовки: салат з рисом НА ЗИМУ “Сніданок ТУРИСТА”. Новий, більш багатий і насичений смак! З смаженими овочами.
Рецепт для ледачих – в мультиварці
Чому цей рецепт називається «для ледачих»? Все дуже просто: чаша мультиварки не здатна вмістити багато продуктів і для якісного приготування лечо повинна бути заповнена сирими продуктами не більше ніж на 2/3 об’єму. А це означає, що овочів доведеться чистити і різати зовсім небагато. До того ж, «розумні» режими диво-помічниці здатні готувати страви практично самостійно.
продукти:
- цибуля – 1 велика головка;
- морква – 2 коренеплоду;
- перець болгарський – 4 штук;
- томатна паста – 90 грам;
- вода – 3 склянки;
- рис сухий довгий – 1 стакан, що додається до мультиварки;
- масло рослинне – ½ склянки;
- сіль – 1,5 чайних ложки;
- цукор – 2 столові ложки;
- оцет 9% – 1 чайна ложка.
Овочі довільно нарізають. У чашу наливають 3 столові ложки олії, викладають цибулю і моркву. Через 5 хвилин після початку роботи агрегату в режимі «Смаження», додають шматочки болгарського перцю, заливають все пастою з помідор, розведеною чистою водою, додають спеції і сіль. «Помічницю» перемикають на режим «Тушкування». Готують овочі під кришкою 10 хвилин. Додають рис, і тушкують лечо ще 20 хвилин. Щоб рисинки не пристали до дна, салат досить часто перемішують. Оцет додають на заключному етапі, за кілька хвилин до відключення пристрою.
Баклажани з рисом – оригінальний рецепт лечо в духовці
Три великих перчини вичищають, промивають і подрібнюють довільними шматочками.
Кілограм баклажанів очищають від шкірки і нарізають брусочками, соломкою, або невеликими кубиками. Щоб позбутися від гіркоти, властивої цьому овочу, нарізку густо пересипають сіллю, гарненько обвалюють в кристалах, і залишають на півгодини. Перед приготуванням баклажани промивають проточною водою.
Цибулю (1 велику головку) шаткують кільцями, а моркву (2 кореня) – соломкою. Цибулево-морквяну нарізку злегка обсмажують. До золотистого кольору овочі не доводять, лише домагаються просочування масла овочевим ароматом.
Високобортне деко змащують олією. Першим шаром на саме дно викладають промиті баклажани, далі – ½ склянки промитого рису, перчик, зверху – овочеву засмажку. Весь цей «бутерброд» заливають томатною основою зі спеціями.
Основу можна зробити повністю самостійно, подрібнивши занурювальним блендером 1,5 кілограма свіжих томатів, або скористатися розведеною у воді готовою томатною пастою (300 грам основи на 1 літр води). З приправ додають сіль – 1 столову ложку, цукор – 3 столові ложки і ½ чайної ложки порошку сушеного часнику. Він додасть лечо особливу родзинку.
Деко з продуктами закривають фольгою. Готуватися лечо має в духовці 1,5 години. Температурний режим нагріву – 200-220 ºС.
Готове лечо розкладають по порційних тарілках або подають в загальній салатниці до обіднього столу. Якщо ж планується консервація страви, то до овочів з рисом додають 1,5 столових ложки оцту 9%, все перемішують, і перед фасуванням в стерильну тару прогрівають в духовці ще 3 хвилини.
Для вегетаріанців блогер Ірина Кузьміна підготувала спеціальний ролик, який детально описує рецепт повсякденної страви – лечо з диким рисом з запечених перців.
Корисні поради
- Томатну основу для лечо роблять декількома способами: подрібнюють томати з шкіркою через м’ясорубку або блендером, або ріжуть довільними шматочками, не подрібнюючи. В останньому випадку з помідорів необхідно зняти шкірку.
- Для того щоб рис не прилипав до каструлі, ємність для варіння вибирають товстостінну з широким дном. Щоб уникнути проблем з рисом, крупу в лечо можна додати відварну.
- Від розміру нарізки залежить час варіння овочевої маси: чим більше шматочки, тим довше готується страва. Але при цьому слід враховувати і той факт, що занадто дрібно нарізані овочі «губляться» в готовому салаті, і виглядають менш привабливо.
Правила зберігання
Лечо, закрите в стерильні банки, дуже добре зберігається. Тримати заготовку можна, як в спеціальному прохолодному місці, так і в умовах кімнатної температури. Термін придатності – 1-1,5 року.